Tuesday, November 30, 2010

Gästbloggare: Emma Pettersson

Återskapa!
Science fiction på TV har de senaste åren handlat mycket om återskapande, reimagining. Att föreställa sig något gammalt på ett nytt sätt. Nu har det gått så lång tid att en ny mytologi har bildats. Gamla science fiction-serier från 70- och 80-talet har fått moderna tolkningar precis som man förut gjorde nya tolkningar av sagorna.

Det här finns förstås också utanför science fiction-genren och dess släktingar. Fenomenet är uråldrigt – man tar en gammal historia och berättar den på ett sätt som är relevant idag. Vi har ett gigantiskt arv av berättelser och karaktärer att utveckla med nya ögon, och de är inte bara från tiden då alla karlar hade skägg och man föredrog gåspennor framför laptops. Vår mytologi består inte längre lika mycket av kung Arthurs grabbar, drottning Macbeth, änglar och brinnande buskar. På deras plats i strålkastarnas ljus trängs nu också MacGyver, gänget i Casablanca och Darth Vader.

Det här kan appliceras i skrivandet på många sätt. Det finns ett gammalt talesätt att alla historier redan är berättade, men att ingen har berättat dem på just ditt sätt. Tänk igenom din egen mytologi – i de gamla klassikerna men också från TV-serier, filmer, spel, serietidningar och allt du älskade när du var liten. En tanke, ett tema, en replik, en scen – om du hittar något du gillar, vad händer om du utvecklar det? Där finns stoff som återskapats sedan långt innan gåspennornas tid, och nu är det din tur.

(c) Emma Pettersson

No comments: