Tuesday, May 31, 2011

Distansarbetarens verktyg




Som spökskrivare, författarcoach och memoarskrivare åt andra är dessa tre ting nästan en gudagåva. Att mitt yrkesliv skulle bli så här hade jag förstås aldrig kunnat gissa för 20 år sedan. Att kunna anteckna överallt i samma dokument, från telefonen, annans dator, min dator på en överskådlig sida (Evernote). Att kunna intervjua folk över nätet (och gratis dessutom) och så min nya förälskelse htc:n. Frihet! Jag kan sitta och utöva mitt yrke precis var jag vill. På en skärgårdsbåt, på ett kafé, hemma i soffan, ute i naturen. I Sverige och i London (2 gånger i våras), New York (i höst), i Älvdalen (i sommar) och varför inte i Paris?

Om skrivandet

"Allt är ord
och text nu.
Och det är sprudlande salighet runt omkring mig och inuti mig när det rinner bra.
Och sedan blir det fritt fall ner i en helvetisk självkritik som känns som om en hård hand kramar om hjärtat inne i bröstet på en i flera dagar.

Men jag har lite rutin nu: Jag vet att det blir så här.
Och jag är så tacksam för hela snurren.

Jag kunde aldrig drömma om att det här yrket skulle ta så mycket ifrån mig. Ja, allt kräver det. Ibland.
Men jag förstod inte heller att det skulle ge så översvallande mycket tillbaka."

Amanda skriver så vacker om skrivprocessen, att jag måste citerar hela inlägget.

Grattis Frida!

Och nu var det Fridas tur att bli antagen. Många har följt hennes slit, längtan och tankar via bloggen. Grattis Frida till den stundande romandebuten!

Monday, May 30, 2011

Corporate storytelling

Företagshistorier? Eller vad ska man kalla det på svenska? Hur som helst så kan du lyssna på ett telefonseminarium den 8/6 hos Evakarin Wallin med inbjudna gästen Anna Andersson. Mer info och anmälan här.

Skrivretreat


Här sitter jag på rummet och skriver på Tre Björnar i Älvdalen. Snart, alldeles snart är det dags igen. Vi är ett gäng som ska ha skrivretreat här i en vecka. Ska bli underbart.

Friday, May 27, 2011

Icakurirens novelltävling


"Är det en verklig nyckel? Leder den till ett hemligt bankfack, en mystisk bakdörr eller en ny lägenhet? Eller är det en symbolisk nyckel, den som gör att man äntligen förstår sin partner, meningen med livet eller är det nyckeln som öppnar porten till lyckans land?
Använd temat som inspiration och låt fantasin flöda fritt!"
Läs mer om ICAkurirens novelltävling här.

Distanskurs: skriva spänning


Ytterligare en skrivarkurs på distans (se inlägget före detta inlägg)i Jenny Bäfvings regi.
Jag vet vilken bra lärare Jenny är, vi har samarbetat och jag har följt henne i många år Här är en artikel Jenny skrivit om att skriva spänning. Även denna artikel.

Distanskurs: skriva kärleksnoveller för veckotidningar


Jenny Bäfving leder denna distanskurs som kan ge dig möjlighet att tjäna pengar på ditt skrivande. Veckotidningar som Året Runt, Hemmets Veckotidning m fl är i princip de enda tidningar som köper in noveller numer. Jenny är min f d elev på den här kursen som hon tagit över, och hon försörjer sig heltid numer på att skriva kärleksnoveller, rysarnoveller och följetongar.

Aktivt forum för er som skriver skönlitterärt

Jag vill tipsa om 1 av 3, ett mycket aktivt forum där det händer mycket. Chatt med författare, tävlingar etc. Ett bra komplement, tror jag, till dig som går skrivarkurs. Gör du inte det kan detta också vara ett sätt att träffa andra skrivande människor och få skjuts i skrivandet.

Thursday, May 26, 2011

"Så skriver du romaner och noveller"


"Lars Åke Augustsson har tidigare gjort skrivarhandböckerna Att skriva prosa (1989) och Att skriva romaner och noveller (1993) samt Lust att skriva – romaner och noveller (2002). De är alla är slutsålda.
Så skriver du romaner och noveller är en reviderad och uppdaterad version av den sistnämnda boken. Bland annat har författaren byggt ut resonemangen om personskildring och karaktär, gjort om de avsnitt som handlar om den litterära marknaden, uppdaterat sakuppgifter om författarna och tips om skrivande på internet samt gjort otaliga mindre förändringar och tillägg."
Pocketboken hittar du på t ex Pocketshop.

