Sunday, April 22, 2007

Författarcoachens rapport

Jo, jag skriver ju själv också....
Vad som hänt:
  • Min e-bok "Kom igång & skriv!" har jag nu sålt via min hemsida i 95 exemplar sedan slutet av december 06. Och nu har jag fått kontakt med Elib vill distribuera e-boken till internetbokhandlarna och biblioteken i Sverige. Boken kommer således att finnas tillgänglig inte bara på min hemsida utan även på www.elib.se och förhoppningsvis senare ute hos Internetbokhandlarna (Adlibris, Bokus etc) och på biblioteken. För varje nedladdat exemplar av min e-bok från ett bibliotek får jag 10 kr + moms. En biblioteks-ebok kan man läsa i 28 dagar, sedan är det stopp. Paul Björkman sitter nu och gör om i pdf:en så att den passar elibs krav. E-böcker rules! Jag är verkligen glad för detta. Elib tar vanligtvis inte emot böcker som är utgivna av upphovsmannen, men de ville göra undantag för mig eftersom de tyckte att kvalitén var tillräckligt hög!
  • Jag har skickat iväg de tre första avsnitten av min följetong till en veckotidning. Berättelsen utspelar sig i Paris på 1880-talet. Tillsammans med de tre avsnitten har jag gjort en kort beskrivning av resterande 4 avsnitt (den är skriven i 7 avsnitt). Jag är inställd på att få svaret: "Intressant och engagerande berättelse men passar tyvärr inte som föjetong" - vilket inte kommer att knäcka mig eftersom följetongen är ett sätt för mig att lägga grunden till en roman som ska bli saftigare och tjockare. Fast jag skulle gott behöva pengarna :-)
  • Kollegan J och jag som skrivit en annan följetong ihop som utspelar sig i rafflande Los Angelesmiljö i nutid fick ju tummen ner av en veckotidning som inte tyckte att den passade deras målgrupp på kvinnor från 50 år och uppåt. Så nu har vi mejlat den till svenska Harlequin med frågan om de är intresserade av att vi gör om den till en roman åt dem. Vi fick snabbt svar att de har fått in oväntat mycket manus så de kommer att dröja med svar på vår fråga.
  • Jag har börjat skissa på nästa e-bok "Skriv boken" som jag hoppas bli färdig med innan bokmässan i Göteborg i höst där jag ska delta i en monter. I augusti-september i år ska "Skriv boken! 4 veckors coaching" vara klar. Den är tänkt att bli ett stöd och en inspirationskälla för alla skrivande personer ute i landet som kanske inte har skrivarkompisar att tillgå. För personer som vill få boken skriven, på riktigt.

9 comments:

Linda G said...

Oj oj, låter som om du har fullt upp!! Heja, heja!

Och att din ebok kommer att hamna hos elib är ju suveränt bra -- stort grattis till det! Låter intressant på det hela taget, den där eboksgrejen. Funderar på om jag ska lägga ut gratis smakprov av min bok som ebok, eller om jag till och med ska löpa hela linan ut. Försöka tjäna lite pengar på det, kanske. Tyvärr vet jag väldigt lite om eböcker. Några tips?

Anonymous said...

Hej Linda!

När det gäller e-böcker så har jag fått för mig att det är how-to-böcker och inte romaner och andra skönlitterära böcker som fugerar bäst, men jag kan ha fel.

Det är väl ingen dum idé att göra en pdf-fil och lägga ut på din hemsida? Att ha allt samlat där? Eller en teaser som du skrev?

Har man hela manuset där kanske ett eventuellt intresserad förlag surnar till, om de vill vara först så att säga?

Jag vet inte riktigt, det är ju rätt så oprövat än så länge med e-böcker.

Det finns en hel del amerikanske sajter om e-böcker, jag minns inte vilka just nu, men det de ofta skriver är att en ebok ska inte var för lång och helst ta upp ett specialämne.

Du får kolla och googla runt i ämnet, vet ja!

Johanna

Linda G said...

Känner till en del (amerikanska) författare som tagit sig ganska långt på att först publicera sina romaner som eböcker, så det funkar ju uppenbarligen. Frågan är bara hur väl det fungerar här i Sverige, där det som du säger är en ganska ny företeelse. Du har nog rätt i att man ska vara lite försiktig.
Fast samtidigt är det kanske en växande marknad, som vore kul att haka på. Vet inte om du känner till EPIC, The Electronically Published Internet Connection:

http://www.epicauthors.com/

Intressant sajt, där just det här diskuteras.

Hursomhelst får jag nog undersöka det vidare innan jag gör något. Och en teaser är faktiskt aldrig fel :-)

Anonymous said...

ej igen!

Tack för länktipset, det var rintressant. Hittade en e-bok om skrivande där:
"A Writer's Guide to Writing Fight Scenes"
Snacka om specialkunskaper!

Linda G said...

Oj, ja det låter dessutom väldigt smalt... Intressant, dock!

Bestämde mig förresten för att bara publicera ett smakprov på min blogg. Det får räcka så länge. Välkommen över för en titt :-)

Stella Sandberg said...

Lycka till med följetongen!

Och räkna inte med svar från Harlequin i första taget... ;) Jag fick till slut svar om manuset jag skickade in, att de gillade det men ville att jag skulle ändra några kapitel. Jag skrev tillbaka och bad om lite mer detaljerad feedback så att jag kan göra ändringarna, men har inte fått svar på tre månader nu. Om de vill att jag bara ska ändra själv på måfå och skicka in en ny version borde de väl åtminstone svara och säga det, så jag väntar fortfarande...

Anonymous said...

Hej Stella!

Kul att du hittat hit och tack för ditt inlägg! Intressant, och bra att veta om Harlequin. Har du ringt dem? De kanske behöver en lite påminnelse? Jag tänkte, eftersom du redan haft kontkat med dem och de var intresserade. Då borde de vara rädda om dig, tänker jag, så att du inte ger upp dem, så att säga.
Jag vet däremot att man får räkna med svar åtminstone fem månader när man skickar manus till ett förlag. Men ditt manus hade du ju redan fått svar på.

Johanna W

Anonymous said...

Hej igen Linda!
Jag såg att Serum s e-böcker distribueras via Elib, jag läste i denna blogg om det:

http://blogg.ahlbeck.net/
på posten skriven 15/3

och

http://elib.se/library/ebook_detail.asp?id=9189424719&id_type=ISBN

Om du funderar på att ges ut som e-bok kanske du ska kontakta Serum?
www.serum.nu

/Johanna

Linda G said...

Hmm... Det här måste jag verkligen undersöka närmare! Stort tack för tipset!!!