Tuesday, September 30, 2008
Om att marknadsföra sig som debutant
Lollo Halvardsson vann Slangbellan förra året för bästa ungdomsroman och hon är inne på samma område i ett inlägg i bloggen: "Men vad de flesta inte vet är att det är GRYMT HÅRT ARBETE, speciellt när man är utgiven på ett litet förlag som Författarhuset. Det finns inte möjlighet för stora PR-kampanjer a la Bonniers. Anledningen till att jag blev recenserad i så många tidningar var att jag ringde runt och "tjatade". Även om Författarhuset skickat ut en hel del recensionsexemplar är det många journalister som bara recenserar de mest kända författarna. Samma sak med skolbesöken. Jag har fått ringa och bjuda in mig själv. Vilket kan vara otroligt knäckande när man får nej efter nej innan det där ja-et kommer ... Knäckande är det också att gå in bokaffärer och be dem köpa in min bok. (Igen: bokhandlare är rädda för att ta hem böcker från små förlag.)"
Ny kurs: "Skriv varje dag i en månad"
Monday, September 29, 2008
Några bilder från bokmässan
Jag och Monica som jag är lite bekant med genom hennes blogg.
Monteraktivitet...i bakgrunden Charlotta Rydholm med bebisen har skrivit en roman, "Flykt om så bara för en liten stund" som getts ut på Alf bokförlag.
Två hängivna bloggläsare: Camilla och Elisabeth.
Lars Rambe, som skriver Strängnäsdeckare, och Kinna som har skrivit "I mormors berså" fanns också i montern.
Sen gick min kamera sönder så det blir inte fler bilder.
Saturday, September 27, 2008
Män med pipa och Malte Persson-kopior
Playing it Safe
Friday, September 26, 2008
Thursday, September 25, 2008
Novelltävling
Tipset kom från Havsdjupens sal.
Wednesday, September 24, 2008
Blogg med skrivövningar
Nu undrar jag: finns det nån blogg med enbart skrivövningar? Tipsa mig gärna!
Multimanus på bokmässan i Göteborg
Multimanus kommer att vara i ALF:s monter E02:02 och där kommer du att kunna köpa alldeles pinfärska e-boken "Skriv boken! 4 veckors coaching!" av mig, Johanna Wistrand. Jag säljer den till mässpris, som pdf-fil nerladdad på CD-skiva.
Har du inte möjlighet att besöka bokmässan kan du få den till bokmässepris fram till en 28/9 kl 24.00 genom att beställa. Skriv "Mässpris" i meddelandefältet. Eller maila direkt till info@multimanus.se och uppge namn och postadress samt skriv "mässpris".
Det blir korta föreläsningar varje dag i montern, här kan du läsa programmet.
Sunday, September 21, 2008
Times arkiv online
Att ta musik till hjälp
Internet aja baja
Franskspråkiga författare berättar
Glad att jag hittade denna, då kan jag samtidigt öva upp min gamla franska igen. Plus att allt låter ju så intelligent när det sägs på franska!
Saturday, September 20, 2008
Snart börjar NaNoWriMo....
12 tips på hur man går vidare
1: Keep moving forward despite your moods.
2: When things get tough, take a vacation.
3: The difficulty you are experiencing is normal - and necessary.
4: Don't doubt yourself.
5: Face your fear, and make it your ally.
6: Associate with positive people, and stop associating with negative people.
7: Take responsibility.
8: Take charge of your own thinking.
9: Let go of the wrong kind of control.
10: Try to figure out what you really want - and start living as though you already have it.
11: Congratulate yourself and celebrate!
12: Try just "coasting" for a few days.
Läs artikeln här.
Matnyttiga länkar för skribenter
Inne och ute på storylistan i USA
Inne:
Action Thrillers
Smart High Concept Comedies
High Concept Romantic comedies with a twist
Contemporary take on a classic
High Concept Self-promoting franchise
Action Comedy
Ute:
Mob
Middle East - Iraq stories
Westerns
Super Heroes without rights to an underlying property: franchise, comic, graphic novel etc.
Horror Programmers
Berättelser som produkt
"We are a 'one-stop shop' for any storyteller (writer or otherwise) wishing to earn money from getting his or her story to the right audience in every possible medium." och "AEI thinks of itself first and foremost as a STORY MERCHANT - discovering, acquiring rights to, and managing the developing, publishing, producing, distributing, marketing, licensing, and virtually every facet of a literary property that can be exploited for commercial gain in all media throughout the world. "
Läs mer här.
Gratis e-bok under begränsad tid
Här kan man läsa dark fantasy/horror/ vampyrfictionförfattaren Douglas Cleggs senaste roman "Afterlife".
Gratis snabbccoaching på bokmässan
Wednesday, September 17, 2008
Workshop med Navid Modiri
"Det kommer att bli fyra gånger och max antal deltagare är 20 personer. Sen får man komma dit som publik och bara lyssna på tips och tricks men fokuset ligger på de tjugo som är med i workshopen.
Idéen kom när jag och Andreas insåg hur mycket vi pratade om skrivande när vi sågs och fikade. Sen tänkte vi att vi båda har hålt på med det i så många år, jag har hållt i Författarskolan i Frank i P3 och skrivit musik, dikter, kortfilmsmanus, radiomanus och tvmanus och Andreas har skrivit ettusenfemtioåtta böcker och hållt i såna här workshops tidigare och jag med. Varför inte gå ihop och göra en gemensam workshop av det? Två ninjas är alltid bättre än en som jag brukar säga.
Meningen med workshopen är att vi ska bolla runt tips och tricks kring skrivandet, ge förslag på hur, var och varför man skriver, var du hämtar inspiration ifrån, vilka bra böcker det finns om skrivande och kreativa processer. Vidare också hur du bygger upp dina historier, mejslar ut dina karaktärer, skriver dialog och slutligen också hur du säljer in en bra idé eller en bra historia i en pitch till ett förlag eller en litterär agent. Allt detta ska vi ge dig. Med glädje!" Citat och bild från Navids blogg.
Läs om workshopen på Världskulturmuséets hemsida där du också kan anmäla dig.
Tuesday, September 16, 2008
Vikten av författarnas kontakt med läsarna
Natur och Kultur tycker det är viktigt att profilera sig som bokförlag: "Att minska utgivningen räcker inte, det blir allt viktigare att tydliggöra det man faktiskt ger ut".
Kanske läge för någon att nischa sig med ett förlag för den blyge författaren som vägrar att lansera sig på annat sätt än via sin bok. "Den osynlige författaren"?
Mer svenskt, mindre utländskt
Artikeltipset kom från Skrivtips.
Bokfåtölj
Telefonintervju med Natalie Goldberg
Scrolla ner till 25 februari 2008 på Richards sida.
André Dubus om skrivprocessen
Tips: Cynthia Morris blogg
Monday, September 15, 2008
Gestaltad skrivprocess i roman
Mazetti inleder romanserie om Sveriges historia
Sunday, September 14, 2008
Saturday, September 13, 2008
Lägga sten till sten
Thursday, September 11, 2008
Lena Lillestes blogg
Wednesday, September 10, 2008
Författarintervjuer på Youtube
Hon har även tipsat om The Writers Place på Youtube.
Tips: bloggen Havsdjupens sal
Multimediathriller
"In addition to online film clips, the multimedia effort will include a web-based community portal with different characters and more spin-off storylines. According to Dutton, the portal will be a place readers can ´consume countless ancillary levels of story enrichment.´ Tart said the best way to think of Zuiker's forthcoming work, slated to launch in fall 2009, is as ´storytelling 2.0.´" Läs mer i Publishers Weekly
*imprint = självständigt förlag inom ett annat förlag
Monday, September 08, 2008
Telefonseminarium med förverkliga-dina-drömmar-coach Evakarin
Boka in torsdagen den 11 september kl 11.00
Vad är det som skiljer en dröm från en fantasi? Varför blir vissa drömmar verklighet och andra inte? Hur kommer det sig att fast jag vet vad jag behöver göra, så gör jag det inte?
Det är några frågor som du får svar på under en timmes telefonseminarium med Evakarin Wallin.
Evakarin kommer att prata om de tre viktigaste stegen för att uppnå vilken dröm som helst och du kan ställa frågor om hur du kan göra i din situation.
Du kommer att få tillfälle att bli inspirerad till att drömma, du kommer att få veta hur du upptäcker vad som hindrar dig från att uppnå din dröm. Och du kommer att förstå varför du inte gör något som för dig framåt.
Det är ett interaktivt seminarium där du får chans att ställa frågor och få svar på just dina funderingar. Seminariet är gratis. Ring från en vanlig telefon, du betalar bara vanlig telefontaxa.
Antalet platser är begränsat så därför måste du anmäla dig genom den här länken
Du som önskade att du kunde vara med, men vet att du inte kan anmäl dig du också! Samtalet kommer att spelas in så du kan lyssna på det i efterhand.
Alla som anmäler sig kommer dessutom att få en gratis e-bok skriven av Marcia Wieder som heter Back to Basics. Marcia är grundaren till Dream CoachU och drömcoachingprocessen. Du som är med på telefonseminariet kommer också att få ett mycket bra erbjudande. Obs! det gäller bara de som är med under själva telefonseminariet!
Sagt om Evakarins coaching:
"Jag gick drömcoaching programmet för min dröm är att skriva en bok. Tack vare programmet förstod jag vad det var som gjorde att jag aldrig satte mig ner och skrev. När jag förstod det blev det lätt att göra något åt det. Dessutom tog jag mod till mig och gjorde förändringar som jag aldrig trott mig kunna göra. Tack vare programmet känner jag att min dröm är möjlig att uppnå och jag har skapat både plats, tid och utrymme (som jag inte hade innan) för att börja skriva." Jessica, journalist med författardrömmar
Saturday, September 06, 2008
Daniel Åberg om fin-och fullitteraturdebatten
"När man rör sig på vissa litterära tillställningar och det till sist kommer fram att man likt de flesta andra där också gett ut någon typ av roman/diktsamling, kommer frågan vad den heter. Oftast har de inte hört talas om den, varvid följdfrågan vilket förlag var det på? nästan obönhörligt kommer. När svaret blir Forum fryser personen för ett kort ögonblick till, ler lite så där upphöjt njuggt och säger jaha med ett tonfall som betyder jaja, det förklarar ju saken, deras utgivning har jag ju verkligen inte koll på. Forum må vara ett stort Bonnierförlag, men det är inte ett av de fina, och därför behöver man inte ha koll på vad de sysslar med, man vet redan vad de sysslar med."
10 Basic Ingredients of a Successful Thriller
1. You need to have a good story. Thrillers want to be thrilled. A common element in thrillers is that the protagonist will fall victim to someone else's scheme and get stuck in a moment of dread. There are only three themes in all of literature: death and rebirth (Stephen King's Misery); the hero slaying a dragon to restore the world to normalcy (James Bond, Indiana Jones); and the quest to make life better (The Da Vinci Code). Know which theme fits your story.
2. Write about the underdog. Tell your thriller from the point of view of the person with the most to lose. The protagonist gives the story character. Give him baggage and emotional complexity.
3. Multiple points of view can give you great range in a thriller. They allow you inside the heads of many characters, which can build more dramatic tension and irony.
4. Open your book with an action scene. Don't put biographical information or exposition in Chapter 1 (do that later). Introduce the crime—which tells you the stakes—and introduce the hero and villain, and even some obstacles the protagonist may face.
Don't sacrifice style—use metaphors and good language—but stick with action.
5. Early on, make clear what your protagonist wants and what he fears. You should know what the protagonist wants and how he would end the
There are two quests: Stopping the bad stuff form happening (In The Silence of the Lambs, it's to stop Buffalo Bill from killing) and dealing with the character's baggage (for Clarice to be a good, professional FBI
Think Cinderella: Her main quest is to get to the ball. It's about liberation. When she gets to the ball she finds freedom.
6. Make your characters miserable. Ask what the worst thing is that could happen to your protagonist and make it worse. Give them grief, false hope, heartaches, anxiety and near-death experiences. We don't want our protagonist to win until the end.
7. Your main characters have to change. It has to be an emotional change that shows growth and victory over some of his baggage. In The Silence of the Lambs, Clarice is stronger and tougher at the end and she gets a good night's sleep.
8. Pacing must be high: Strong Narrative Thrust. Each scene should reveal something new, no matter how slight it is. Don't tell us about stuff that has nothing to do with the story. The villain has a ticking clock, so there's no time to waste on pages with useless information. Short paragraphs and white space are good. Consider using cliffhangers at the end of every chapter, albeit a sudden surprise or provocative announcement.
9. Show—don't tell. Avoid the passive voice. Use action verbs (He heard the screams in his bedroom). Avoid adverbs—they are cheesy and cheap ways of telling instead of showing. Don't start sentences with –ing words (“He stared” vs. “Staring at the …”). Make the subject and verb close and up front in the sentence.
10. Teach us something. Make sure your audience has learned about something—an animal, medical treatment, social issue—so we walk away with more knowledge.
Thrillerförfattare Steve Berrys 8 regler
2. Don't bore the reader. You can bore the reader in a sentence, in a paragraph, by misusing words, poorly choosing words, using the wrong length, etc.
3. Don't confuse the reader. Don't misuse point of view. Don't do too much at once.
4. Don't get caught writing. Don't let you, the author, enter the story. (E.g., "And he never would see Memphis again." How would anyone other than the author know that the character would never see Memphis again?)
5. Shorter is always better. Write tight. It makes you use the best words in the right way.
6. Don't lie to the reader. It's OK to mislead, but don't lie. If you say the character's motivation is A and it turns out to be B (and you haven't foreshadowed it at all), the reader will feel cheated.
7. Don't annoy the reader. Don't use names that are hard to pronounce or write choppy sentences throughout the entire book. It keeps people from getting close to your characters.
8. You must tell a good story. Bad writing can be forgiven with a good story. A bad story with the most beautiful writing cannot.
Kan läsas i W D.
Du kan också titta på video med bl a Steve Berry på WritersDigest.tv.
Friday, September 05, 2008
Refuseringsbrev
Klicka på bilden så blir den större.
Thursday, September 04, 2008
authonomy
"authonomy is a brand new community site for writers, readers and publishers, conceived and developed by book editors at HarperCollins. We want to flush out the brightest, freshest new literature around - we’re glad you stopped by."
"The publishing world is changing. One thing’s for sure: whether you’re a reader, writer, agent or publisher, this is an exciting time for books. In our corner of HarperCollins we’ve been given a chance to do something a little different."
Så kan du bli mer produktiv som författare
Wednesday, September 03, 2008
10 sätt att komma in i den kreativa stämningen
Tuesday, September 02, 2008
Unga skrivare - skrivartävling
Tävlingen är för dig som går på högstadiet eller gymnasiet och är 13-19 år. En jury läser texterna och delar ut priser och diplom till vinnarna i november 2008. Några av texterna kan komma att publiceras på vår hemsida: www.forfattarsallskapet.se eller i de ungas antologi.
Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan och flera bokförlag/bokhandlare.
Skriv din text på dator. Texten ska vara högst två sidor lång. Skriv också ditt namn, bostadsadress, tel, skola, klass, ålder, ev. mejladress och mejla din text före den 7 oktober till
Mackan intervjuar Paperback Writer
"A great many new writers become very attached to the first novel they finish writing, or the first book they write that has great personal meaning for them, and that attachment convinces them that it must be published. They will stall out their growth as writers while submitting, revising and rewriting this book for years.
However important that “book of your heart” is to you, at some point you have to move on and write the next book because if you don’t, you’ll never improve as a writer. Also, to be candid, the majority of first books and books-of-the-heart that I’ve critiqued for other writers aren’t written at a professional level, not matter how many times they edit, revise and rewrite it."
Källa: Monicas bokskrivardagbok
Monday, September 01, 2008
Taxichaufför sågar Bonnierförfattare
Micke Bergs blogg
Hur prokrastinerar du?
Om uppskjutande beteende
Jag tror att detta uppskjutande kan vara en nödvändighet för kreativiteten. Det saktar ner farten, ger utrymme för tankar. Inte bara "hej och hå!" hela tiden. Eller vad tror du? Finns det en motsättning mellan att vara effektiv och att vara "seg"? Om man drar en parallell till sexualitet. Om man var effektiv i det sexuella då skulle varken det ena eller det andra ske. Jag menar att kreativitet och sexualitet har mycket gemensamt.
Debatten om fin-och fullitteratur...
Därför tas båda sorterna upp här på bloggen, länkar som jag själv gillar.
Anna Larssons skriver om detta med krångliga boktitlar som skrämmer bort läsare:
"Det är inget fel med listor och faktarutor. Allt som lockar till merläsning av sådant som är viktigt är bra. Få kommer att förakta den kulturknutte eller knutta som blir den första att sluta oroa sig över kredden bland sina gelikar och istället bestämmer sig för att dela med sig av härligheten. Det är bara larvigt att sucka över medias likriktning och förytligande när man stänger in sig bakom svårbegripliga rubriker och tråkig layout." Läs mer här.
Jag har t ex svårt att förstå vissa recensioner, och undrar om det är jag som är korkad. Vilka skriver recensenterna för? Litteraturvetare? Hur många av dagstidningarnas litteraturintresserade prenumeranter har läst litteraturvetenskap på universitetet?