Friday, October 10, 2008

Små svenska förlag

Man behöver inte hänga läpp bara för att man fått sin roman antagen på ett mindre förlag och inte på ett av de stora, statustyngda.
Gabriel Byström skriver i dagens Göteborgs-Posten, à propos detta att årets nobelpristagare, J M G Le Clézio, har getts ut av ett enmansförlag i Sverige de senaste åren :
"...något som pekar på det faktum att alltmer av den mer högkvalitativa och utmanande utgivningen i Sverige äger rum långt utanför de stora förlagen. Kvalitet och storlek går inte alltid hand i hand. Årets pris är en uppmuntran för alla de små förlag runtom i landet som kämpar med knappa resurser och vars största drivkraft är kärleken till litteratur. Utan dem skulle det litterära landskapet i Sverige bli avsevärt mycket fattigare."

2 comments:

puzzlan said...

Tänkte jag på imorse med, har inte hunnit skriva om det...än. :-) Tycker det är ett stort hopp för alla små förlag och författare som inte lyckas hos de stora förlagen. Nu var det här ju ingen okänd författare. Och som debutant kanske det är lättare att nå ut med en massiv försäljning och marknadsapparat, samt etablerade kontakter mer media som de stora förlagen har. Idag. Imorgon är dock en annan värld. Idag satt vi vid fikat och vi börjar nog inse att framtiden inte blir böcker utan digital. Papperspriserna rasar uppåt i en osäker tid. Då lär man inte behöva vänta på att tryckerierna ska hinna ladda innan man får tag i äldre upplagor av kommande nobelpristagare...

Mina projekt said...

Ja, mig skulle det inte spela någon som helst roll om det var ett litet eller stort förlag - jag skulle vara överlycklig om någon såg mitt manus överhuvudtaget :-)

ha det bra!

/Karina