Thursday, May 29, 2008

Som sagt, gör back-up....

Författaren och tidningsmannen Olof Lagercrantz dagböcker har totaltförstörts i en brand. Dagböckerna förvarades i sonens villa. Olof Lagercrantz = svensk litteraturhistoria. Han kände och skrev säkert om typ alla i sina dagböcker.
1) Man kan deponera såna här dagböcker i kassavalv eller skänka till Kungliga Biblioteket.
Dagböckerna var inscannade i datorn men saknade backup. Och datorn brann upp den med....
2)Gör backup! Det finns lagerboxar på nätet. Det finns CD-brännare. Det finns möjligheter att skicka bifogade filer till sin egen e-postadress (t ex hotmail har en massa lagringsutrymme).
Varför är vi så dåliga på att göra backup?

3 comments:

Lars Carlén said...

Usch, så totalt onödigt! Tyvärr kommer nog liknande att fortsätta hända trots alla möjligheter som finns idag att göra backuper. Jag intervjuade nyligen en it-expert som varmt rekommenderade externa hårddiskar. Själv fick ditt inlägg mig att förstå att det är hög tid att köpa en sådan.

Anonymous said...

Tänk er för nu. Familjen Lagerkrantz har precis förlorat sitt hem. Det är i första hand en tragedi för dem. Vad vi inte behöver nu är att genom "en utskällning på Richard L" bli påminda om att det är smart att göra backup. Förlåt honom denna mycket mänskliga slarvighet.

Författarcoachen said...

Hej Anonym!
Du har helt rätt, men jag är ju sån att jag inte tänker mig för när jag tänker på litteratur och lkulturskatter!!! Detta är något som kan påminna andra till att spara ner allt som de har på datorn.
Självklart är det också en tragedi över huvudtaget med ett nerbrunnet hem och jag hoppas med hela mitt hjärta att det på den fronten reder upp sig för familjen!