Tuesday, October 30, 2007

Skrivarkalendern 2008

Årets julklapp?
Nu är den här - Skrivarkalendern 2008!
Beställ här.

Mjukvara för skribenter


Nu har jag testat Writer´s Blocks i några dagar och jag tror det är ett program som kommer att passa mig. Metoden är vittuella postit-lappar som man kan skriva och ändra i hur mycket som och som läggs upp på ett "skrivbord". Man kan flytta på lapparna, färglägga dem etc. Man kan också lägga in dem i olika kolumner. Kolumner och lappar namnger man själv. Kolumnerna kan t ex vara kapitel. Ett utmärkt sätt att ha koll på olika personers närvaro i scenerna om man skriver på en längre berättelse är att färglägga lapparna med en viss färg- då ser man hur ofta t ex person Y dyker upp (blå färg, nu har den inte setts på tio kapitel, läsaren undrar nog var Y tog vägen) etc.
Läs mer här.
Här kan du ladda ner en provversion för 15 dagar.
Nu när dollarn är låg så blir det förresten inte så dyrt med alla dessa mjukvaror för författare som finns i USA.

Friday, October 26, 2007

Inför NaNoWriMo

Sama bloggar om starten inför NaNoWriMo och delar med sig av förberedelsetips.
Vilka ska hoppa på romanskrivartåget i november? Skriv gärna i kommentaren!

Wednesday, October 24, 2007

Nätet - bra eller dåligt för skribenter?

Orden Runt har fiskat upp en artikel i ämnet.

Om att skriva för att nå stor publik

En intressant artikel i DN om romanen "Amberville" skriven av en svensk författare under pseudonym. Förlaget satsade medvetet från början på att försöka nå en engelsktalande, yngre målgrupp och anpassade därför språk, namn m m till detta. Läs mer här.
Källa: Skrivtips

Thursday, October 18, 2007

Snart Börjar NaNoWriMo

En sån här söt liten banner kan man lägga in på sin blogg om man deltar i NaNoWriMo.
Och här kan man se hur många runtom i världen som anmält sig för att delta. Är det inte så man får ståpäls? Tusentals personer som kommer att satsa hela november månad p åatt våga skriva en roman, på att dyka rätt ner i det.
Jag håller just på att läsa "No Plot No Problem!" av Chris Baty som tog initiativ till den här novembermånaden som går ut på att man ska skriva 50.000 ord. 60.000 deltagare från hela världen har hittills deltagit. Det han framför allt trycker på är att här gäller kvantitet och inte kvalitet. Han är övertygad om att deadline är det mest inspirerande av alla sätt för att få en bok nerskriven, d v s råversionen som i efterhand givetvis ska bearbetas. Det är enligt honom ett bra sätt att hålla den inre kritikern borta p g a tidsbristen, att inte ha tid att låta hjärnan och ängslan styra utan snarare låta lekfullheten och lusten ta över.
Enligt hans metod är det viktigt att man inte använder den här månaden till att arbeta på ett gammalt romanprojekt, utan det ska vara helt nytt.

Sista bilderna från N Y

Äntligen fick jag träffa författaren och datingcoachen Marie Hagberg IRL, bekant från Shortcut. Hon har skrivit boken
"Börja Dejta! - En lustfylld och praktisk guide i kärleksdjungeln" .

Här kan man få dikter på beställning.

Också ett ställe att skriva eller surfa på....


Reklam för ljudböcker i New Yorks tunnelbana. I USA verkar det vara Ipod som helt dominerar i ljudboksmarknaden.

I Bryant Park kan man låna böcker och tidningar.

Saturday, October 13, 2007

The Writer' s diet...

Marcia Golub, författare och skrivarkurslärare testar detta: gå ner i vikt genom att skriva.
Fast mitt tips är: promenera, jogga, simma. Rytmiska, upprepande, meditativa rörelser som kan göra att man arbetar med sitt skrivande undermedvetet under tiden, medan man kommer i form.

