Saturday, May 29, 2010

Penguin


Sådana här sidor gillar jag. Snyggt och överskådligt. Ett bokförlag som bjuder på videointervjuer, utdrag ur böcker, radiointervjuer m m.

Intervjuer med Cameron

Här är lite mumsmums för Julia Cameron-fans: Penguins videointervjuer.
Hon med morgonsidorna, ni vet...(The Artist´s Way).

Friday, May 28, 2010

Skriva dagbok

"Det senaste decenniets självutfläkartrend är egentligen motsatsen till vad den utger sig för att vara. Den är ett sätt att göra oss ensamma. Den är ett sätt att distansera oss från varandra. Den är ett uttryck för skräck snarare än intimitet."
Aase Berg i Expressen om dagbokskrivande.
PS: Jag håller inte alls med henne. Jag älskar att läsa dagböcker! Publicerade och mina egna! De berikar mitt liv.

Wednesday, May 26, 2010

Manus + följebrev = sant?

"Jag har sett rekommendationer om att man inte bör berätta om handlingen – att låta boken tala för sig själv. Det är det dummaste jag har hört. Här har man tvärtom ett gyllene tillfälle att fånga förlagets intresse och detta funkar sällan genom att att vara hemlighetsfull."
Mattias Boström på Piratförlaget om följebrev.

Tuesday, May 25, 2010

"den där snåriga, krumbuktande målgruppen som branschen kallar unga vuxna"

"...genren unga vuxna på intet vis är en boja, utan precis tvärtom. Den är ett privilegium, en frihet. Läsaren kan vara vem som helst, jag kan vända mig till barnet, till tonåringen, till den mogne, till den livströtte - alla dessa människor finns inom oss, avsett hur gamla vi är. Jag kan skriva en underfundig flickbok eller en existensiell roman om pubertetens smärtsamhet, flickboken kommer finna sin väg in i hjärtat på pensionerade damer och pubertetsromanen kommer hitta läsare hos svartklädda existensiella fjortonåringar. Från och med nu vill jag inte fundera en sekund på "för vilken ålder" jag skriver. Jag vill skriva för barnet i varje människa, för tonåringen i varje människa och för den visa gamla kvinnan i varje människa."
Jessica Schiefauer funderar på litteraturgenren "Unga vuxna". Läs mer här.

Monday, May 24, 2010

Skrivkramp?


"I decided to ask some of today’s most exciting artists and creators what they do when the ideas aren’t flowing. I left the question fairly open ended and asked, What do you do to inspire your creativity when you find yourself in a rut? As expected, I was presented with an array of strategies, ranging from listening to Boards of Canada in a forest alone, to cooking up a storm (recipe provided) and waiting for the mind to clear.
What follows are 25 strategies from these creatives to spark your inspiration; hopefully you’ll find something helpful in there."
Läs deras tips här.

Sunday, May 23, 2010

Höger eller vänster hjärnhalva när du författar?


Planerar du din roman med detaljerat synopsis? Eller låter du skrivandet vara en upptäcksfärd i sig? Det kan hänga på om du styrs av vänster eller höger hjärnhalva, enligt denna bloggartikel (Paperback Writer).

Barnes & Noble bjuder på gratis e-läsning i sommar

"The Barnes & Noble promotion, which began on Monday, and will run for five weeks, gives a free redeemable code each week for one book. The catch is that you must bring your electronic device into a Barnes & Noble store to get the code. The device can be an iPad, iPod Touch, iPhone, BlackBerry, HTC HD2, PC or Mac (I assume they prefer a laptop to your desktop computer) or B.&N.’s own electronic reader, the Nook.
The first book is ´The No. 1 Ladies Detective Agency´ by Alexander McCall Smith. Other titles to be offered include ´The Long Tail´ by Chris Anderson, ´Home Safe´ by Elizabeth Berg, ´Storm Front´ by Jim Butcher, and ´One Shot´ by Lee Child."
Läs mer här.
Detta vore väl något för de svenska förlagen att erbjuda under sommaren?

Saturday, May 22, 2010

bokdebutant.se

"Vi har förverkligat en dröm och skapat en samlingsplats för alla som tycker om att skriva och läsa. Vill du förverkliga din dröm? På Bokdebutant kan du ta dina första steg mot målet att en dag få din text publicerad. Här kan du låta andra läsa vad du har skrivit och få kommentarer på hur de uppfattar det du vill förmedla."
Läs mer här.

Anteckningsböcker...


Sölve Dahlgren om anteckningsböcker. För min egen del så har jag hur många som helst, i olika former, stilar och färger. Just nu är favoriten ett A4 kollegieblock med gult randat papper, inköpt på Paddingtons Station i våras. Jag älskar även att skriva på Moleskines svagt gulfärgade smalrandade breda sidor. Blanka, vita papper utan ränder funkar mindre bra för mig. Vad har du för favoriter?

A strong narrative

Jenny Bäfving om den röda tråden i en berättelse.

En känslomässig investering

Att skapa är underbart och helande men också krävande känslomässigt sett. Cynthia Morris ger här lite kloka råd och stöttning.

Självbiografier stort i höst

Det är så hett att tidningen Vi kommer att ge ut ännu en tidning vid sidan om Vi Läser: Vi Biografi.
På förlaget Natur och Kultur menar man att den stora efterfrågan på biografier och memoarer hänger ihop med intresset för så kallade sanna historier som finns inom andra kulturyttringar, inte minst TV.
Källa: GÖteborgs-Posten 19/5.

Friday, May 21, 2010

Öppet manus

"Här kommer vi att skriva teatermanus tillsammans. Alla får vara med och pjäserna kan handla om vad som helst.
Vi öppnar 7/6 2010. Då kan du logga in, beskriva din pjäsidé eller haka på någon annans.
När en idé har nio skribenter sluts gruppen och skrivandet kan börja.
Det hela pågår under en månad.
Vinnande pjäs kommer att uppföras på Norrbottensteatern den 2 december.!
Läs mer på hemsidan för Öppet manus och bloggen. Öppet manus finns även på Facebook och Twitter.
Projektet handlar också om att skapa en metod och en webblösning som sedan ska kunna användas och anpassas för kreativt, kollektivt skapande inom andra områden.
Användarstyrd teknikutveckling praktiseras, och i fokusgrupper diskuteras och planeras skrivprocessen och tänkbara lösningar för webbapplikationen.
Projektägare är Plan sju reklambyrå. De två övriga projektmedlemmarna är Norrbottensteatern och CDT (Centrum för Distansöverbryggande Teknik).

Nä, detta vill ju ingen vara med om...

Vertigo slutar ge ut e-böcker

Bokförlaget Vertigo slutar ge ut e-böcker, dels för att de anser pappersboken som mer estetiskt tilltalande, dels p g a censurrisken. Istället tänker de tillåta att böckerna sprids via en så kallad Creative Commons-licens, vilket innebär att böckerna får skannas in och spridas digitalt, så länge upphovspersonen anges och spridningen inte sker kommersiellt.
Läs mer här.

Intervju med Lennart Hellsing


Uppsala Nya Tidnings litteraturblogg Skrivummet har intervjuat Lennart Hellsing. Det är deras sista "fredagsintervju".

Jag har träffat Evakarin Wallin och Jenny Dahlberg

Det har varit dåligt med uppdatering här i veckan p g a att jag gjort en utflykt till Stockholm. Där har jag dels planerat en ny kurs till hösten tillsammans med Evakarin Wallin, och så har jag träffat författaren, frilansjournalisten och spökskrivaren Jenny Dahlberg.

Sunday, May 16, 2010

Friday, May 14, 2010

Så skriver man (inte) en bok

Unni Drougge ger tips: del 1 och del 2.
Tips: Skrivarmamma

Amanda Lind


"Att skriva under pseudonym ger många friheter. Jag känner mig inte själv så ´bunden´ vid mitt tidigare författarskap och vad det jag tror att många av mina läsare förväntar sig av mig. Jag har velat ge mig själv ett nytt ´varumärke´ om man så säger. Jag tycker nog att jag lite grann tidigare har skuffats in lite i ett fack: ´Hon skriver den typen av berättelser´ och det är svårt att frigöra sig från sådant, efter många böcker. Det finns en bild av mig och mitt författarskap som jag inte riktigt tycker stämmer längre. Jag vill testa mina gränser, vidga mina vyer, visa att jag kan skriva både ´vanliga´ romaner samt spänningsromaner. Författarlivet är fört kort för en massa begränsningar."
Hon skriver spänningslitteratur under pseudonymen Amanda Lind. Hon har också en Facebooksida.
Fotografiet har jag tagit från Amanda Linds blogg.

Monday, May 10, 2010

Nya deckarhjältar efterlyses

Till slut tröttnar man på journalister oh poliser. Här på lista.se är några förslag på andra yrken. Vad sägas om att t ex låta svartstäderskan lösa morden?

Publik i Debatt imorgon?

Jonas Gren på SVT hälsar:
Välkommen som publik i SVT Debatt i morgon tisdag den 11 maj.
Då har vi en rolig och annorlunda debatt i programmet SVT Debatt.
Ämnet är: Deckare - dålig underhållning eller inte? I studion möts poliser, skådisar (bland andra Lief Andrée), författare (Helene Tursten) och sen såklart: kulturkonsumenter.
Som publik sitter man med under sändning och har möjlighet att ge sig in och tycka till.
Hör av dig via mejl jonas.gren@svt.se el 070-8255594 för att boka plats eller vid frågor.

En unik berättarröst

"When you combine the real you, who you are beyond all of the roles you play in life, with your skills and expertise as a writer, you are able to deliver an authentic message and share memorable stories with your readers."
Julia McCutchen om att hitta det unika i din berättarröst.

Sunday, May 09, 2010

Grattis till Pernilla!

Jag har följt Skrivarmamma som ligger under skrivarbloggar här. Sedan 2008 har hon kämpat på med sitt romanmanus och nu är det klart (för lektörsgranskning)! Trots en vardag som slukar tid, som de flesta av oss har. Till detta vill jag säga: Hurra för Pernilla! Du är en inspirationskälla och ett bevis för att trägen vinner.

Friday, May 07, 2010

Van att bli filmad?

Det blir allt vanligare att författare presenteras framför kameran och att filmen läggs in på Youtube. Det är en del av marknadsföringen numer. I år arrangeras en tävling i bästa bokvideon. Läs mer här.

"Gå med i Google Book Search! Hur ska människor annars hitta era böcker?"

E-bokeran ÄR här nu, så det är dags för förlagen att skärpa till sig och agera. Det är ungefär vad som framkommer i sammanställningen från seminariet Den digitala tryckvågen som Forum för boken anordnade på Kungliga biblioteket igår.

Tuesday, May 04, 2010

Debutantintervju

Frida Edman som har bloggen Debutantrecensenten intervjuar Liz Wennberg som debuterar med hela två böcker i höst.

Boken, författaren och förlagets framtid

"Om den analoga bokhandeln fortsätter att minska titelbredden från dagens svindlande antal titlar till sådär åtta podier per butik måste den digitala vässa sig ytterligare. När börjar vi köpa böcker direkt via Facebook, eller via Affiliateknappar på bokbloggar som kopplats till internethandeln, eller via nästa nya nya medium, vad det nu kan heta? Om den analoga bokhandeln som kedjefenomen är på väg att avskaffa sig själv, måste det inte också komma en ny konkurrent till de stora internetbokhandlarna? Kanske just en ny distributör – Bring? – som hjälper en myriad med små nätbokhandlare att flytta sina fysiska böcker från A till B."
Hans-Olov Öberg på Kalla Kulor Förlag.

Skriv varje dag!


Det finns några platser kvar på Skriv varje dag i sommar.
Kursen börjar om en vecka!

Monday, May 03, 2010

Storförlagen förlorar i längden

Efter att ha läst Per Gedins artikel i Svd, "En fartblind bokbransch" så kan man nog känna sig lite modlös som författare eller författarwannabee. Då inger Mattias Boströms bloggartikel lite hopp och hjälp att se vad de stora förlagen, som bara tänker på siffror, missar.
Som t ex att bli gillade på Facebook (mina ord). Att retweetas på Twitter. Kort sagt, de är för kolossartade och osmidiga för att passa i de sociala medierna, the only place to be numer.

Föreläsning: skriva noveller för veckotidningar


Jenny Bäfving håller en föreläsning nu på onsdag om konsten att skriva noveller för veckotidningar. Eminenta tips ges om hur man skriver romantik och spänning, svänger ihop en enkel men underhållande historia, och vad som kännetecknar denna klassiska form av underhållning. Falkens kulturhus klockan 18.00 den femte maj! Falkgatan 7 i Göteborg. Gratis inträde. Spårvagnshållplats närmast: Redbergsplatsen.

1 miljon iPad och 1,5 miljoner e-böcker sålda på 28 dagar

"Apple® today announced that it sold its one millionth iPad™ on Friday, just 28 days after its introduction on April 3. iPad users have already downloaded over 12 million apps from the App Store and over 1.5 million ebooks from the new iBookstore."
Inte illa på 28 dagar. Läs mer här.

Sunday, May 02, 2010

"Ekonomin bestämmer utgivningen hos de stora förlagen, inte den litterära kvaliteten."

"Ett skönlitterärt författarskap tar många år att utveckla. Oftast rör det sig om fyra till fem böcke, innan författaren nått sin mognad och innan kritik och publik upptäcker henne. Man kan bara se på förra årets Nobelpris respektive Augustpris. Herta Müller som fick Nobelpriset hade givits ut av Bonniers första gången 1985. Sedan dess har förlaget eller dess dotterföretag givit ut ytterligare fem böcker. Försäljningen har varit minimal och böckerna har gått med en rejäl förlust – totalt har det varit en investering på miljonbelopp. Med det nya sättet att driva förlag hade utgivningen av hennes böcker inte fått fortsätta, då de inte var ´lönsamma´. Hennes litterära betydelse hade man inte tagit hänsyn till. Och då hade Bonniers inte heller fått en Nobelpristagare, som blivit en stor ekonomisk framgång."
Per Gedin berättar om utvecklingen som skett i förläggarvärlden de senaste åren i Sverige. Artikel i dagens SvD.