Tuesday, June 03, 2008

Skrivövning


"Förra seklets kulturhistorier" av Mats B är en samling korta texter och lite fantasikittlande texter om allehanda kulturpersonligheter inkl många författare.
Exempel:
"Under sextiotalets första vårdag ställde Astrid Taube till med storstädning i ateljévåningen vid Södermalmsttorg, där Anders Zorn femtio år tidigare njutit av fönstrens vidsträckta panoramor. Då blev hon ilsken när hon gjorde en upptäckt. I en garderob i Everts skrivarlya hittade hon flera tompavor och när han kom hem såg hon stött på honom medan hon visade de slattfyllda fynden. Men maken fattade sig snabbt och replikerade: "Ja, tänk så han söp ändå, den där jäkla Zorn!"
eller denna:
"Det var tid att sända iväg 1971 års julklappar och när den gamla damen steg in i det dunkelt gula skymningsljuset på posten i Gamla stan med ett vitpudrat paket hälsades hon av den konstfullt välvillige hovpoeten Bo Setterlind, kuttrande som på kommando.
´Se god dag, min fru. Jag ser att det snöar där ute.´Sedan skakade han lätt på damens paket: ´Nu snöar det här inne också!`"
och ett sista exempel:
"En dag i slutet av maj 1940 övergav Allan Pettersson sitt hyresrum på Ragnvaldsgatan på Söder; trots resebyråns varningar ville han absolut till Paris för att ta lektioner i altfiol. Efter mellanlandningen i Amsterdam var han i stort sett ensam i planet till flygplatsen Orly. Där upptäckte han att både bussar och taxi saknades. Med sin fiollåda i handen gick han då mot folkströmmen in mot den stad nazisterna just skulle till att erövra."
Varför inte använda dessa små anekdoter till att värma upp inför dagens skrivpass? Fortsätt på dessa berättelse, eller låt dem sätta igång din egen fantasi och skriv sedan fritt och lekfullt i tio minuter!

No comments: