Friday, July 30, 2010

Vem kommer undan sociala medier?


Framför allt inte författare, eller? Hur få ihop det introverta skrivandet med extrovert verksamhet på Facebook, Twitter och blogg?

Om du känner att du behöver hjälp och stöd i detta kan min kurs "Sociala medier på dina villkor" vara något.

Läs mer här.

Bra tips här

Jag tycker ni ska titta in på författarcoachen Jurgen Wolffs blogg. Han ger många bra tips, korta sammanfattningar av artiklar m m. Och han har vett att uppdatera sig regelbundet och ofta.

Tuesday, July 27, 2010

Dyker vissa ord upp lite för ofta i din text?

Här kan du se hur många gånger du upprepar ord i ditt manus.

Skriv varje dag i höst!


Anmälningar och förfrågningar börjar droppa in till min mailbox. Den här kursen är populär och jag tar emot max 14 elever. Så vill du ha garanterad plats, anmäl dig pronto.

Thursday, July 22, 2010

Skrivretreat på Fårö





Vi bor på en gård i en vecka för att ägna oss åt skrivande. Den perfekta samvaron: man är mest lojal mot sitt skrivande. Social samvaro men också stunder ifred vid datorn. Ingen tar illa upp om man lämnar sällskapet hux flux för att skriva. Detta kan jag verkligen rekommendera!

Wednesday, July 14, 2010

Skrivövning: träd


Skriv något efter denna bild. Jag målade den ungerfär som man flödesskriver: följde infall, visste inte vad det skulle bli när jag började. Kände ingen ängslan för att inte duga, hade bara roligt. Jag föreslår att du skriver en berättelse eller saga på samma vis utifrån bilden.
Om du vill kan du lägga in din text som kommentar till det här inlägget.

Tuesday, July 13, 2010

Låt någon annan skriva ner dina minnen, eller mormors...

Imorgon ska jag göra den andra intervjun med en 91-årig kvinna. Tio intervjuer à 1 timme det bli. Sedan sätter jag mig ner och gör det till en bok. En bok som hennes barn och barnbarn ska få.
Detta är en tjänst som du hittar här på Multimanus. Årets julklapp? Den bästa 50-årspresenten? Läs mer om det här.

Sunday, July 11, 2010

Skrivövning: två figurer


Skriv något efter denna bild. Jag målade den ungerfär som man flödesskriver: följde infall, visste inte vad det skulle bli när jag började. Kände ingen ängslan för att inte duga, hade bara roligt. Jag föreslår att du skriver en berättelse eller saga på samma vis utifrån bilden.
Om du vill kan du lägga in din text som kommentar till det här inlägget.

Skrivövning: i Monets trädgård


Ett kärleksdrama som utspelar sig i Monets trädgård, i nutid. Två av varann oberoende personer åker ner på våren och inkvarterar sig i byn Giverny för att följa trädgårdens blomning. Kan vara en svenska och en amerikan. En konstnär och en trädgårdsintresserad. Men det som händer är dramat mellan de. Alla scener utspelar sig i trädgården och på pensionatet där båda bor. Varsågod och skriv (och sälj sedan manuset till ett filmbolag :-)!

Här är lite länkar:
Trädgården (på Youtube)
Giverny
Pensionatet

Webinar: Build Solid Story Structure

Varför inte delta i ett webinar om hur man bygger upp en spännande berättelse?
James Scott Bell är thrillerförfattare och har även skrivit böcker om skrivande: "Plot & Structure" "Revision & Self-Editing" och "The Art of War for Writers".

Sunday, July 04, 2010

Allvetande berättare - är det o k eller inte ok?

Här är en rätt intressant diskussion om POV (Point of View) i en thrillerförfattares blogg.
Mitt tillägg till diskussionen: i många av de manus jag lektörsläser skrivna av nybörjare är det nästan alltid "headhopping".

Om skrivande

Här kommer några citat om skrivande:

Alla människor har talang. Det som är sällsynt, är modet att följa med den talangen till de mörka platser dit den leder oss. (Erica Jong)

Det finns inom oss alla en framvällande källa av liv, energi, kärlek – vad man än väljer att kalla den. Om marken inte är förberedd för den, kan den förvandlas till ett kärr. (Mark Rutherford)

Författare skriver om det som de är besatta av. Man drar just de här korten. – Jag förlorade min mor när jag var 14. Min dotter dog vid 6 års ålder. Jag förlorade min tro. – När jag skriver, finns mörkret alltid där. Jag går dit smärtan finns. (Anne Rice)

Ingenting är mera efterlängtat än att befrias från en åkomma, men ingenting är mera skrämmande än att bli berövad en krycka. (James Baldwin)

Vi arbetar i mörkret – vi gör vad vi kan – vi ger vad vi har. Vårt tvivel är vår passion, och vår passion är vår uppgift. Resten är det galna i konsten. (Henry James)

Det enda som är sant om att skriva och försöka bli författare är att man måste göra det; inte drömma om det, eller planera det, eller prata om det (till slut faller jaget sönder som en genomvåt svamp) utan helt enkelt att göra det; det är det fruktansvärda med skrivandet - att det är som vilket arbete som helst. (Janet Frame)

Var regelbunden och ordningsam i ditt liv, så att du kan vara våldsam och originell i ditt arbete. (Gustav Flaubert)


Citaten har jag fått från Kerstin Dahlén.

Thursday, July 01, 2010

Så får du mer tid att skriva

•drop all that busy work that gets you nowhere;
•drop all the clients who don’t add to your business and do eat into your writing time;
•drop all the negative writer friends who drag you down;
•drop the agent who is holding you back;
•drop all the manuscripts you don’t really love, those you started just because you thought they were marketable;
•drop all your high expectations—you don’t have to have the cleanest house on the block (one writer was spending six hours every Saturday cleaning her house, and she had no kids or pets!);
•drop whatever you find is within that 80 percent of wasted effort. Focus on that result-getting 20 percent of effort.

Tips från Victoria Lynn Schmidt, vars blogg jag hittade hos Linda Govik.