Tuesday, September 21, 2010

Förklara eller gestalta?

Här är ett exempel på en text som förklarar och en som gestaltar (skrivet på engelska). Sedan följer ett resonemang. Håller ni med om vad artikelförfattaren skriver?
Jag har lite tankar om detta men är nyfiken på att höra vad ni tycker först.

4 comments:

Christin said...

Nja, jag tycker inte hon får till skillnaden mellan att berätta och att gestalta. Berättar man går man knappt in i figurerna, bara berättar om dem, medan gestaltning för mig innehåller både och, både känslor, tankar, rörelser. Gestaltning är liksom här och nu, vad finns här och nu? Berättande är där och då, av någon annan.

Berättande är väldigt likt sagorna: Det var en gång en prinsessa som levde i ett slott långt, långt borta.

Gestaltning: Att vara prinsessa hade sina nackdelar. Hon behövde ha håret långt och ljust för att människorna ens skulle tro att hon var prinsessa, och hon bar en klänning i skiraste ljusblå för att passa till det vita, vita slottets flaggor.

Kanske?

Pia said...

När jag läser den första texten så förväntar jag mig att författaren ska leverera den ena händelsen efter den andra. Det ska komma in en rånare och kidnappa den hungriga kvinnan och tillsammans ska de ge sig ut på en stöldturné i Mellanvästern.

Den andra texten lämnar mer utrymme för läsarens egna tolkningar.

http://tittelina.blogspot.com said...

I den första följer man deras tankar. Det är väl inte samma som berättande? Håller med Christin där, att beskrivande sker utifrån, av en anonym berättarröst.

Sen kan man ju beskriva ansiktsuttryck när det gäller "look with disdain" och "asked ironically" istället. Lämna åt mig som läsare att göra en tolkning av vad det innebär. Det håller jag med om inte är gestaltning.

Unknown said...

Döden kallar verbens ljus till evig
hinderlöpning genom tysta rum,
förtvivlan: människornas ögon
existerar inte heller. Utanför

mitt egendomligt öppna fönster
stiger världen oavlåtligt medan
stundens fjäril lämnar klockan
orörlig i skuggan av sig själv.

Gäst hos väderleken

-

Ordgaller

- Peter Ingestad, Solna