Thursday, January 15, 2009

Nomineringar till Katapultpriset

Juryn nominerar sex författare till Katapultpriset, Sveriges Författarförbunds pris till bästa skönlitterära debut 2008.

Pristagaren utses den 20 februari och mottar prissumman, 50 000 kr, den 18 mars på Café Edenborg i Gamla stan, Stockholm. De nominerade är:

Jessica Berglund, Simtag (Albert Bonniers förlag)
En hudnära roman om kärleksplåga, fotografiskt exakt i sin rörelse genom en natur bortom de sedvanliga metaforerna, framförd på en prosa mjuk som insjövatten.

Linn Hansén, Ta i trä (Pequod Press)
Ett rikt poetiskt kalejdoskop. Med humor och vemod, prosalyriskt och konceptuellt, gestaltas verklighetens lokala och globala dimensioner. Över världen och Sverige och Västgötaslätten brinner nu ett politiskt hjärta.

Hassan Loo Sattarvandi, Still (Albert Bonniers förlag)
Alla slags hjärtklappning drabbar den som sätter sig ner för att läsa romanen Still. Här möter man unga besvikna män, vars värld av droger och våld blir allt mer kvävande i sin monotoni. Det är ett tungt grymt innehåll utformat med skicklighet och hetta.

Sara Mannheimer, Reglerna (Albert Bonniers förlag)
En krasst humoristisk och språkligt nyskapande skräckskildring av det insnöade jaget i ett klaustrofobiskt maktlandskap, en sarkastisk och förtvivlat rolig saga om individens skeva försök att behålla respekten för kreativitet och moderskap i en värld av kontroll.


Fausta Marianovic, Sista kulan sparar jag åt grannen (Albert Bonniers förlag)
Med ursinne och kärlek, förtvivlan och humor skildras krigets vardagliga vansinne, där den etniska sorteringen splittrar städer, familjer, ord och känslor. En överlevnadsberättelse som ihärdigt frågar hur man kan bryta kedjan av hat och undgå arvet av smärta.

Ida Säll, Jenny Häggs mamma solar brösten i vardagsrummet (Modernista)
Barnets öga lyser upp sjuttio scener från en uppväxt bland sjöjungfrur, mellanmål, gnuer och döden. Utsatthet och bävan gestaltas med humor, precision och fantasteri. Ord kan vara de hemskaste elakheter, men också magiska portar till livet.

Katapultprisets jury består av Skönlitterära sektionens styrelse i Sveriges Författarförbund: Eva Adolfsson, Aase Berg, Helena Eriksson, Magnus Florin, Hanna Hallgren, Magnus Jacobsson, Arne Johnsson, Petter Lindgren och Kerstin Strandberg.

För mer information kontakta Magnus Jacobsson: 070846 13 99, magnusjacobsson55@hotmail.com eller Helena Eriksson: 031-141333, sheenarilkeson@gmail.com.

Förra året vann Louise "Lollo" Halvardsson priset.

No comments: