Wednesday, March 03, 2010

Publit

Här är nyhetsbrevet från Publit, rakt av. Jag lägger in det för att jag tycker att dras tjänst låter riktit bra!:

Alla goda ting är e
E som i e-handel, e-böcker och EAN-kod.

Vi är glada över att kunna bjuda på de här efterlängtade nyheterna. Genom oss kan du numera:

Skapa din egen widget shop konvertera till e-böcker omvandla isbn till EAN-kod
Du kan även läsa mer om våra nyheter på vår blogg.


Sälj direkt till slutkund
En widget shop är en fullfjädrad e-handelsplats som kan läggas in på valfritt ställe på valfri hemsida. Genom en widget shop kan du sälja dina böcker direkt till slutkund utan att behöva sköta logistik eller ekonomiska transaktioner. Ur slutkundens perspektiv verkar som att köpet sker på den sida där shopen är placerad, men applikationen finns egentligen på Publits server och alla transaktioner och bakomliggande logistik sköts av Publit. Alla titlar som läggs upp på Publit – oavsett om de registreras hos Bokrondellen eller inte – kan säljas via Publits widget shop.

Skillnaden mellan widgetpris och f-pris
F-pris
Återförsäljare köper din bok av Publit för det f-pris du har bestämt samt frakt. Återförsäljaren adderar sedan ett eget påslag vilket ger titelns utpris. Din förtjänst blir lika med f-pris minus grundpris.

Widgetpris
I widget shopen kan du själv bestämma utpriset, det vill säga det pris konsumenten betalar för boken. Widgetpriset kan inte vara lägre än det aktuella grundpriset, men däremot kan det skilja sig från titelns f-pris. Om en av dina titlar säljs för samma pris via en återförsäljare som i din widget shop, kommer alltså din avans per såld bok vara större i det senare fallet.

Så här skapar du en widget shop
1. För en publicerad titel: klicka i kryssrutan ”Widget-distribution”.
För ett utkast: kryssa i rutan ”Denna titel ska säljas via min widget shop”.
2. Shopen administreras sedan från fliken ”Widget”, under rubriken ”Inställningar”. Klicka på ”Skapa kod”. Kopiera kodsträngen.

Här kan du välja om du vill skapa en shop för samtliga titlar i katalogen som publicerats eller en shop för en enskild författares alla publicerade böcker. Ett förlag skulle till exempel kunna lägga in en bokhandel med samtliga titlar på den egna hemsidan, och samtidigt låta enskilda författare sälja just sina böcker på deras hemsidor eller bloggar.

För att kunna göra detta sista steg måste du vara bevandrad i hur grundläggande webbdesign fungerar eller överlåta det till den som är webbansvarig. Klistra in kodsträngen där ni vill ha den på er hemsida.

Tekniska detaljer:

Den webbansvariga kan med fördel bädda in shop-koden i en div med bredden 400 pixlar. Widget shopen anpassar dock sin storlek efter webbsidan i viss mån. Den minsta bredden som fungerar är 300 pixlar. Tre böcker visas per sida. Om ni vill ändra antalet böcker per sida - och därmed påverka bredden - se använd denna kod:


Skapa och sälj e-böcker
Vi erbjuder e-bokskonvertering samt distribution via iTunes store, nordiska bibliotek och nätbokhandlare. I dagsläget sker denna hantering utanför systemet, men vi arbetar med att konstruera ett användargränssnitt även för detta flöde.

Publit samarbetar sedan årsskiftet med Elib. Detta innebär att du som publicerar dina e-böcker hos Publit kan få dessa distribuerade via Elibs kanaler utan extra kostnad. Det krävs dock att du har upprättat ett avtal med Elib.

Omvandla ISBN till EAN-kod
Det är nu möjligt att ladda ner en PDF-fil av den EAN-kod som genereras utifrån titelns ISBN. Funktionen är egentligen onödig då samtliga Publits böcker per automatik förses med EAN-kod, ISBN och årtal för publicering, på den extrasida som läggs till längst bak i inlagan. Inte desto mindre vill många dessutom ha streckkod på omslaget. Den här funktionen är för alla dem.


Framtida uppdateringar
Fler distributionskanaler
Vi kommer erbjuda fler och fler distributionskanaler framöver, för både POD och för e-böcker. Du kommer också att kunna sälja e-böcker via Publits widet shop.

Ge rabatter till olika återförsäljare
Du kommer att kunna ge tillfälliga eller permanenta rabatter till olika återförsäljare. Denna funktion lanseras senare i vår.

1 comment:

Anitha Östlund Meijer said...

Det låter klart intressant. I dagsläget har jag min e-bok på en hemsida som sällan besöks och det händer inte speciellt mycket. Det här låter väldigt bra. Jag kopierar och sätter in i min bra att ha pärm.