Smaskens för skribenter



Jag var sååå nära att köpa dokumentmapparna med den gammal Pariskarta som motiv, att ha till mitt skrivprojekt som utspelar sig i Paris pa 1800-talet, men jag höll mig....
Alla dessa vackra kontorsprylar finnas här.
Här finns ockå saker för hemmakontoret att dregla over.

Ny laptopväska

Kunde inte låta bli igen, och den kostade bara 33 dollar.....(ca 200 kr).

Wednesday, October 10, 2007

Novel-writing kit


Kunde inte låta bli att köpa detta kit på Barnes & Noble. Ett kit med diverse pysselgrejer inför NaNoWriMo (internationella romanförfattarmånaden november). Jag älskade såna här blanketter och papper att fylla i som barn, lekte postkontor etc. Det är som att hamna där igen, fast nu är det pyssel runt skrivandet, d v s två härliga flugor i en smäll.

Tuesday, October 09, 2007

Författarcoachen i New York

Titta noga på bilden i TV-monitorn. Där står en hund, mitt i kön bland alla manniskor. Inspelat i samma park (Union Square Park). Rolig, överraskande installation som kittlar fantasin. Hundar som deppar, hundar som spanar in varann, hundar som väntar på något.....

Bredvid Metro och andra ställ for gratistidningar finns ett med enbart skrivarkursbroschyrer - man ser dessa gula små lådor överallt i New York.

I Göteborg har vi Skrivrum, men här i New York finns skrivrum överallt i form av Starbucks . Även om det bara finns få bord så belamras de i timtal av laptopmaffian. Väldigt inspirerande, jag har själv jobbat där några gånger över en venti (= stor) sojalatte. Bl a sitter jag och responsläser ett manus skrivet av en 70-årig munk som bor och verkar på Manhattan.

Även i parkerna sitter folk med sina laptops. Jag vågade inte gå fram och fota, så jag tog denna bild med linsen mellan staketspjälorna. Bryant Park. New Yorks stora allmänna bibliotek ligger invid.



"Skrivarkurs för särlingar"


Monday, October 08, 2007

Bokmässor m m i höst

9-14 okt
Frankfurt Book Fair

22-27 okt
LitteraLund – bokfestival i Lund

25-28 okt
Helsingfors bokmässa

17-18 nov
Street Ord & text, Stockholm

23-25 nov
Bokmässan Örebro Slott

XPublishing

"X Publishing... ...är ett förlag med enormt många viljor och två futtiga mål: 1. att ge ut beroendeframkallande böcker för folk som kallas ungdomar.2. att jaga talanger som skriver, eller har skrivit, beroendeframkallande böcker för folk som kallas ungdomar."
http://www.xpublishing.se

Friday, October 05, 2007

Research och referenser

Klippt ur Humaniorabloggen Svea/Oden:
"Populär Historia har slopat inloggningen till sitt webbarkiv. Du kan nu läsa tusentals tidigare publicerade artiklar utan att ange någon kod. Sök till exempel på Mårtensgås, emigration, Budapest, Andra världskriget eller varför inte Napoleon. Du finner massor av intressanta artiklar att fördjupa dig i."
samt
"Besök SLU-bibliotekens elektroniska referensbibliotek med ett brett spektrum av ämnesområden såsom t.ex. husdjur, miljö, skogsbruk och veterinärmedicin. Ämnen inom det egna forskningsområdet prioriteras men databasen täcker även upp teknik, historia, filosofi och naturvetenskap. Huvudsakligen med direktlänkning till resursen ifråga. Biblioteken ute i landet som tillhör gruppen SLU-biblioteken är: Skogsbiblioteket i Umeå, Ultunabiblioteket - Ekologibiblioteket - Veterinärbiblioteket - Veterinärmedicinska biblioteket i Ultuna, Skogsmästarskolans bibliotek i Skinnskatteberg, Hernquistbiblioteket i Skara, Flyinge hästbibliotek i Flyinge samt Alnarpsbiblioteket i Alnarp. Titta också in i SLU:s bildarkiv Imago med fotografier och videos. SLU:s sajt erbjuder mycket information och vi kan även testa våra nuvarande kunskaper såsom här betr. katter och hundar."