Thursday, December 31, 2009

Skriv varje dag i vår!


Det blir aldrig bättre sedan - det är lika bra att börja skriva nu. Gå med i min coachingrupp "Skriv varje dag" i vår.

Från Spotify till Bookify

"Bookify opens up the possibility of a genuinely innovative approach to book marketing, particularly for backlists and out of print books. Most books have an extremely limited commercial life; no matter how good they are, they have only a small window to capture the reading public's attention before being consigned to the great big pulping machine in the sky. Without demand, the chances of a reprint are minuscule, and a book thus discarded is unlikely to see light of day again outside a second-hand bookshop."Läs bloggartikeln i the Guardian.
Tips: Dan Abelin.

Wednesday, December 30, 2009

Skrivåret 2010

Mina frågor till dig, för att du ska klargöra hur du vill att ditt kommande skrivår ska bli.

Tuesday, December 29, 2009

Att skriva deckare


P D James om att skriva deckare.

Skrivövning 16 - kärlek med förhinder


Jag har just sett filmen "Bright Star" av Jane Campion och är helt inne på detta med romantik! Så den här övningen handlar givetvis om detta. Men romantik med svåra förhinder, förstås.
Är du ledig till nästa vecka och uttråkad? Då passar denna lite mastigare skrivövning dig!
Gör så här:
Fundera ut två personer som kommer från olika samhällsklasser, olika kulturer eller med stor ålderskillnad. Tänk ut minst 3 hinder (människor, yttre omständigheter, sjukdom eller väderleken eller annat).Låt planerandet av berättelsen ta sin tid.Du har ju flera dagar på dig.
Efter två hinder får de två huvudpersonerna till ett riktigt romantiskt möte. Ta gärna med miljöbeskrivning här och glöm inte sinnena: känsel, lukt, smak, vad de ser. Sinnesintryck brukar ofta skapa stark närvarokänsla i en text.
Därefter inträder det största hindret, det största hotet mot deras kärlek. Du väljer själv om slutet blir lyckligt eller ej (som i Campions film, där Keats sjukdom är det slutliga hotet, det som omöjliggör deras fortsatta kärlekshistoria eftersom han dör...)

Gratis ljudböcker


på engelska, hittar du här.

Monday, December 28, 2009

Marlas frågor inför nya skrivåret


Här är några frågor du kan ställa dig, på Marla Becks sida.
Vad vill du inte få ut av nya året.
Se framåt, titta bakåt.

Eric Maisel om skapande


I våras var jag på en två dagars kreativitetskonferens i London för skrivande människor. Det var Ann Ljungberg som arrangerade den.
Förutom Cynthia Morris och Jacqui Lofthouse var Eric Maisel där och föreläste.
Han är psykoterapeut och inriktar sig på att hjälpa folk med det kreativa. Han har bl a skrivit en bok som heter "Fearless creating".
På en av föreläsningarna tog han upp vad det är som hindar oss från att sätta oss ner och skriva. Enligt honom handlade det mycket om att ta kontroll över ens tankar och beteende: "Getting a grip of your mind". Jag antecknade här är ett sammandrag av det han föreläste om:

För att kunna göra det behöver vi göra två saker: dels att försöka tysta ner det inre stimmet: "hushing the mind", dels sluta med negativa tankar typ "Jag är för trött" och "Jag har för mycket att göra" som är de vanligaste bland hans klienter.
Istället för att tänka" Jag är för trött" säga sig själv "Jag är väldigt trött men jag tror att jag orkar skriva i femton minuter i alla fall" - det handlar om ansvar, sa han, ansvar att ta hand om sitt behov av att skapa: "Ja, jag är trött, men jag behöver göra detta".

För att tysta ner det inre stimmet av protesterande röster, krav etc, kan vi börja med att lyssna på tankarna som dyker upp, och sedan inte låta dem passera utan istället ta upp en diskussion med dem. Att säga emot de tankar som inte stöttar ditt skapande/skrivandet. T ex svara på en negativ, ifrågasättande tanke: "Nej, jag ska inte tänka så om mig själv mer". Han uppmuntrade oss även till att uttrycka oss extra ståndaktigt och bestämt i "diskussionen". "Jag älskar att göra detta och från och med nu tillåter jag mig det också".

Han sa att det är viktigt att vi håller kvar vår syfte, vår föresats ("intention" som han menade är ett starkare,bättre ord än "wish" d v s önska). "We need to hold the intention all the time".

Hans erfarenhet som kreativ coach och terapeut är att man blir mer eller mindre deprimerad om man inte tar sitt behov av att skapa (skriva i det här fallet)på allvar. Ändå skjuter vi upp våra stunder vid skrivbordet. Varför? Han trodde att det kan bero på att detta med att välja framkallar oro. Välja vilken text man ska skriva på. Vilken karaktär i berättelsen man ska ha som huvudperson. O s v. Och vi skjuter upp skrivstunden för att vi inte orkar med den oron och ångesten ("anxiety"). Så vad göra? Jo, "Anxiety management" - behandling av oron.
Hur kan vi behärska, eller behandla oron? Dels genom att arbeta, ja alltså att faktiskt skriva. När vi fokuserar på arbetet känner vi sällan oro. Det är när trancen bryts, när något stör vår koncentration, som den väcks. Vad gör man då?
Han föreslog att man andas djupt. Att det kan vara det enda som behövs. Man andas djupt och under tiden släpper man in användbara tankar ("useful thoughts"), man kan hitta en mening som fungerar och säga den under djupandning. T ex "Jag återupptar mitt skrivande med styrka". Säga det både under in- och utandning. Skjut bort negativa tankar som "pust vad jobbigt det var att skriva i åtta minuter" och tänk istället "Jag mår jättebra nu och kommer säkert att skriva mer under dagen".

"Det finns mycket i den kreativa processen som vi avskyr allihop. T ex att ha skrivit på en roman i två år och sedan inte få den antagen av ett förlag. Alla mina klienter skulle vilja ha en karta som visar dem hur de undviker alla misslyckanden i skapandet. Men som skapande människa måste man acceptera att man kommer göra många misstag under resans gång, de går inte att undvika. Man måste hedra den kreativa resan och älska sitt skrivande även när man hatar det."

Sedan tog han upp detta med morgonskrivande. Enligt honom är de den bästa tiden på dagen. Framför allt därför att när man har börjat dagen med att skriva så mår man bättre hela dagen sedan, man undviker att känna dig nere, man har centrerat sig en stund, mött sitt skapande. Då gör det inget om resten av dagen är fylld av tråkigt lönearbete, räkningar etc.

Han gav också ett tips: innan man lägger sig kan man ställa en fråga inombords riktat till manuset man arbetade på. För under natten kan problemet lösa sig. Det kan gälla en berättarteknisk detalj, något med handlingen, eller annat. Och när man sedan skriver på morgonen därpå så är "problemet" löst.
(jag har själv aldrig prövat det).

Eric pratade också om något som fick många av oss att nicka igenkännande: "Your most dangerous walk of the day" - den farliga promenaden - från datorn, skrivplatsen. Promenaden kan också vara mental: man kollar några e-mail innan man börjar skriva...
Och så upprepade han här "Get a grip on your mind!" - ta kontrollen över ditt sinne, över ditt skapande.Öppna e-mailen när du skrivit färdigt. Se till att inte ha internet i laptopen. Eller som jag själv (Johanna) : skriv i sängen, under täcket, fortfarande i pyjamas före frukosten, alternativt direkt efter frukost (eller ha frukosten på nattduksbordet) för då är det krångligare att vara på rymmen.

Han tog även upp svårigheten att växla om från duktig, kompetent yrkesarbetande person ("Duktig flicka" är ett bekant uttryck i Sverige som även gäller män en hel del män, eller hur?)till en skapande person som ska bejaka misslyckandena, arbeta i sin egen takt. "Den kreativa processen kan aldrig påskyndas och därför kan det bli en konflikt med omvärldens allt hårdare krav på snabbhet".

Att tänka "Everything is available to me!" d v s "Jag klarar allt!" är ett sätt att få ork och lust att skapa även när man känner missmod av olika skäl.

Olika sätt att ta ansvar över sitt skrivande, att få det gjort:
Att planera in sitt skrivande i schemat. Här tyckte han att det är bättre att ha en icke-detaljerad plan som t ex "nu ska jag skriva i en halvtimme". Och planera inte mer än 2 veckor framåt. Har man för stora mål kan det göra att man ger upp och släpper hela projektet. Ett lagom mål kan vara: "Jag ska avsluta utkastet till första kapitlet denna vecka".
Tulla inte på den tiden som du planerat in.
Det är inte helt fel att åka bort för att skriva koncentrerat, om den möjligheten finns.

Många av oss känner oss mentalt trötta, det är väldigt utmärkande för folk i vår tid. Erics medicin var att tänka "Jag älskar mitt skrivande" och då kommer energin tillbaka.

Tid för e-boken

"E-bokshajpen är stor när vi går in i ett nytt decennium. Läsplattorna är i antågande, de stora förlagen lovar att ge ut samtliga titlar som e-bok nästa år och man anar ljusning i författarförbundets avtalsförhandlingar med förlagen gällande e-boksrättigheterna. Det senaste halvåret har försäljningen av e-böcker ökat med 13 procent. Men fortfarande utgör e-böckerna en minimal del av den totala bokförsäljningen. Bara omkring 2000 svenska titlar finns tillgängliga och man talar ännu om hundratals sålda e-böcker i månaden, inte tusentals som man spådde i början av decenniet. Och än så länge är det skralt med läsplattor på den svenska marknaden."
Artikel i DN om e-boken och året som gått.
Tips: Skrivtips

Samlade skrivarbloggar

Ann Ljungberg har skapat en samlingsplats för skrivarbloggar på Collected.

Beskriv en plats som den var förr

Här är en spännande skrivövning, på bloggen Incurable Disease of Writing. Övningen är tagen ur boken "Writing Fiction" av Janet Burroway.

How To Write Your First Book

Joanna Penn poddradiointervjuar Lenore Miller från The Great Book Challenge.

Skrivövning 15

Här kommer en övning som är till för att stärka ditt mod och din uthållighet som författare.
Skriv ett brev från en förläggare på ett förlag där du drömmer om att få din bok utgiven.
Brevet handlar om att de älskar ditt manus och att de vill ge ut det. Skriv gärna utförligt om varför de älskar det, var inte rädd att spä på superlativerna. Kanske några ord om hur de tänker marknadsföra den också, ja skriv vad som faller dig in, men glöm inte att låta förläggaren eller redaktören vara starkt berömmande! Om du vill kan du sedan göra en beskrivning på hur du firar detta besked.

Saturday, December 26, 2009

Bloggande förlagsredaktör

Ny blogg: "En redaktörs vardag".
"I bloggen skriver jag om det mesta som ryms inom boksfären – alltifrån nya böcker på marknaden, snygga omslag och bra författare, till e-boksläsare, Googleavtalet och teknisk utveckling."
Tips: Mattias Boström

Thursday, December 24, 2009

eDGe - nästa generations läsplatta


En "tvåsidig" e-bokläsare släpps i februari 2010 enligt artikel i the New York Times.
"The two screens interact in many ways. For instance, if the textbook on the black-and-white e-reader displays an illustration from a file that is in color, “the machine can move the illustration over to the LCD and run it there in color.”. Läs mer här.

Thursday, December 17, 2009

Second Novel Syndrom

Om att skriva bok nr 2. Artikel i Svb.
Tips: Emma Ångström

Bästa böckerna 2009

Årets bästa böcker enligt Fokus.
TIps: I-L Lindqvist

Julklappstips 3


Mitt lyxpaket. Silverpaketet. Coaching i 18 månader.

Julklappstips 2


Linda Goviks kurs i att skriva berättelse, från början till slut.

Julklappstips 1


Vi är många som är lyckliga att Skrivarkalendern är tillbaka! Den kan du beställa här.

Svensk litteratur under 00-talet

Cristine Sarrimo ser tillbaka:
"Om du inte tillhör de stora svenska berättarna, en Enquist, Lindgren eller Ekman, måste du vara en Representant för något, oklart vad, även om du alltid bott i Sverige. Normen tycks vara det inmutade landskapets litteratur – helst Värmland eller Västerbotten – flera släktled bakåt, eller romaner med biografisk, dokumentär touche som handlar om historiska gestalter" och "Under 00-talet blev det därmed rumsrent att tjäna pengar på litteratur. Omtalade pr-kupper stod Lars Norén, Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril för." Läs mer i Sydsvenska Dagbladet.

Skrivövning 14

Skriv en dikt med högst 3 ord på varje rad, och minst 8 rader.
I dikten ska du ha följande "ingredienser":
en lyftkran
en silverfärgad usb
ett svanpar

John Irving


John Irving berättar om sitt skrivande.

Tuesday, December 15, 2009

Hur är de svenska deckarna?

"Med enstaka undantag finns det varken hbt-människor, invandrare eller funktionshindrade bland huvudpersonerna. Det är mycket vitt, totalt hetero, lätt alkoholiserat och rejält svenskt."
Carl-Michael Edenborg gör en underhållande kartläggning av höstens svenska deckare.
Tips: Robert Stjernström

Monday, December 14, 2009

Bokkartan.se

"Bokkartan.se är en sökmotor för närmare en och en halv miljon begagnade böcker! Du kan använda sajter för att hitta en specifik bok, och du kan också se hur långt bort böckerna är från där du befinner dig."
Tips: Petra Jankov

British Library - gamla luntor online!

Jag gråter faktiskt nästan av lycka när jag upptäcker dessa gamla luntor som man kan bläddra i online, på British Library. Som t ex "Curious Herbal", en klassiker med blomsterillustrationer. Eller Jane Austens handskrivna manuskript om Englands historia. Eller skisser av Leonardo da Vinci.

Sunday, December 13, 2009

Nintendolitteratur?

Innebär e-böckerna slutet på god litteratur? Det frågar sig den här artikelförfattaren i The Guardian.

Man kan finansiera bokprojekt

Journalisten Andreas Ekström söker fortfarande finansiärer till sitt bokprojekt.

Kindle och Sony Reader

Arbetarbladets Bodil Juggas testar läsplattan från Kindle.
Tips: Dan Abelin.
Själv läser jag denna helg "Hypnotisören" av Lars Kepler, i min Sony Reader. E-boken är lånad från biblioteket via elib. Funkar helt o k.
Jag har nyligen även läst ut en e-bok i laptopen, också den lånad från elib. Det gick också bra. Kanske för att jag var helt uppslukad av berättelsen och brydde mig därför inte om i vilket "material" boken var gjord i.

Daniel Åberg gör allt själv

Författaren Daniel Åberg ger ut sin andra roman i egen regi. Den nya romanen är hans egen produkt från början till slut. Ingen ­redaktör har ­arbetat med texten, ingen formgivare har jobbat med omslaget, ingen marknadsavdelning har lagt upp en lanseringsplan.
Bl a kommer han att ge ut den gratis som mp3-bok (ljudbok) med CC-licens.
"När det gäller e-böcker är utgivningen i Sverige fortfarande sorgligt ­krånglig. Trots tal om ny öppenhet så är exempelvis de e-böcker som Bonnier­förlagen nyligen börjat sälja hårt kopieringsskyddade – man kan bara läsa dem på datorskärm samt ett fåtal sorters läsplattor. Min roman ska säljas som en riktigt öppen e-bok, utan kopieringsskydd, och gå att läsa på alla datorer, läsplattor och mobiler."
Läs mer här.

Sänkt e-bokmoms?

Piratförlaget har agerat för att e-bokmomsen ska sänkas till 6% moms.

Färre debutanter i vår

Inte på balen utan på svenska bokmarknaden.
"Jag tycker att man i dag stirrar sig blind på debutanter. Debutanter, debutanter, debutanter, hur hittar man debutanter, och så vidare. För oss är långsiktigheten viktigare. Vi letar hela tiden efter nya Agneta Pleijel, Torgny Lindgren och PO Enquist."
Läs artikel i Sydsvenska Dagbladet.
Tips: Dan Abelin.

Wednesday, December 09, 2009

Skrivövning 13

Skriv ett (eller fler) julklappsrim. De behöver inte vara smarta eller fyndiga. De får t ex vara fulla med nödrim!
Det behöver inte vara rim för en existerande klapp, du kan hitta på.
Har du svårt att komma på en klapp med en gång kommer här några förslag:

Örontops
Lavalampa
Bandyklubba
Tungskrapa
Spikmatta
Rullgardina

Framtidens bok m m

"We might not have book covers anymore, but an attractive image (akin to a book cover or movie poster, or even just an avatar) will help sell a book in the virtual bookstore. Designers can also select fonts and any other visual or auditory effects that are part of the electronic book."
Författare Jennifer R Hubbard funderar över framtidens bok.
Mike Shatzkin har idéer om hur man undviker piratkopiering.
Tips: Nathan Bransford

Kollektiv roman på Twitter

Läs om Neil Gaimans Twitterexperiment, och ladda ner, gratis, ljudboksversionen av resultatet, på iTunes.

Sunday, December 06, 2009

Behagligt meditativt skrivprogram

Ommwriter, för er med mac.
Tips: Navid Modiri på Facebook.

Skrivövning 12

Skriv om två personer som insett att de inte hinner vandra ner för det höga berget innan stormen angriper dem. Vad tänker de på? Skriv en dialog dem emellan à la radioteater,eller låt en av dem skriva ett avskedsbrev till en släkting eller kär vän, eller skriv en novell utifrån detta.

Friday, December 04, 2009