Utlåtanden om Johanna

Om författarcoachingen

"Hade jag inte anlitat Johanna skulle det inte bli någon bok. Den kommer att bli helt klar i år. Hon har varit en ovärderlig hjälp och framför allt har hennes uppmuntan gett en himla kraft"
Maria Berggren

"För ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att börja sätta mina ord på pränt, med ambitionen att det skulle kunna bli en bok. Då jag inte har någon tidigare erfarenhet av att författa bestämde jag mig för att ta hjälp av en författarcoach (Johanna Wistrand). Detta känner jag som ett klokt steg. Hon har gett mig mycket stöd. Både ris och ros när hon har läst mina texter och en fantastisk uppmuntran och hjälp på vägen i processen att få till något som förhoppningsvis kan bli utgivet." Stellan Tengroth, som gav ut sin bok "Tillväxt till döds" på eget förlag. Boken har fått ett mycket gott mottagande. Läs här.

"Johanna hjälpte mig mycket när jag skrev boken ´Enklare marknadsföring ger roligare försäljning´. Första gången jag fick tillbaka feedback från henne så blev jag helt trygg. Jag kände verkligen att det här var hennes styrka. Utan att döma eller kritisera hjälpte hon mig att se min text med nya ögon och resultatet blev en bok som är både lätt att förstå läsa och förstå. Jag rekommenderar henne varmt."
Evakarin Wallin

"Du har siktat in dig på väsentligheter efter mina önskemål. Det har varit en trygghet att ha dig med i processen. Jag återkommer gärna."
Elisabeth som utkom med sin faktabok på ett stort svenskt bokförlag

"Det är viktigt att man känner sig bekväm med den som coachar en. Att personen ifråga ger feedback både på negativt och på positivt på ´rätt´sätt Det tycker jag att du gör. Du inspirerar. Speciellt det där uttrycket Författarpersonlighet, som du nämnde en gång, har jag fastnat för. Sen är det intressant det där med att du hittar en rytm, en musikalitet i mitt skrivande. Det var en ny aha-upplevelse för mig."
Jan Larsson

"Tack för dina kommentarer. De stärker mig i mitt skrivande. De är personliga, professionella. Jag tycker om den konstruktiva kritiken du ger mig. Jag tycker om att du pekar ut områden som är intressanta. Jag får självförtroende att utveckla mina texter och framför allt mod i att fortsätta min skrivprocess.Jag är dig evigt tacksam för ditt tålamod med mig."
Marina Anderssson

"När jag blev coachad av Johanna Wistrand i författarskap, lärde jag mig massor. Aldrig kunde jag föreställa mig att det var så jobbigt att skriva en bok. Johannas konstruktiva sätt gjorde att jag blev mer och mer inspirerad att lära mig av denna skrivkonst. Hon hade verktygen och jag började bygga ihop min historia.  Jag fick ta del i hur man gestaltar, monolog och dialogskrivning. Jag lärde mig att skriva synopsis, och karaktärsbeskrivning - orkestrering.
Jag älskar Johannas sätt att förmedla sin kunskap, hon gör det på ett ödmjukt sätt och det är bara att ta emot och skriva, för att det är så kul att berätta."
Anita Hole

"Jag har arbetat med Johanna sedan 2001 då jag kontaktade henne för genomgång av mitt manuskript. Johanna har en bred kunskap i skrivandets hantverk. Förutom den tekniska kunskapen har hon en unik förmåga och en skarp intuition (som jag inte tror att hon är medveten om alla gånger) för vad som är bra för texten. Hon är stundtals mycket skarp i sin kritik, men samtidigt konstruktiv och inspirerande. Hon gör att man vill fortsätta med texten trots allt. Detta att få arbeta med en coach som ger hundra procent upplever jag som en kraftkälla i mitt skrivande och jag har utvecklats enormt i mitt skrivande tack vare henne." Anna EigardOm skrivretreater/workshops med bara skrivpass 

"Johannas workshop präglas av lika mycket varm och livsbejakande inspiration som meditativ samling. Det märks att hon har stor erfarenhet av hur kreativa människor fungerar. Några dagar och jag har samtidigt både kastat av mig prestationsångesten och satt mina egna, nya rutiner för skrivandet. Lägg därtill en spännande miljö det är helt enkelt optimalt”  Elisabet

"Jag är väldigt nöjd. Workshopen gav precis det som jag hoppats på -
mod att skriva, och goda råd och idéer kring hur skrivandet kan gå
till. Förutom det så var sällskapet trevligt och givande, och
stämningen tillåtande. Vi var på olika nivåer i vår skrivarbana, minst
sagt, men workshopen fungerade för alla, upplevde jag."
Anna H

"Kreativitetskursen med Johanna Wistrand i London var enormt inspirerande. Den var lättsam, bejakande och lekfull - därmed inspirerande och frigörande. Morgonmmeditationen var kort men kraftfull och satte ton för kommande skrivande. Jag fick väldigt mycket gjort utan att jag egentligen behövde anstränga mig. Det är märvärdigt!
Vi fick några korta föreläsningar som var givande och hade pauser som var trevliga. Att vara i London var i sig en inspiration. Myllret av människor, de kända platserna, till och med maten. På kvällarna umgicks de som ville, på goda restauranger och en och annan pub.

Lokalen var enkel men praktisk och den låg mitt i Londons hjärta.
Jag har bara gott att säga om kursen och kan definitivt rekommendera den!" Elisabeth T

“Jätteinspirerande, Johanna- stort tack!” Sofie

"Tusen tack för London, kursen gav mycket energi och utfört arbete."  Inga-Lill


Om lektörsläsning

"Nu har jag äntligen fått tid att läsa igenom ditt utlåtande och ville bara säga TACK. Det var fanimej det bästa kritik jag någonsin fått. Nu är jag taggad igen, lusten är tillbaka. Du har verkligen hjälpt mig." Markus
Om kreativa coachingen

"Det var roligt och givande med coachingen. Jag ska komma ihåg de tips och råd jag fått. Det bidrog till att det blev lättare att få boken klar, tillsammans med allt det andra förstås. Det bästa var nog att få ösa över någon de besvär och motgångar jag kände då och då. I och med att man skriver om sånt, allt besvär och allt som går fel, så ser man ofta själv hur det hänger ihop. Man ser klarare på sin egen situation."
Maj-Len Lyth

"Jag vill bara säga att trots magsjuka och andra missöden, så höll jag min deadline och blev klar med mitt råmanus vid tio på torsdagskvällen, innan nyår. Du varit till hjälp för mig då jag vid mer än ett tillfälle höll på att falla för mina egna inre demoner men du hjälpte mig att hålla mig på banan. Jag har kvar dina råd och tips i skriven form och kan gå tillbaka och påminna mig om vad du sagt och i bland få en extra peppning."
Perny Lindgren

"Det har varit extremt givande"
Åsa, författareSkriv varje dag-kursen

"Den här kursen har gett mig nya kraftfulla verktyg att arbeta med. Kraftfulla i och med mötena per telefon kombinerat med boken. Att mötas i telefonkonferenser var nästan som att gå på skrivarkurs i verkliga livet, IRL. Det funkade. Ett bra alternativ när man bor långt bort eller inte har möjlighet att komma ifrån. "
Kristin Björnberg

"Skriva dåligt, tänkte jag, vad ska det vara bra för? Ganska mycket skulle det visa sig! Kursen Skriv varje dag (inklusive Johanna själv!) är mycket inspirerande, och har fått mig att släppa loss kreativiteten med mindre självmedvetenhet. För mig, som är van att skriva med den inre kritikern på vänsteraxeln, har det varit oerhört befriande. Kort sagt: en suverän kurs med massor av bra skrivövningar, tips och väldigt avslappnad stämning kurskamraterna emellan. Ett riktigt lyft för skrivandet och fantasin. Jag önskar att jag hade gått den tidigare."
Anders Lundgren, Kungälv

"Kursen har lärt mig att bättre förstå hur jag fungerar i min skrivprocess. Jag gör mitt skrivande mer lustfyllt nu och då skriver jag mer."
Petronella Simonsbacka

"Du är en sprudlande och kreativ kvinna som flera gånger gjort hela resan själv... det vill säga tagit dig i genom den kreativa processen från idé till färdig bok. Du har ett unikt helhetstänkande som inspirerar och har gett mig avgörande kopplingar mellan mitt eget skrivande och min resa mot full potential och andlig kraft.
Det var också mycket bra att ha ett möte i vecka för mig passade den här formen av kurs jättebra. Jag har aldrig gått en sån här distanskurs men känner att jag gärna gör det igen. Jag har fått en ny kick i mitt skrivande, massor av inspiration av både dig och de andra deltagarna. Bloggen är super att den fanns att gå in och titta på varje dag och utforska länkar med tips och inspiration. Det är mycket bra att den ligger kvar jag hittar fortfarande nya saker och mer inspiration med den som källa. Det var mycket skönt att enkelt kunna vila i sitt eget projekt och att du hela tiden gav stöd att vara kvar i den egna processen och inte pushade på övningar och annat."
Gita Ljunggren

"Bloggen och skrivövningarna var något som gav inspiration, att inte känna något krav på att skriva bra för att bli granskad utan bara låta det bli som det blev men ändå våga visa det för andra som ju faktiskt var i samma situation. Nu efter kursen tänker jag mer på att inte ´tänka´utan faktiskt bara skriva, vilket ger mindre motstånd och heller ingen prestigeångest. Och flödesskrivandet var ett bra sätt att komma igång med mitt eget skrivprojekt"
Linda Matthiasson.
Om boken ”Skriv boken! 4 veckors coaching”

"Jag vill tacka dig för "Skriv boken"! Den hjälpte mig att göra just det. Jag skrev varje dag under sommaren och hösten 2009, skickade in mitt bidrag till en tävling - och vann! Läs mer här: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/verbum/pressrelease/view/vinnaren-av-manustaevlingen-aer-korad-368789 "Emma Tribell

"Gjorde reklam för dig igår, Johanna. Eller för ´Skriv boken!´ rättare sagt. Var på skrivarlinjen på Glimåkra folkhögskola och pratade om romanskrivande och om skrivprocessen och såna saker. Tipsade dem om din bok bl a för att den inte handlar om HUR man ska skriva i första hand, utan om ATT. Och att jag upplever programmet dag för dag, vecka för vecka, som att man har någon att hålla i hand, någon som tvingar en att skriva men samtidigt säger åt en att ge fan i att tänka att det måste bli bra eller ens mycket." Ninni Holmqvist, författare”Fräsch! Innehållsmässigt blev jag imponerad. Första spontana reaktionen var: Varför har inte jag kommit på att göra något liknande? Det bästa är att den är så konkret. "
Anna Carlsson-Käck, www.ordagrant.se , www.kontorsboken.se

”Välstrukturerad och väldigt personligt skriven. Det uppmuntrande tonfallet som genomsyrade hela materialet tyckte jag mycket om. Och det är verkligen ett digert material, sammansatt av dina och andras erfarenheter. Det gav ett oerhört gediget intryck, och jag fick känslan av att du hade tänkt på allt och dammsugit alla vrår och samlat i den här boken. Sprängfylld helt enkelt. Oerhört ambitiös kanske jag kan sammanfatta med, och generös i det att du delar med dig både av dig själv och dina erfarenheter. Vissa övningar från den bär jag med mig, som vilka tre saker enbart skrivandet kan ge mig. Länge efteråt hade jag en skrivvana på i alla fall 5 minuter varje morgon utöver mina morgonsidor, och jag skulle nog kunna plocka upp det igen.”
Ulrika Axelsson

”Jag tyckte den var bra upplagd, lättfattlig och det var bra med övningar. Med den här boken i handen så kan jag verkligen ta chansen och göra det jag drömt om, skriva en bok. Den gav inspiration och motivation till detta, din bok. Du är helt suverän på att inspirera och motivera! Jag älskar båda dina böcker om att skriva en bok!”
Ann-Sofie Gustafsson

" Kloka synpunkter och bra att samla sig runt och få igång tankarna.”
Helena

”Jag tycker att det är otroligt inspirerande uppgifter som ger mig lust att skriva min bok. Och bra att jag får tips hur jag får in skrivandet i min vardag och tips på vad jag kan skriva för att komma framåt.”
Efwa Lönnquist

”När jag först såg e-boken så tänkte jag först att jag inte skulle klara av alla uppgifter men när jag väl satte igång så gick det som en dans,. Jag tycker att det var ett bra innehåll, man lärde sig mycket. Jag tyckte att det var bra med boken eftersom man tog sig tid till att skriva, inga andra hinder som stoppade orden. Jag kopplar av när jag skriver och eftersom jag ofta är stressad så fick jag två lugna stunder per dag till det jag gillar mest att göra, att skriva. Man fick också bra idéer om vad man ska skriva om, bra förslag! Jag har alltid så höga krav på mig själv att skriva bra så jag har lärt mig att man inte alltid behöver skriva bra. Har haft stor nytta av denna e-bok. Tack Johanna!”

” Boken är lättillgänglig, kul och peppande övningar och att de byggs upp så att jag blir varm i kläderna i mitt skrivande. Jag gillar citaten som får mig att lita på att andra har tvekat med när självkänslan är bortblåst. Den gav mig inspiration och jag såg att lite skrivtid blir mycket text till slut. Jag fick mod att skriva och inte tänka så mycket.”
Kia Helles

”Den var lätt att ta till sig och inspirerande. Direktstart. Det bästa tyckte jag var att den hjälper att få ned prestationskraven som man (i alla fall jag) har på sig själv när det gäller skrivandet. Och särskilt om man (återigen som jag) inte skriver så ofta som man skulle vilja. När det går länge mellan gångerna blir det ibland prestationsfyllt att skriva och man kritiserar det man skriver (nästan innan man hunnit skriva ned det). Det är väldigt bra med övningar där skrivandet kommer igång! Avdramatisering.”
Anna Johansson

" Lätt att förstå, inte krånglig, man kommer snabbt in på ämnet. Bra att den är schemalagd, gör att man inte blir stressad, man tar en sak i taget. Mycket bra!”
Mona Mårtensson
"Jag gillade boken direkt med upplägget att göra en dag åt gången. Det var lite spännande att inte få läsa mer än Måndag första veckan osv. Samtidigt kändes det skönt att jag inte var tvungen att läsa en hel bok för att sedan börja med något ... Den var bra för den peppade mig verkligen och jag fick känna mig duktig (inför mig själv) när jag gjort något klart. Du har lånat många bra idéer från andra författare vilka du citerar och jag tycker att dina val passat väldigt bra in i ämnet. Speciellt gillade jag Cynthias lista. Jag tyckte också om allt som hade att göra med hur man skulle peppa sig själv, informera sin omgivning för att få stöd i sitt skrivande och själva idén med att berömma sig själv. Jag berömde kanske inte mig själv så mycket men jag upptäckte att det blev ett sätt att i 5-10 minuter reflektera över vad jag skrivit under dagen.”
Regina HarkinOm boken ”Kom igång & skriv! Ett 12-veckorsprogram”
 
”Kom igång och skriv, det var en direkt uppmaning till mig som har haft lite svårt att komma igång med skrivandet. Upplägget är jättebra, uppvärmningsövningar, mer ingående övningar och lite funderingar kring skrivandet. Den är precis det jag har sökt i åratal men aldrig funnit, i skrivarböcker och kurser. Dina övningar lockade och drog mig successivt in i att skriva på det sätt som jag själv tycker är ett bra skrivande, men hittills själv har haft svårt att kunna göra. Jag minns särskilt den där övningen med att skriva en text med dramatiska uttryck, och sedan plocka ut det mest intresseväckande, och skriva utifrån det, och så vidare.”
Ragnvi Svärd

”Lättsam och bra gjord! Roliga och intressanta övningar som fick mig att tänka lite bredare”
Isabell Josefsen

”Det var ett väldigt billigt pris för ett så bra innehåll. Ett vettigt och enkelt upplägg. Roliga och varierande övningar. Bra med igångsättande nonsensskrivande, kreativiteten ökar. Efterhand blev övningarna lite längre, men för det mesta fortfarande tidsbegränsade. Bra! Då hinner man inte tänka så kritiskt. Jag blev så inspirerad av övningarna i din bok, att jag äntligen fick fart på mitt skrivande igen. TACK! Det resulterade i en färdig barnbok, som jag skickade in till ett förlag. De antog den! Känns underbart roligt! Förhoppningsvis kommer den ut efter jul.”
Maria Burman

”Lätt att förstå och komma i gång. Inspirerande”
Carola Sjölund

”Bra upplägg, lätt att läsa, lätt att förstå, gott om skrivövningar, varierade skrivövningar, gillade fördjupningsfrågorna, vilka fick mig att stanna upp och gräva lite mitt inre. Jag skrev en hel del texter som jag inte visste att jag hade inom mig.”
Carin Bergsten

”Boken hade superroliga övningar och det kändes bra att jobba med den. Det var lätt att hitta i boken och det var bra att ha en förklarande introduktion i början. Framsidan var helt okej, man kunde eventuellt ha valt en intresseväckande bild. Jag älskade varje dag meningarna! De sparkade verkligen igång mig. Jag gillade även att man inte fick veta vad övningarna handlade om förrän i kapitlet efteråt. Man fick tillåtelse att ägna sig åt lusten att skriva utan att grubbla över om man var duktig eller inte.”
Annika Björklund

”Jag vill jobba med glädje och nyfikenhet och då får det inte bli för mycket upprepning och rutin. Än så länge har jag upplevt att varje kapitel känns nytt och fräscht. Dessutom har boken gett mig möjlighet att bearbeta många känslor kring mitt brakande in i väggen för ett år sedan.”
Gabriella Röschmann

”Den är klart pedagogisk och din inledning och dina förklaringar före varje övning har gjort arbetet mycket lättare. Jag tycker också att du har roliga övningar.”
Kerstin Hillborg

"Jag vill passa på att tacka för fantastisk inspiration. Dina böcker är exakt vad jag letat efter. Jag skriver som aldrig förr och upptäcker historier inom mig som jag inte visste fanns. Tack!"
Anders Lundgren
Om skrivarkurserna


”Jag vill att du ska få det här manuset, som en bekräftelse på hur bra du är som pedagog. Du uppmuntrade mig till att fortsätta att skriva och därför gjorde jag det. Det jag upplevde under din kurs var att prestationskraven inte var för höga. Huvudsaken var att man skrev, oavsett resultatet, och det släppte på många spärrar som jag hade. Jag lärde mig att improvisera .”  Anu Niskanen
"Vad beträffar Johannas kurser ´Kom igång och skriv` och ´Skriva självbiografiskt´ har de utan tvekan hjälpt mig med bokförfattandet. Det blev en träning i att skriva och sedan få kritik. Bäst var utan tvekan ´Kom igång och skriv´. Att fritt fantisera kring en startmening eller att beskriva en alldaglig händelse eller att helt hitta på något nytt och främmande var mycket stimulerande. Jag kom bort från det mer formella som journaler och rapporter är och insåg att jag kan skriva på ett anat och mindre bundet sätt."
Patrick Belfrage, f d förlossningsläkare som 2005 gett ut boken "I storkens tjänst" på Ord och Visor förlag.

"Under hösten 03 gick jag en ´kom igång och skriv´ som var kolossalt inspirerande. Tanken var att jag skulle komma till skott och göra allvar av mina planer på att skriva en bok i pälsvård för hundar. Det här var ´puffen´ i rätt riktning jag behövde. Dels fick jag med hjälp av kursen igång ett spontant skrivande som blev näst intill ohejdbart. Så många gånger jag "bara skulle" skriva lite på någon kursuppgift och lämnade tangentbordet ett par timmar senare omedveten om att tiden gått. Även kontakten med de andra kursdeltagarna samt Johannas ´puffande´var en obetalbar inspirationskälla utan att för den skull vara styrande. Idag är min bok ´Pälsvård, en relationsgrej?´ klar och utgiven på eget förlag, Hundveta förlag. Jag har fått mycket beröm för boken av ledande ´hundmänniskor´ i Sverige framför allt för det lättsamma och varma språket, något som jag till stor del har Falkens författarskola att tacka för."  Kitty Pedersen. Gick kursen Kom igång och skriv!

"Skrivångest! Hur botar man det?
När min första bok kom ut i hendeln, våren 2003, blev det genast ganska stor uppmärksamhet. Jag var överlycklig och förlaget ville gärna se en uppföljare. Det tog flera månader innan jag fick ihop ett nytt manus. Jag skrev och skrev om och skrev om igen. Men det blev mest skit och jag tappade sugen (och förlaget intresset). En vän tipsade mig om Falkens författarskola och efter samtal med Johanna Wistrand bestämde jag mig för att ta mejlkursen Kom-igång-och-skriv. Jag var skeptisk mot upplägget - tyckte att man kom för lätt undan eftersom det bara skulle vara positiv återkoppling. Jag ville ju veta vad jag gjorde för fel! Men konceptet är genialt, framförallt för oss med talang för prestationsångest. Övningarna var mycket lustbetonade. Jag såg fram emot att sätta äggklockan och bara skriva fritt och började varje morgon så i sex veckor! De längre skrivövningarna följdes upp veckan efter med en text om vad övningen gått ut på. Det ökade min medvetenhet om berättartekniken och eftersom återkopplingen inte handlade om det som JAG skrivit, utan bara kommenterade övningen rent generellt, var det inte heller nåt som väckte den inre kritikern. Och så sakteliga vaknade den igen - berättarlusten! Jag sökte in till fyra skrivarutbildningar direkt och kom in på tre av dem! Nu går jag författarskolan vid Lunds universitet och det är det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Tusen tack för det Johanna!"
Anna Scholtz, författare till barnboken Flickans lilla, Egmont Richters förlag. Gick kursen Kom igång och skriv!

"Det var verkligen inspirerande på ´Kom igång och skriv´. Johanna får en att känna att det man gör är bra och hon talar sakligt om det man gör som inte är så bra utan att man känner sig ´sågad´. Hoppas det kommer fler nivåer i framtiden! Jag är ganska övertygad att min bok hade förblivit en framtidsdröm om jag inte hade hittat till Falkens Författarskola."
Svante Gerhard, försäljare. Gick kursen Kom igång och skriv! .

"Kursen har absolut överträffat mina förväntningar, även om jag inte har hunnit med alla hemövningar eller litteraturläsning. Ändå känner jag mig säkrare i skrivarprocessen. Mina texter är tydligare i sina budskap och mer fokuserade. Jag har dessutom ändrat mitt sätt att läsa böcker. Johanna Wistrand har en sällsynt förmåga att ge en konstruktiv kritik utan att man känner sig sårad. Hennes synpunkter och kommentarer har varit välmotiverade. Kommentarerna hittade man direkt inne i texten. Jag har inte tvekat att anmäla mig till nästa omgång. Distanskursen ger mig en stor frihet utan närvaroplikt och utan ett pekfinger hängande i luften. Jag har läst Johannas kommentarer till egna eller andra texter när jag har haft lust. Kanske därför som kritiken kändes beskedlig?!"  Dorota Bondyr-Carlsson, läkare, Askim. Gick kursen Skriva noveller

"För mig har denna kurs varit mycket lärorik och inspirerande. Jag har upptäckt vägar i mitt skrivande och sätt, kapaciteter hos mig själv som är härliga att upptäcka. Johanna får, tror jag, varje elev att känna att det han/hon skrivit är värt besväret."Anders Edvardsson, sjökapten. Gick kursen "Skriva noveller".

"Bästa skrivarkursen jag gått"  Therese, sekreterare. Gick kursen "Skriva noveller".