Thursday, March 18, 2010

"Läsplattorna slår inte ut pappersboken"

Läsplattorna slår inte ut pappersboken. Tvärtom ökar bokförsäljningen, tack vare digitaliseringen. Nya medier lever sida vid sida med de gamla, spår författaren Göran Hägg.Artikel i Computer Sweden. Och jag måste säga att jag håller helt med. Varför blir folk rädda och tror att det är antingen eller som gäller? För och emot? Både och, för sjutton!

3 comments:

Cyberwor/L/d said...

Vi befinner oss förmodligen i en övergångsperiod. Vi blir allt mer digitaliserade och ungarna idag växer upp med det från dag 1. Man har t. o. m. börjat experimentera på vissa ställen i Norge med att låta elever lära sig att skriva och läsa med hjälp av datorn (man använder inte alls penna). Vi som är lite äldre har en vana att läsa en vanlig bok. Det är vanorna det handlar om. De som föds och växer nu har en helt annorlunda relation till tekniken. Men visst, jag tycker att det är helt OK med olika varianter - läsplattorna, vanliga böcker, ljudböcker ... Internet möjliggör den där biten med hypertextualitet. Vi är på väg till en ännu mer omfattande digitalisering av våra liv och det är one_way_ticket.

http://tittelina.blogspot.com said...

Jag tycker att det är kul med ny teknik, fast jag är hela 58 år och då förstås mycket mer van vid helt vanliga klassiska böcker. Har använt ljudböcker och gillat det och har köpt läsplatta och tycker att det är ett bra komplement, speciellt när jag är på väg någonstans. Blir säkert bra i sommar på stranden dessutom. Men vanliga böcker kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Anitha Östlund Meijer said...

Jag håller med cyberwor/L/d
Barnen som växer upp nu får allt digitalt serverat.
Vanliga telefoner existerar knappt i hemmen, och de gamla barnböckernas bilder stämmer föga med verkligheten.
Barnen har en värld i hemmet tack vare datorerna och de är ofta många gånger skickligare än sina föräldrar. Jog hoppas och tror att böckerna kommer att finnas kvar, men tänk till exempel vad papper man skulle spara om alla skolböcker fanns i en läsplatta som eleverna kunde få låna mot en liten avgift. Eller om den tjocka luntan av sommarens "måste läsa böcker" som man har med sig på stranden kan placeras i en tunn läsplatta. Visserligen med risk att bli stulen, men ändå. Vilka möjligheter!!!
Men en läsplatta förtar lite av känslan att läsa en bok, och vad vet vi om strålningen från den?
Vad är det vi skyfflar vidare till våra barn?
Utveckling eller svårigheter?