Tuesday, March 01, 2011

De 3 nominerade till debutantpriset Slangbellan är...

Inför utdelningen av BUS årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2010 har juryn läst ett drygt 40-tal böcker, och bland dem valt att nominera följande:

"Här ligger jag och blöder" (Gilla Förlag) av Jenny Jägerfeld med motivering:
Med ett inkännande språk gestaltar Jenny Jägerfeld en tonårings sökande efter sin mamma. Humorn och smärtan går som en blodröd tråd genom boken.

"Respekt, en sexbok för killar" (Alfabeta) av Inti Chavez Perez med motivering:
På ett klart och enkelt språk reder Inti Chavez Perez ut de krångligaste sexuella frågor och fördjupar sig i de känsligaste ämnen, med frimodighet, humor och stenhård koll.

"Månen blev rädd" (Rabén&Sjögren) av Joar Tiberg med motivering:
En sällsamt poetisk berättelse som betraktar mänskliga bekymmer från sagans höjder, samtidigt som den gör vår ouppnåeliga måne till en av oss.

Barn- och ungdomssektionen inom Författarförbundet (BUS) läser varje år den samlade utgivningen av debuterande barn- och ungdomsboksförfattare. Det är en noggrann granskning som strävar efter att lyfta fram en unik röst, en litterär talang och en ny spännande kollega.

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av författaren Helena Dahlbäck.

Vinnaren koras på torsdag den 10 mars 16.30 (prisutdelningen sker prick 17.00). Författarnas Hus, Drottninggatan 88B, Stockholm. Öppet hus!

No comments: