Saturday, January 31, 2009

Tävling med Vulkan och Alfbok

Vulkan, SkrivPuff och ALF utlyser en tävling för texter som berör.
Din utmaning är att skriva så att läsaren rycks med i texten och får en känslomässig upplevelse. Vi vill skratta, skämmas, gråta, bli skrämda, njuta, längta ... Du bestämmer själv vilken känsla du vill förmedla!
Vi kommer att hålla utkik efter texter som känns - på ett äkta sätt.
De 20 bästa bidragen samlas i antologin Gåshud som ges ut på Vulkan i april 2009.
Läs mer här.

Friday, January 30, 2009

Euprizeliterature

Meddelande från Sveriges Författarförbund:
Svensk jury utser den svenska vinnaren till The European Union Prize for Literature (EUPL) EU:s litteraturpris.
Den Europeiska Bokhandlarfederationen, det Europeiska Författarförbundet och den Euro-peiska Förläggarfederationen har av EU-kommissionen utsetts att organisera det nyinstiftade European Prize for Literatur (EUPL) vilket ska delas ut för första gången hösten 2009 i Bryssel. De nationella föreningarna utser nationella juryer.
Varje år mellan 2009 och 2011 ska elva, eller tolv, av de 34 länder som ingår i EU:s kultur-program, var och en, välja en vinnare från det egna landet. 2009 är det Österrike, Kroatien, Frankrike, Ungern, Irland, Italien, Litauen, Norge, Polen, Portugal, Slovakien och Sverige som utser de tolv vinnarna.
Syftet med priset är att sätta fokus på den kreativa mångfald som finns inom Europas samtida litteratur, främja cirkulationen av ny litteratur inom unionen och öka intresset för andra länders litteratur i det egna landet etc.
Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlare-föreningen har utsett följande personer att ingå i den svenska juryn.
Magnus Jacobsson, Sveriges Författarförbund, juryns ordförande
Eva-Brita Jonsson, Svenska Bokhandlareföreningen
Jonas Modig, Svenska Förläggareföreningen
Marie Peterson, Sveriges Författarförbund
René Vázquez Díaz, Sveriges Författarförbund
Vinnaren ska uppfylla följande kriterier: författaren ska vara medborgare i det land vari hon utses, hon ska ha publicerat mellan 2 och 5 skönlitterära titlar, vinnande bok ska ha varit publicerad under den senaste femårsperioden och vara översatt till minst två, högst fyra, andra Europeiska språk.
Läs mer om priset på här.

00-tals evenemang under våren

Tidskriften 00-tals evenemang under februari och våren:
Det nya numret av 00TAL firas med vår nybakade KLUBB 00TAL på sköna TeaterStudio Lederman. Välkommen till en intim, galet vacker kväll med uppläsningar av bland andra den debuterande poeten Erik Lindgren. Oskar från KOOP sitter vid flygeln och konstnären Micke Reuter utför poetisk modern dans. Vinet är billigt och flödar och vi lottar ut rykande färsk lyrik till våra första femtio gäster.Fredagen den 13 februari kl 19.00 - 00.00 TeaterStudio Lederman Gästrikegatan 13 (T-bana St Eriksplan) Inträde 50 kr, 00TALs prenumeranter har fri entré.
LITTERATURENS LÅNGA NATT
fredagen den 6 februari
PO Enquist, Theodor Kallifatides, Martina Lowden m fl. lyser upp vintermörkret med nya och gamla texter. Samarbete med ABF Stockholm.
Tid & Plats: kl 19-00, ABF-huset Sveavägen 41 Entré 100 kr.
KULTURDEBATT OCH KLUBBHÄNG
onsdagen den 18 februari
Samtal om radikal litteratursyn, uppläsningar och fest tills dagen gryr.Medverkande bland andra: Pär Thörn, Stina Oscarson, Johan Jönsson, DJ Hällvete. Samarbete med ABF Stockholm, Tvärdrag, Atlas litterära tillägg och Ord&Bild.
Tid & Plats: kl 19 tills vi stupar, Teater Tribunalen, Hornsgatan 92

Thursday, January 29, 2009

Nicola Morgans blogg

Ramlade på en blogg, som verkar läsvärd, författare Nicola Morgan från Skottland.
"For aspiring writers with a burning need to be published, the talent to make a career of it and the willingness to learn. Nicola Morgan provides expert tips, with lashings of honesty."

Fyra nya bloggar

Idag har jag lagt in fyra nya bloggar i blogglistan under Svenska bloggar om skrivande:
Månskensförfattaren
Christin Ljungqvist
Malin Roca Ahlgren
Fridas författardrömmar

Tuesday, January 27, 2009

Blogga eller inte?

Att blogga eller inte blogga? Ultimat marknadsföring? Läs artikel i W D.

Lars Rambe


Läs intervju med Lars Rambe som skrev en deckare, tryckte upp boken själv, fick en agent, lyckades få rättigheterna sålda till ett av Tysklands största förlag och nu kommer ut på Pocketförlaget 20/2.

Monday, January 26, 2009

Status att vara författare

Arbetsmiljötidningen "Du och jobbet" har nyligen gjort en undersökning över vad som ger status i jobbsammanhang. Undersökningen är framtagen genom enkät där olika faktorer rankas av 450 personer. I undersökningen står det att de mest statusfyllda jobben är att äga ett företag, följt av att ha en doktorsgrad, vara författare, ha en chefstitel eller vara idrottprofil.
Källa: dagens Göteborgs-Posten

Tre kan vinna Slangbellan

Tre kan vinna Slangbella & 30 000 kronor!

Inför utdelningen av BUS årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2008 har juryn läst ett drygt 40-tal böcker i kategorin, och bland dem valt att nominera följande:

Ibland regnar det (Opal) av Malin Anclair

Floras kulle (Rabén & Sjögren) av Kristina Digman

Kung Steves självlysande hiphopbibel (Rabén & Sjögren) av Thomas Fröhling

Barn- och ungdomssektionen inom Författarförbundet (BUS) läser varje år den samlade utgivningen av debuterande barn- och ungdomsboksförfattare. Det är en noggrann granskning som strävar efter att lyfta fram en unik röst, en litterär talang och en ny spännande kollega.

Debutantpriset Slangbellan fyllde 10 år 2008. Det initierades av författarinnan Helena Dahlbäck.

Priset delas ut av Barn- och ungdomssektionen inom Författarförbundet (BUS) i samband med Barnboksinstitutets årliga debutantdag den 12 mars, och består av en handtäljd slangbella av författaren Kalle Güettler, ett vackert diplom och 30 000 kronor.

Tid & plats för prisutdelningen: Författarnas hus, Drottninggatan 88B, kl 17.00.

Mer information om Slangbellan och prisutdelningen kan du få av Lin Hallberg: lin.hallberg@compaqnet.se, tel 070 7695875

Källa: Sveriges Författarförbund

Friday, January 23, 2009

Charlie Kaufman

Charlie Kaufman som har skrivit (och regisserat) bl a "Adaption" och "I huvudet på John Malkowich" på Youtube om sitt skrivande.
Kaufman har en mycket egen stil och det kan vara inspirerande att se och lyssna på honom - fantasin som inga har några gränser! I slutet på filmsnutten ger han råd : sök och renodla egen stil och se det som en livslång process.

Om berättandets återkomst

"Berättandets återkomst". Läs artikel i tidskriften Folkuniversitetet om Skrivarakademins rektor och konstnärlige ledare Erik Grundström.

Tuesday, January 20, 2009

Coaching i London i mars

Det finns en plats kvar för författarcoaching i London 1-6/3. Det är Ann Ljungberg och jag som coachar.

Mest utlånad

Lista på de est utlånade böcker på Stockholms stadsbibliotek 2008.
Allra mest utlånad vuxenbok var Åsa Linderborgs barndomsskildring "Mig äger ingen" (1 682 lån).

Författarcentrum Östs blogg

En relativt ny blogg som jag precis hittade: "Författaren har ordet": "Författarcentrum Östs medlemmar delar med sig av sina tankar kring litteratur, läsning, favoritböcker,författarbesök och det egna skrivandet"

Monday, January 19, 2009

"Tuffare tider för bokförlagen"

Artikel i DN: "Tuffare tider för bokförlagen".
"- Bredden behåller vi, men djupet i varje genre blir lite mindre och det tror jag att branschen bara mår bra av. Det är väldigt svårt att nå ut med alla böcker och det finns inget tråkigare än att ge ut en bra bok som inte får någon uppmärksamhet." och "Eva Susso menar dock att den viktigaste frågan när bokförsäljningen går ned och marginalerna pressas är att ställa frågan vem som är ansvarig för att den smalare litteraturen också ges ut."
Print-on-demandförlag som Vulkan blir kanske viktigare än någonsin med tanke på vad som sägs i artikeln?
Se där, jag har redan brutit mitt löfte om en bloggfri vecka...Men gör ett nytt försök.

Bloggfri vecka för kreativitetens skull

Jag ska ha en bloggfri vecka nu, från och med idag - försöka i alla fall. Och jag uppmuntrar er andra författare och författaraspiranter till att göra detsamma! För att se om ni får mer skrivet på era romanverk o dyl. Bloggfri vecka, here we come!

Co-writingverktyg

Plotbot - ett verktyg för att skriva manus i browser. Tydligen bra att använda för co-writing (d v s tvåeller fler författare till samma manus).

Författartröja

Här kan du köpa författar-T-shirt med diverse svordomar, från Kalla Kulor.

Saturday, January 17, 2009

Skrivmaskinsnostalgi

En hyllning till skrivmaskinen.
Själv är jag uppvuxen med knattret från skrivmaskin som väckte mig på mornarna (mamma satt hemma och skrev). PS: är det Freud som sitter vid skrivmaskinen?

Från ax till limpa

From the Typewriter to the Bookstore: A Publishing Story. På Youtube.

Mer om vårens debutanter, i DN

Om vårens debutanter i DN.
Här är en av dem:
"Isabella Varricchio känns mer som en klassisk debutant: tjugosju år gammal, uppvuxen i småländska Ljungby och universitetspoäng i litteraturvetenskap och filosofi. Möjligen är hon ovanligt välutbildad, efter att ha tillbringat de senaste tre åren på skrivarskola. Först ett år på Skurup, sedan två år på Bis­kops-Arnö.
Men att gå skrivarskola är ingen garanti för att bli publicerad.
- När förläggare och författare varit på besök har de sagt: Det är otroligt svårt. Ni ska inte tro att det går. Inte på en gång - ni kanske får skriva fem manus först. Och ni kommer att få skriva om manuset massor av gånger.
Som skräckexempel brukade man ta Susanna Alakoski som enligt ryktet höll på i tio år med det som så småningom blev ´Svinalängorna´."

Artikel i Fokus

"Den traditionella romanen kan vara underbar, men den är också ett skydd som missbrukas för sina tröstande egenskaper, menar Sigge Eklund.
– För mig är romanen som konstform så väldigt mycket inslagspapper runt en smärta, runt en kärna. Det är klart det har att göra med att jag är rastlös och har vuxit upp med internet. Men jag läser mycket hellre en blogg av en kvinna som är mitt inne i en kris än en manlig författares påhittade berättelse om en kvinna i kris. Hantverkskunnandets betydelse överdrivs av romanläsare som är mer intresserade av form än av människor, tycker Eklund, och nämner Stig Larssons inspirerande experiment med att skriva medvetet dåligt.
– Det uppstår hål i en illa skriven text som är intressanta för mig. Paul Auster och Klas Östergren, de är författare som har blivit så bra att det inte finns några glipor i texten längre." och
"– Det är bra att det finns förlag som sovrar i svenska folkets enorma produktivitet. Det kommer alltid att vara finast att bli utgiven på förlag. Däremot kommer det i allt större utsträckning kännas tillräckligt att bli läst via internet. Att få sin diktsamling nedladdad 300 gånger, det är också ganska stort."
Författare Sigge Eklund i intressant artikel i Fokus.
Länktips: Skrivarkonsulten.

The Book Deal

"The Book Deal is a blog for writers and book people, with a veteran insider’s views on the strange and inscrutable way books are published and the big changes going on in the business today. Look here for my take on the challenges and opportunities writers face in the world of digital and print book publishing, the mysterious process of acquisition, development, sales, and marketing, how agents and publishers conspire and compete behind the scenes to find the best new authors, and other special features."
Denna blogg om den engelskspråkiga förlagsvärlden fick jag tips om i Skrivarkonsultens blogg.

Förläggare Camilla Nagler stod bakom 4 av 6 nominerade

Intervju i SvD med förläggaren Camilla Nagler på Wahlström & Widstrand. Camilla stod bakom fyra av sex nominerade till Augustpriset, avdelningen skönlitteratur.
Länken hittade jag hos Skrivarkonsulten.
Jag har lagt in en blogg om skrivande i länksamlingen: Josefin Schygges (Skrivarkonsulten) blogg.

Vårens debutanter

Läs om vårens debutanter i SvD:
"En av de senaste årens tydligaste trender är som bekant det stora intresset för det egna jaget. Håkan Olsson suckar och säger att alla väl är ´dödligt less´ på den nu.
Men Lasse Winkler, chefredaktör på Svensk Bokhandel, tycker att den håller i sig. I en artikel i hans tidning i slutet av förra året konstaterades att ´personlig kris och psykiska problem är 2009 års trend´ bland debutanterna.
–Det verkar inte vara några stora epiker som debuterar. Förlagen letar väldigt mycket efter något att hänga upp och marknadsföra boken på, säger han."

Eric Maisel

Sedan ca 10 år får jag Eric Maisels nyhetsbrev. Han skriver ofta och långt och hans böcker om kreativitet är mångordiga (typiskt amerikanskt?), men jag blir inspirerad av honom och känner mig trygg när jag läser hans råd om kreativitet, om skrivande m.m. I bokhyllan hemma har jag "Fearless Creating" och "The Creativity Book".
Han kommer ideligen med nya bra idéer. Här kommer en i hans senaste mail:
"Hello, everybody:
If you are a writer with a novel that is almost completed or that is completed but not yet published, you might want to avail yourself of the following opportunity. I am going to spotlight a dozen novelists on my podcast The Joy of Living Creatively, which has about 12,000 downloads each month. Each week for 12 weeks I will spotlight one author.
The author who is spotlighted will provide me with written text (1000 – 1500 words, crafted in the third person; that is, “Mary grew up in the desert town of Sonora and became interested in fiction when she first read The Trial”) and I will present that text. The author can use those 1000 – 1500 words to tell listeners a little bit about herself, describe her current novel, share a passage or passages from the novel (no more than 500 words should be excerpts from the novel), and let listeners (including any agents or editors who may be listening) know how to get in contact with her.
The series will start roughly at the beginning of March and will be called Editors, Take Notice! If you would like to be one of these twelve authors, drop me an email at ericmaisel@hotmail.com. Of course, there is no charge for this—I think it will be fun! So get in touch if you fit the bill, are willing to craft that 1000 – 1500 word piece, and want to be spotlighted.
Best,
Eric"

Eric kommer att hålla workshop i London i mars, jag funderar skarp på att delta i den. Det är Ann Ljungberg på Orden Runt som arrangerar. Läs mer här om detta evenemang.
.

Friday, January 16, 2009

Philip Roth på TV ikväll

Norsk intervju med amerikanske författaren Philip Roth ikväll kl 21.30 SVT 2. Intervjun är från 2007. Även i SVT 24 imorgon kl 23.00.

Thursday, January 15, 2009

Drama om Sylvia Plath

Ikväll sänds en långfilm och amerikanska författaren Sylvia Plath ("Glaskupan") på SVT2 kl 22.30. Gwyneth Paltrow spelar huvudrollen.

Nomineringar till Katapultpriset

Juryn nominerar sex författare till Katapultpriset, Sveriges Författarförbunds pris till bästa skönlitterära debut 2008.

Pristagaren utses den 20 februari och mottar prissumman, 50 000 kr, den 18 mars på Café Edenborg i Gamla stan, Stockholm. De nominerade är:

Jessica Berglund, Simtag (Albert Bonniers förlag)
En hudnära roman om kärleksplåga, fotografiskt exakt i sin rörelse genom en natur bortom de sedvanliga metaforerna, framförd på en prosa mjuk som insjövatten.

Linn Hansén, Ta i trä (Pequod Press)
Ett rikt poetiskt kalejdoskop. Med humor och vemod, prosalyriskt och konceptuellt, gestaltas verklighetens lokala och globala dimensioner. Över världen och Sverige och Västgötaslätten brinner nu ett politiskt hjärta.

Hassan Loo Sattarvandi, Still (Albert Bonniers förlag)
Alla slags hjärtklappning drabbar den som sätter sig ner för att läsa romanen Still. Här möter man unga besvikna män, vars värld av droger och våld blir allt mer kvävande i sin monotoni. Det är ett tungt grymt innehåll utformat med skicklighet och hetta.

Sara Mannheimer, Reglerna (Albert Bonniers förlag)
En krasst humoristisk och språkligt nyskapande skräckskildring av det insnöade jaget i ett klaustrofobiskt maktlandskap, en sarkastisk och förtvivlat rolig saga om individens skeva försök att behålla respekten för kreativitet och moderskap i en värld av kontroll.


Fausta Marianovic, Sista kulan sparar jag åt grannen (Albert Bonniers förlag)
Med ursinne och kärlek, förtvivlan och humor skildras krigets vardagliga vansinne, där den etniska sorteringen splittrar städer, familjer, ord och känslor. En överlevnadsberättelse som ihärdigt frågar hur man kan bryta kedjan av hat och undgå arvet av smärta.

Ida Säll, Jenny Häggs mamma solar brösten i vardagsrummet (Modernista)
Barnets öga lyser upp sjuttio scener från en uppväxt bland sjöjungfrur, mellanmål, gnuer och döden. Utsatthet och bävan gestaltas med humor, precision och fantasteri. Ord kan vara de hemskaste elakheter, men också magiska portar till livet.

Katapultprisets jury består av Skönlitterära sektionens styrelse i Sveriges Författarförbund: Eva Adolfsson, Aase Berg, Helena Eriksson, Magnus Florin, Hanna Hallgren, Magnus Jacobsson, Arne Johnsson, Petter Lindgren och Kerstin Strandberg.

För mer information kontakta Magnus Jacobsson: 070846 13 99, magnusjacobsson55@hotmail.com eller Helena Eriksson: 031-141333, sheenarilkeson@gmail.com.

Förra året vann Louise "Lollo" Halvardsson priset.

Wednesday, January 14, 2009

Kulturarbetares ekonomiska villkor

Författarcoachen tycker det är dags att bryta tabut runt detta med ekonomi. Ekonomi är en extremt viktig och stor fråga för de som arbetar med kultur (däribland författare). Ekonomi som begränsar och frigör.Och förhållandet till ekonomin. Just nu är kulturarbetar/företagare ett tema på Kulturnyheterna på SVT1. Och i dagens Svenska Dagbladet finns två intressanta artiklar i ämnet.
En kulturarbetare är ofta egenföretagare med höga studielån att betala tillbaka(författarutbildning + andra universitetsstudier, konsthögskola etc) men saknar A-kassa och sjukpenning då de ofta är timanställda. Då de är egenföretagare kan de dessutom inte i kärva tider söka socialbidrag. Där gäller alltså att ha arv, ha make/maka eller annat personligt understöd.I perioder kan man vara tvungen att sluta skapa för att bara arbeta eftersom tiden och kraften inte räcker till.
Jag funderar på att, framöver,skicka ut en enkät och fråga författare runtom i Sverige hur de gör för att få ihop det hela ekonomiskt sett. Får de tid och ork över att skriva? Hur? Vilka åtgärder har de vidtagit? Vilken typ av timavlönade arbete har de? Är de gifta? Försörjer de sig på annat skrivande? o s v.

