Thursday, January 28, 2010

"Bokbranschens förlorade själ"

"Bokförlagen är stressade och vet inte riktigt vilken strategi de ska välja. Hittills tycks de mest vara intresserade av att värna upphovsrätten, samtidigt som de klamrar sig fast vid den traditionella bokens status. Eftersom det är medelålders kvinnor som håller den svenska bokbranschen under armarna är det kanske heller inte så konstigt att förlagen ännu inte tagit till sig den nya tekniken. Läsplattan är ännu i sin linda och den datoriserade generationen har ännu inte uppnått den medelålders bokslukaråldern."
Intressant artikel i Fokus om det komplicerade läget i bokbranschen: läsplattorna tros gör sitt intåg samtidigt som det är de medelålders kvinnorna som är den största bokkomsumenterna.
"Den största konsumentgruppen, bokbranschens älsklingar, är medelålders kvinnor. Så har det sett ut de senaste decennierna. Det är den gruppen som står för det mesta av både bokläsandet och bokköpandet och det är deras tycke och smak som bokförlagen i en allt hårdare kamp försöker tillgodose.
– Glöm de hopplösa männen och deras faktaböcker! Det gäller att ge dessa kvinnor vad de vill ha, det vill säga kvinnliga författare med diger livserfarenhet som kan konsten att berätta en god historia, säger Jonas Axelsson som är litterär chef på Albert Bonniers förlag."
Här tar man även upp det upptrissade tempot och den nedprioriterade kvaliteten som hänger ihop med bokbranschens kris:
"En frilansande redaktör som arbetat i tjugo år för flera av de större svenska förlagen och vill vara anonym berättar att produktionstiden under denna tidsperiod nära nog halverats. Från att tidigare ha arbetat med kvalitetskontroll och faktagranskning av ett manus i ett halvårs tid har redaktören numera ett par tre månader på sig. Från att ha tagit åtminstone tre vändor med texten till att i dag sällan hinna mer än två.
Tidspressen leder till försämrad kvalitet och att många böcker inte blir så bra som de hade kunnat vara, menar den frilansande redaktören.
– Jag försöker att inte tumma på kvaliteten men det innebär att jag får arbeta dag och natt utan ersättning, säger hon."
Läs hela artikeln här.
Artikeltips: Dan Abelin.

No comments: