Saturday, April 19, 2008

Artikel om censur i romaner

Artikel i GP ang censur.En tysk författare har stämts på en halv miljon av en f d flickvn som känner sig utpekad i hans roman. Läs mer i GP.
Författarcoachen måste bara passa på att citera ett stycke ur Alexander Bareis artikel i GP, à propos detta med män och kvinnor som skriver utifrån verkligheten:
"Att författare baserar sina figurer på verkliga människor är varken en nyhet eller en omstörtande insikt. Däremot att de kan hamna inför rätta för det. Om detta alltid hade varit gällande rättspraxis, skriver Kehlmann, hade en lång rad av världslitteraturens klassiker inte funnits tillgängliga - inte Goethes Werther, inte Swifts Gullivers resor, eller Strindbergs En dåres försvarstal, och inte heller Carl-Johan Vallgrens moderna variant, den högst underhållande För Herr Bachmanns broschyr.
Visst, förra årets stora svenska litteraturskandaler hade kanske aldrig ägt rum - stormen kring Maja Lundgrens Myggor och tigrar och Unni Drougges ´roman´, där hon på liknande sätt lämnar ut en före detta partner. Frågan är dock om detta hade varit en förlust."

No comments: