Monday, June 28, 2010

Skrivövning


Titta på filmen. Fundera sedan en kort stund över vilka personerna är, vad har hänt, vad kommer att hända? Skriv sedan ner en kort berättelse under 7 minuter.

Om vårens deckare

"Alltför många deckarförfattare nöjer sig med att stapla händelser på varandra. Ofta tror de att parallellhistorier i sig besitter en magisk förmåga att skapa spänning. Lägg till mördarens tankar i kursivt, och du har den anonyma högen av anglosaxiska deckare som finns ute på litteraturens marknad, eller snarare dess överskottslager."
Aftonbladets Inga-Lina Lindqvist funderar över vårens deckarskörd.

God underhållning eller bra litteratur?

Det behöver inte vara en motsättning, man kan få båda sakerna samtidigt. Läs Jenny Bäfvings blogginlägg.

Arga recensenten

Vid läsning av dagens GP, kultursidan, noterade jag tre negativa och en positiv deckarrecension. Jag får intrycket av att sidan präglas av arga recensenter :-)
Här är ett axplock:

Carl Erland Andersson recenserar Mari Jungstedts Den farliga leken:
"För mig återstår bara att surmulet - i tjänsten, så att säga - påpeka denna boks uselhet. Den handlar om modevärlden och folk som tas av daga med yxa, och det finns inte en enda intressant person i hela boken förutom en flicka som lider av ätstörningar, men hon är egentlgen bara till för att bli kvävd med en kudde i slutet, en alltför liten pusselbit i en helhet där inga andra bitar passar heller. Som logiskt intrigbyger är det fullkomligt ologiskt."

Per Planhammar om Anna Rosmans Själakistan:
"Eftersom i stort sett varenda stor eller liten ort i vårt avlånga land har blivit skådeplatser för krinimalromaner, thrillers och deckare, som dessutom ständigt och obegripligt finner outsinliga läsarbrunnar, kan man anta att det jublas på turistbyråerna. /.../ Som spänningsroman är den däremot ett blaskigt hopkok av billig psykologi, rollspelande ´lajvare´, halshuggna kroppar, verklighetsfrämmande polisarbete och en språkbehandling som får åtminstone mig att rysa av obehag."

Ingrid P Bosseldal recenserar Håkan Nessers De ensamma:
"Att läsa hans nya bok De ensamma är bitvis eom att plåga sig igenom ett tegelstenstjockt kåseri /.../. Med en sådan språkbehandling är det svårt att ge en aldrig så välkomponerad intrig någon större tyngd /.../. Upplägget av polisarbetet är osannolikt, gestalningen av karaktärerna - i synnerhet de kvinnliga - brister och det passionsdrama som så småningom avtäcks må vara aldrig så realistiskt, det är ändå omöjligt att förstå vardör det får de följder det får."

Och slutligen en positiv recension av Mons Kallentofts Vårlik. Det är återigen Per Planhammar som recenserar. Denna gång gör han vågen:
"På en dröjande, suggestiv prosa, som nog aldrig har fungerat bättre än denna gång, skildras mänskligt förfall ur flera aspekter. Öden, bilder och röster flätas samman till en helhet och det är ytterst sällan en svenska kriminalförfattare förmår göra det så skickligt som Mons Kallentoft."

Novelltävling

ICAkuriren kör igång med en ny novelltävling. Deadline 16/7 2010.
Tema: "Ett år senare". Sätt igång och skriv!

Wednesday, June 23, 2010

Skrivövning


Titta på filmen. Ta fram papper och penna och skriv spontant i sju minuter utan att tänka för mycket, bara skriv på.
Eller titta på filmen och fundera över:
Vem är personen som tar sig in i studion?
Vad har programledaren och den personen för relation?
Vad vill personen göra i radiostudion?
Var har besökaren varit?
Vad gör hon/han efter att ha blivit utslängd?
Skriv sedan en berättelse utifrån detta. Skriv i exakt tio minuter.

Tuesday, June 22, 2010

Epub - lätt att göra?

Så heter en rapport av Esbjörn Hyltefors, från Svenska Förläggareföreningen. Kan laddas ner här.

Idétorka?

Här har du en Plot Generator - en slumpmaskin med uppslag till berättelser.
Och här ytterligare en, Short Story Ideas.