Föreläsningar i vår

ABF i Göteborg har ett digert föreläsningsprogram i vår. Johan Theorin, Marie Hermanson och många fler.

Roman författad i iPhone3G

"I decided to write this novel on my new iPhone 3G and I sent out press releases locally and via the internet. News of my creative endeavor spread fast and on the first day I participated in 3 media interviews. More interviews were done on TV, radio, in newspapers and online. Even now I am still being contacted about my 'iPhone novel.'"
Läs om Cheryl Kaye Tardif.

GumboWriters - blogg om att ge ut sin bok själv, om agenter m m

GumboWriters.com. En blogg som drivs av en man som tryckte sin roman själv och sålde i antal tusen ex. Så här beskriver han bloggen:
"This is my story. This is my way of giving back. If you're struggling wondering what to do next, how to promote your book, whether to publish or self-publish, wondering how to land an agent, this website is for you.
It is filled with writing tips, blog articles, interviews with editors and agents and tons of tips on how to promote your book using low cost and zero cost techniques that actually work."

Moleskine - vad annars?

Härligt att fler än jag har upptäckt denna sköna anteckningsbok, och glädjen i att skriva för hand! Läs artikel i Sydsvenska Dagbladet.
Hittat hos: June Rydgren.

Det gula paraplyet

Läs om Svantes projekt "Det gula paraplyet". Svante har varit aktiv med att skicka info om detta i bloggarnas kommentatorsfunktioner, men så ni vet: maila gärna mig om era grejer så kan det hända att jag tar in det som inlägg. Som såna här roliga saker.

Boksalongen framflyttad till 2010

Boksalongen som skulle hållas i Stockholm nu i vår är framflyttad till 2010.
Infot fick jag från Skrivtips.

Multimanus på besök hos Hans-Olov Öberg

Min bloggturné avslutas idag hos förläggare och författare Hans-Olov Öberg. Välkommen att titta i hans blogg!

Tuesday, January 13, 2009

De nominerade till Sveriges Radios romanpris är...

Läs på SR:s hemsida.
Litterära agenter är något som kommit till Sverige för att stanna. Läs Tess Gerritsens artikel på bloggen Murderati om hur man inte ska formulera sig i ett brev om man vill bli antagen som författare.

"The Shack" - egenpublicerad roman som blivit succé i USA

I det stora landet USA är det möjligt att sprida miljontals ex av sin egenhändigt publicerade bok. Läs om William P Yong vars roman "The Shack gått åt i 3,8 ex.
“I’m an accidental writer,” Young says. “I’ve always written, but the creative stuff has been for gifts. I have no formal writing education. It never crossed my mind to be published.” Läs mer här.

Monday, January 12, 2009

Publicistklubben arrangerar debatt om "Gömda"

Debatt om Liza Marklunds "Gömda", arrangerad av Publicistklubben, på Kulturhuset, Café Panorama den 19 januari.
Man kan också följa debatten via Publicistklubbens web-tv.

Maria Turtschaninoff


Fick ett mail idag från en Multimanusbloggläsare, författare Maria Turtschaninoff. Hon ger ut romaner på Söderströms förlag, har en hemsida och en blogg där hon dessutom har en tävling just nu där man kan vinna en bok.

Sunday, January 11, 2009

Saturday, January 10, 2009

Hur få tid över till att skriva?

Läs om hur Malin får tid över till att skriva.
Berätta gärna i kommentarsfunktionen hur ni får tid över till att skriva. Och vad ni önskar att ni kunde ändra på i era vardagsliv för att få mer tid över. Själv har jag kommit fram till att jag skulle få loss 7-10 timmar i veckan om jag slutade läsa dagstidningar, slutade se på TV och slutade blogga!

Åkomma: brist på skrivkramp?

Om du lider av motsatsen till skrivkramp.

Gratis romanläsning på pdf - marknadsföringsknep

Ett sätt att skapa intresse runt sitt författarskap är att erbjuda sina böcker gratis i pdf-format.
Här kan man läsa "Life, Love, and a Polar Bear Tatoo" av Heather Wardell. Lynn Viehl (med bloggen "Paperback Writer") erbjuder också gratis e-böcker där hon dessutom tar upp önskemål från läsarna vad nästkommande gratisbok ska handla om.
Författarcoachen tar gärna emot tips om gratis e-böcker från författare som är publicerade på etablerade bokförlag.

"the view from here" litterär tidskrift i bloggform

"the view from here" är en litterär tidskrift i bloggform.
The View From Here is a literary magazine with author interviews, book reviews, news & events, original short fiction, cartoons, articles and behind the scenes features.
We exist to provide an environment for authors and poets to feel connected, informed and inspired so they can become better writers and gain exposure."

Weblog Awards

De bästa engelskspråkiga litteraturbloggarna genom åren kan du läsa om här. Nu pågår röstning om bästa bloggar 2008.

Wednesday, January 07, 2009

Skrivprotokoll att printa ut

Här kan du ladda ner och printa ut ett 4-veckors skrivprotokoll. Det är skapat av Valter Wierzba (min son).

Tuesday, January 06, 2009

När man inte kommer vidare...

När man inte kommer vidare i berättelsen, när manuset känns dödfött - läs vad författare Justin Larbalestier skriver i sin blogg.

alkemi

En författare är som en alkemist, tycker författarcoachen Jurgen Wolff. Han menar att författare kan omvandla sina personliga, svårare erfarenheter till inspirerande litteratur. Här ger han en skrivövning i detta.

Saturday, January 03, 2009

Romancewiki

Romancewiki - Wikipedia för älskare av kärleksromaner!
"RomanceWiki will create an ongoing history of the market-leading romance genre. Never before has there been a single resource to combine the various elements of the genre: authors, books, publishers, awards, reviews, influences, and connections. In addition to building the history of romance novels, RomanceWiki provides resources for journalists, authors, and readers."

Piratförlaget svarar på frågor från författarwannabees

"Hej Johanna,tips till din blogg - längst ned på den här sidan på Piratförlaget så har de en liten avdelning med vanliga frågor och svar till oss författar-wannabees. Intressant läsning tycker jag."
Tack, Simona!

Friday, January 02, 2009

När det gäller romaner vet man tydligen sällan i förväg vad som kommer att sälja. Intressant artikel på The New York Times ekonomisidor från 2007.

Dagliga skrivövningar på Skrivpuff

På nya Skrivpuff får du varje vardag en skrivövning som tar ca 5-15 minuter att göra.
På lördagar och helgdagar får du en skrivarutmaning som kan ta lite längre tid.
En gång i månaden blir det en skrivartävling med fina priser.
Skrivövningarna kommer från författarcoachen Ann Ljungberg. Ofta egenutvecklade, men du får också tips om övningar i inspirerande böcker om skrivande. Skrivarpedagoger och författare bjuds in för att berätta om sina bästa skrivövningar.
Skrivpuff startar på Nyårsdagen 1 januari. Vässa pennorna, putsa tangentbordet och var beredd på en puff!

Om Selma Lagerlöf på TV ikväll


K Special om Selma Lagerlöf ikväll SVT 2 kl 20.00

Litteraturåret 2008 enl DN

"Det mest centrala ordet i svensk litteratur 2008 har varit "jag". Den typiska svenska romanen har varit en jag-roman, där en enda berättare har skildrat sin utsatta suveränitet utan irriterande genmälen. Romangestalternas världsbild har ofta nog känts som vore den betraktad genom ett suddigt periskop."
Jonas Thente skriver om litteraturåret 2008 i DN.

Produktiv bloggare

Calistro ("Writing about Writing")har haft ett produktivt år: läs inlägget i hennes blogg och inspireras!
Författarcoachen Jurgen Wolff ger lite tips på hur man kan göra för att sluta skjuta upp skrivandet.