Monday, May 23, 2011

Sunday, May 22, 2011

Om skrivdagarna i London

Vi var inte många, men det blev en hit, de tre skrivdagarna i Piccadilly, London nu i maj.
Fokus låg på skrivpass, att ge deltagarna tid, mod och lust att skriva en massa. Nästa gång kanske det blir i Paris! Eller Istanbul...eller någon annanstans:

"Johannas workshop präglas av lika mycket varm och livsbejakande inspiration som meditativ samling. Det märks att hon har stor erfarenhet av hur kreativa människor fungerar. Några dagar och jag har samtidigt både kastat av mig prestationsångesten och satt mina egna, nya rutiner för skrivandet. Lägg därtill en spännande miljö det är helt enkelt optimalt” Elisabet

"Jag är väldigt nöjd. Workshopen gav precis det som jag hoppats på -
mod att skriva, och goda råd och idéer kring hur skrivandet kan gå
till. Förutom det så var sällskapet trevligt och givande, och
stämningen tillåtande. Vi var på olika nivåer i vår skrivarbana, minst
sagt, men workshopen fungerade för alla, upplevde jag."
Anna H

"Kreativitetskursen med Johanna Wistrand i London var enormt inspirerande. Den var lättsam, bejakande och lekfull - därmed inspirerande och frigörande. Morgonmmeditationen var kort men kraftfull och satte ton för kommande skrivande. Jag fick väldigt mycket gjort utan att jag egentligen behövde anstränga mig. Det är märvärdigt!
Vi fick några korta föreläsningar som var givande och hade pauser som var trevliga. Att vara i London var i sig en inspiration. Myllret av människor, de kända platserna, till och med maten. På kvällarna umgicks de som ville, på goda restauranger och en och annan pub.
Lokalen var enkel men praktisk och den låg mitt i Londons hjärta.
Jag har bara gott att säga om kursen och kan definitivt rekommendera den!"
Elisabeth T

“Jätteinspirerande, Johanna- stort tack!
” Sofie

"Tusen tack för London, kursen gav mycket energi och utfört arbete" Inga-Lill

Storytelling



Den här helgen sitter jag och planerar en tre dagar lång workshop i storytelling i en högstadieskola. Vi ska använda oss av modellen som Chris Vogler utarbetat utifrån A Heros Journey. Bilderna i Voglers bok " The Writer´s Journey" inspirerar, tycker jag.

Koncentration


Jag koncentrerar mig väldigt bra när det är brus eller rörelse runtomkring. Som när jag sitter på tåg. Då får jag väldigt mycket gjort vid datorn. Landskapet som rusar förbi... Därför åker jag helst intercitytåget. Då slipper jag bli åksjuk dessutom, och så tar resan en längre stund än om jag åker X2000 (från Göteborg till Stockholm).

Igår gick jag ner på stan och satte mig på ett fik alldeles intill vägen där folk sprang Göteborgsvarvet. Hade med mig skrivbok och penna.
En aldrig sinande ström av motionärer gjorde att jag fick en hel del skrivet. Tack för det Göteborgsvarvet!

Bilden har jag tagit från Carol Isabellas blogg, jag satt nämligen alldeles i närheten av hjulet :-)

Thursday, May 19, 2011

Telefonseminarium med PR-konsult och författare Marie Hagberg


Foto: Martina Wärenfeldt, Mstudio

Måndag den 30/5 klockan 12.00 - 12.45 har du möjlighet att delta i ett telefonseminarium med Marie Hagberg. Marie har gett ut böcker både på andra förlag och på eget förlag. Under mötet kommer hon att berätta vad du kan tänka på för att nå ut till dina läsare, vare sig du är egenutgivare eller har ett förlag i ryggen.
För anmälan, maila mig: info@multimanus.se
Efter anmälan får du ett mail med telefonnummer och vidare instruktioner.

Obs! Det finns endast plats för 12 deltagare, så skynda anmäla dig om du vill ha en plats.

Marie kommer att ta upp bl a detta:
Var ute i god tid!
Vad innehåller pressmeddelandet?
Satsa på bra pressbilder!
Intervjudags...
Gödsla med böcker!

Marie Hagberg är en energisk multientreprenör som driver Passion för PR där hon gör företag till kändisar, både via traditionell och social media. Hon jobbar som PR-konsult och är själv känd från radio, tv och tidningar sedan 20 år tillbaka men tycker att det är mycket roligare att hjälpa andra att synas, än att själv göra det.

Att hjälpa företag att synas i media samt privatpersoner att hitta kärleken, är något Marie brinner för.
Just nu är hon aktuell med Handbok för singelmän dejtingcoachens hetaste tips, vilket är den fjärde boken i ordningen men första på egna Relationsförlaget. Marie har även gjort Catch; ett relationsspel som kom ut på Alga för några år sedan.

Hon bor både i Stockholm och i Växjö. På fritiden reser hon gärna utomlands, mekar med bilar och tar hand om kossorna i ladugården. Hennes senaste sida på Facebook heter Maries rebellskola.
Ladda gärna ner böckerna (både lagligt och kostnadsfritt) via elib:
här och här.

Maries hemsidor: www.mmmarie.se respektive www.passionforpr.se

"Tre enkla regler finns inte" - bok om att skriva roman



Författaren och skrivpedagogen Elisabet Norin kommer i dagarna ut med en bok om att skriva roman. Här kan man lyssna på radiointervju. Om några veckor kommer hon hit på bloggbesök.

Så blev Pernillas manus antaget

På skrivarkursen i London i februari tog Ann och jag upp Pernilla som exempel på hur man kan knyta kontakter och vara aktiv i sociala medier för att väcka intresse för manuset man skriver på. Alltså på sätt och vis börja marknadsföra det innan det är antaget. Även om det inte var Pernillas avsikt så har hon ändå väckt mångas nyfikenhet på manuset, genom bloggandet, facebookandet och alla kontakter hon knutit, på bl a bokmässan i Göteborg.

Pernilla är otroligt social (men jag vet inte om hon slår mig i antal statusuppdateringar, vi ligger nog jämt där, eller, Pernilla? :-)

Nu skriver hon i bloggen om hur det gick till när hennes manus blev antaget två veckor efter det att hon skickat ut det. Läs i Pernilla Alms blogg här.

Wednesday, May 18, 2011

Antiauktoritär...

"You say you’ll write for an hour on Saturday morning. Once your writing time rolls around, you ‘don’t feel like it’ so you do something else. You chafe against structure so you never end up finishing your articles, stories and book.
Or…
You set up studio time, and choose a specific focus for your work. But once in the studio, you pass hours not getting anything done. You assert your right to ‘flow’.
Often creative people internalize the obstinate stance. We become so accustomed to positioning ourselves against something that we struggle against ourselves."

Jag känner igen mig i dessa ord så att jag nästan rodnar...Läs hela Cynthia Morris´ artikel här.

Tuesday, May 17, 2011

70 medlemmar nu!

Nu är vi 70 medlemmar i forumet Skriva böcker! För folk som vill skriva, eller skriver böcker som inte är skönlitterära. Handböcker, fackböcker, inspirationsböcker, tankeböcker, självhjälpsböcker m m. Jag har lagt in en utmaning där också, läs här!

Din kommentar, Eva

råkade jag ta bort istället för att lägga in! Gör gärna en ny, om du orkar. Ber om ursäkt! Det var om synopsis.

Storylite - mjukvara


Mjukvara för skribenter, gratis.

Berättarministeriet

Den 17 maj 2011, d v s idag, tar klass 6B från Hovsjöskolan över närmare 100 bloggar, twitterkonton och Facebookstatusar. Artister, skribenter, tv-profiler, modebloggare och andra människor upplåter sitt utrymme, sina omkring en miljon läsare, till 20 elever från Södertälje. Detta för att manifestera idén med Berättarministeriet: att ge barn och unga en röst. Och någon som lyssnar.

Hösten 2011 öppnar BErättarminsiteriet sina första skrivarverkstäder i Stockholm och Södertälje. 600 volontärer behövs. Läs mer här.

Synopsishjälp

Här är några länkar om du behöver vägledning i hur man kan skriva synopsis:

Min tapetrullemetod :-) :

Författarcoachen Ann Ljunggren om olika sätt att skriva synopsis.

Den engelska chicklittförfattaren Kate Harrison berättar här hur hon skriver roman.


Snöflingemetoden är också en metod att skriva roman på.

Six Steps to a Perfect Plot.

Tips från Amanda

Amanda Hellberg (Styggelsen, Döden på en blek häst) berättar om ändringar hon fick göra i sitt debutromanmanus.
Bl a detta:

"Ställ in superbreda mariginaler i Word (5,3 cm tror jag att jag kör med nu). Jag har tjatat om det här tidigare och jag vet, det låter inte riktigt klokt, men det betydde massor, massor för min text.
Grejen är att varje manussida liknar en riktig, satt boksida om man gör så (fast på A4-ark förstås). Nästan så som ditt manus kommer att se ut när det väl blivit antagen och satt på riktigt, och du och din redaktör börjar bolla med den nya pappershögen (jag ska ta kort och visa en sida snart).
Jätteovant i början, men kortare rader är lättare att läsa och du (och inte minst de som ska läsa på förlaget!) får en helt annan överblick på manuset: Texten "blir en bok" då kan man säga."

Läs mer här.

Monday, May 16, 2011

Bokcampen i Älvdalen - snart sista anmälningsdag



En bok är bättre än ett visitkort. En bok öppnar nya dörrar. En bok ger respekt och uppmärksamhet.


Häng med på bokcampen i Älvdalen! Sista anmälningsdag nu på söndag. Läs mer här.

Böcker i läckra miljöer


Slideshov med ovanliga bokhandlar; "The words most inspiring book stores".
Bilden är tagen från länksidan.

Förlag som inriktar sig på olika språkområden

Lyrans Noblesser uppmärksammar nya, små bokförlag som nischar in sig på olika språkområden.

Friday, May 13, 2011

"Spark: How Creativity Works."

"´Our most difficult times shape who we are - embrace them.´
Burstein emphasizes that the painful moments ´often spark creativity,´ and that we must ´stop, look and remember´ that which hurts us most. While many frequently look away and shrug off pain, the truly gifted artists embrace pain.
Burstein told the stories of painter Bill Viola, who nearly drowned as a teenager and went on to create water imagery, as well as novelist Richard Ford's dyslexia that forced him to ardently study and analyze compositions, creating the foundation for his writing.
She also spoke of painter Chuck Close's prosopagnosia - an inability to recognize human faces - that drove him to creating a method for "breaking down" faces into components. He now uses that technique to create astonishing 8-foot-tall facial portraits."
Artikel i PhillyBurbs.com i om Julie Bursteins bok "Spark: How Creativity Works."
Källa: Jurgen Wolff

Blogger strular

Mitt inlägg från igår, om coachingen i New York, är borta och lite annat, men jag inväntar och ser om Blogger fixar det under helgen. Kommer med nytt inlägg annars i nästa vecka.

Skål för Pernilla!


Vi är många som följt Pernilla Alms kamp och drömmar vid skrivbordet. Nu är hon i mål! Grattis Pernilla!

Monday, May 09, 2011

Börja skriva innan du är förberedd

Börja direkt, håll inte på att förbereda dig, var oförberedd! Förberedelse och research är bara ett sätt att förhala själva skrivstunden. Ungefär så säger Steven Pressfield i boken "Do the Work". Läs mer här i Jurgen Wolffs blogg.

Friday, May 06, 2011

Sommarväder i London


Idag var jag här innanför dörren på bilden, i St James´s Church i Piccadilly och pratade med de mysiga människorna på adminstrationen. Det var full marknad ute på gården, vackra smycken i glas, ryska dockor, gamla tryckeriprylar etc.

Monday, May 02, 2011

Svårt att välja...


Jurgen Wollf tar här upp en sak som min lärare i kreativ coaching, Eric Maisel, skrivit en del om: det här med att välja. Oron det skapar och skrivkrampen det därmed kan bidra till.
"In writing, this includes choosing the protagonist through whom we will tell the story, choosing the opening scene, the various conflicts, and how to resolve the story.
Choosing is stressful because each time we make a choice we are leaving behind several other options. We begin to wonder whether we've made the right choice.
What if the crime story we're writing about how a detective solves a murder would have been fresher if we'd made the victim's sister the protagonist?" Läs mer här i Wolffs blogg.