Thursday, April 07, 2011

Deckargenren behöver förnyas

" - Ribban har definitivt höjts, säger Karin Linge Nordh på Forum. Många väljer deckare som första manus för att det känns tryggt, men tyvärr blir det för många formulär 1A.
För det räcker inte längre med en historia med driv, eller att utmana deckarklyschorna. Trenchcoatarna är redan avhängda, whiskeyn urdrucken och konflikten mellan byråkratpolismästaren och den luttrade utredaren (som alltid får rätt till slut), är uttjatad.Motsättningen mellan den unga duktiga kvinnan och de sexistiska gubbsen på polisstationen har också blivit gammal."
Sören Bondesson, lärare på Skrivarakademin i Stockholm säger i artikeln:
"-Man kanske tänker på Läckberg och Marklund, men deras första böcker hade aldrig kommit ut idag, konkurrensen var inte så stor då. Sedan när en författare blivit ett varumärke sänks ofta ribban. Det är sorgligt att de som skulle ha råd att experimentera väljer att gå på i sina bekväma skor.
Han får medhåll av några självkritiska förläggare. Etablerade författare öser ofta på med en bok om året i sitt eget framgångsrecept, vilket gör det ännu svårare för debutanterna.
- Så sneglar man på varumärkerna och skriver samma sak, säger Sören Bondesson,"
Lär mer i Svenska Dagbladet.

No comments: