Monday, April 11, 2011

Gratis böcker gav ökad bokförsäljning

"Världsboknatten är den vuxna versionen av den traditionella brittiska Världsbokdagen, som alltid riktar sig till barn och ungdomar, och blev en succé av sällan skådat slag. En miljon böcker delades ut gratis. 25 titlar tryckta i 40 000 exemplar var, delades ut av 20 000 frivilliga som fick 48 exemplar av sin favoritförfattare att dela ut till okända i sin omgivning med uppmaningen att boken skulle skickas vidare när den var läst.
Kritikerna var många före den femte mars. Alla pekade på sannolikheten att den vanliga bokförsäljningen skulle påverkas.
Försäljningen i allmänhet föll också i mars men alla inblandade författare, som avstod från royalty för den tryckta upplagan, fick se sina vanliga titlar öka väsentligt. En författare som David Nicholls såg försäljningen av sin bok One Day fördubblas veckan efter Världsboknatten (WBN).
Kvällen avslutade med ett stort möte på Trafalgar Square i London där massor av författare läste ur sina böcker inför mer än 7 000 åhörare samlade i nattkylan."
Läs mer i SvB.

1 comment:

Elisabeth said...

Vilken härlig bokfrossa och läsglädje. Idag ska vi ha bokfrossa på mitt jobb. Det blir mingel och bokpresent. Ser fram emot detta.