Tuesday, July 17, 2007

Ernst Brunner lägger ner?

Lisa Ahlqvist skriver lite roligt i dagens Göteborgs-Posten en notis om Ernst Brunner som hotar att lägga ner författandet:
"Ernst Brunner är less på litteraturen, eller kanske snarare på den svenska bokmarknaden. I en intervju med Karin Östman i söndagens Aftonbladet, ger författataren uttryck för sin förtvivlan inför förfallet inom förlagskulturen. ´Förlagen satsar på lättsmälta deckare och bantningsböcker - då känner sig de gamla trotjänarna undanskuffade´säger Brunner och fortsätter: ´Jag har hört flera stora författare oberoende av varandra säga att de lägger av´. Kanske tänker han också själv sluta med romankomponerandet, Yngling på guld som utkommer i augusti blir i så fall sista boken. Men inte ska mannen som fabulerar fritt kring både Carl Michael Bellman och Karl den XII, behöva överväga skrivbokjott? Knappast kan han ha undgått att notera historiebiografitrenden. Och hellre än att hänga läpp över dumma deckardrottningar, borde Ernst Brunner repa mod och satsa friskt. Om inte annat kan han söka kraft från ett av kvinnorörelsens klassiska motton: Gråt inte, kämpa!"
Här kan jag inte låta bli att tänka: om de nu funderar på att lägga av, eller är ledsna över att de inte säljer så bra längre, då kanske de ändå inte har den djupa längtan att berätta en historia, om det ska hänga på det? Tänk på alla som ger ut böckerna själva! Att skriva handlar också om att vara kreativ, att inte kunna låta bli!

No comments: