Wednesday, January 14, 2009

Kulturarbetares ekonomiska villkor

Författarcoachen tycker det är dags att bryta tabut runt detta med ekonomi. Ekonomi är en extremt viktig och stor fråga för de som arbetar med kultur (däribland författare). Ekonomi som begränsar och frigör.Och förhållandet till ekonomin. Just nu är kulturarbetar/företagare ett tema på Kulturnyheterna på SVT1. Och i dagens Svenska Dagbladet finns två intressanta artiklar i ämnet.
En kulturarbetare är ofta egenföretagare med höga studielån att betala tillbaka(författarutbildning + andra universitetsstudier, konsthögskola etc) men saknar A-kassa och sjukpenning då de ofta är timanställda. Då de är egenföretagare kan de dessutom inte i kärva tider söka socialbidrag. Där gäller alltså att ha arv, ha make/maka eller annat personligt understöd.I perioder kan man vara tvungen att sluta skapa för att bara arbeta eftersom tiden och kraften inte räcker till.
Jag funderar på att, framöver,skicka ut en enkät och fråga författare runtom i Sverige hur de gör för att få ihop det hela ekonomiskt sett. Får de tid och ork över att skriva? Hur? Vilka åtgärder har de vidtagit? Vilken typ av timavlönade arbete har de? Är de gifta? Försörjer de sig på annat skrivande? o s v.

1 comment:

Maria said...

Bra idé, det skulle vara ruskigt intressant att veta! :-)