The Brainstormer: kreativ app för iPhone


"The Brainstormer app for iPhone and iPod is a bit of kindling for creative minds. A tactile tool to randomly combine a plot, a subject and a setting or style, the Brainstormer can provide that elusive moment of inspiration for writers, painters, or any kind of creative endeavour. It’s a great way to combat creative block, to spark new ideas for a new project or to summon up quick subjects for doodling, sketching or journaling." Mer info här.

En skrivövning till


Titta på filmen, skriv sedan i sju minuter precis vad som faller dig in. Eller titta på filmen. Fundera sedan en stund över:
Vem är personen som knackar på dörren?
Vem finns därinne?
Varför är boden låst?
Hur kommer det sig att hon knackar?
Vem finns därinne?
Vad har de för relation?
Var har hon varit?
Var utspelar sig detta?
Hur kommer det att sluta?

Därefter skriver du ihop en liten berättelse under tio minuter.

Monday, June 21, 2010

Skrivövning


Titta på filmen, skriv sedan i sju minuter precis vad som faller dig in.
Eller titta på filmen. Fundera sedan en stund över:
Vem är kvinnan som ska ta båten?
Var ska hon åka?
Varför är hon frustrerad?
Varför har hon joggingskorna på sig?
Vad har hänt?
Vad kommer att hända?
Därefter skriver du ihop en liten berättelse under tio minuter.

Friday, June 18, 2010

"Udda verklighet" av Nene Ormes


"Jag gillar att berätta sagor och urban fantasy är en förlängning av folksagorna. Nu bor folk i städer istället för i bondesamhällen i närheten av skogen, men vår längtan efter berättelser om det underliga i vår vardag finns kvar ändå."
Frida intervjuar Nene Ormes på Debutantrecensenten. Nene har dbuterat med romanen "Udda verklighet". En "spännande, otäck, sexig och nydanande svensk urban fantasy" enligt SF-bokhandeln.

Thursday, June 17, 2010

Hjälp att skriva dina memoarer?

Men inte tid, ork eller tålamod? Jag kan hjälpa dig. Läs mer här.

Olika bokomslag - olika kulturer

"De nordiska präglades av något svalt reserverat, stramt och nästan sorgesamt vad gällde utseende och titlar. Det fanns en enkelhet och framför allt allvar. Att läsa verkade vara något upphöjt och svårtillgängligt. De anglosaxiska däremot signalerade något helt annat." Jenny Bäfving reflekterar över barndomens bokhyllestädande.

Bokvideotävling

utlyst av Svensk Bokhandel.
"Vi har numera en hel liten industri med folk på förlag och produktionsbolag som funderar, jobbar och sliter med filmer om nya böcker, författarintervjuer, trailers. Bara i år produceras säkert mellan 50 och 100 filmer.
Men ingen ser dem! Eller rättare: några hundra – i bästa fall några tusen – personer upptäcker dem.
Det vill vi ändra på. Och därför denna tävling, där förlag och andra skickar in sina och andras färskaste videor och där vinnarna presenteras på Bokmässan i Göteborg."

Debutanter då och nu

"2009 har skrivandet framförallt blivit ett sätt att ’förverkliga sig själv’. Debuten är en dröm som blivit sann. ´Sedan barnsben har jag burit på en stark längtan att skriva.´ ´Jag har skrivit i hela mitt liv.´ ´Jag har alltid velat bli författare.´ ´Som liten föreställde jag mig att jag skulle bli författare.´ Så där säger de, debutanterna 2009. 30 år tidigare talade man hellre om en slags plikt, ett kall eller ett inre tvång. ”Jag har läst Simone Weil och jag beundrar hennes stränga konsekvens. Hon lät ord bli handling och publicerades postumt”, skriver Solveig Johansson 1979." Läs mer i SvB-bloggen.

Wednesday, June 16, 2010

Novellförfattare och följetongsförfattare sökes...


...till en nystartat tjänst för korta berättelser för folk på väg. På pendeln t ex.
Läs mer om nystartade eStory och vad de söker här.

En författare måste ha en hemsida/blogg

Författaren och psykologen Carolyn Kaufman (nämnd i inlägg för någon dag sedan à propos nyligen uttgiven bok)om varför det är viktigt att ha en hemsida. Hon ger konkreta tips, hemsidessnickrare som hon är vid sidan av allt annat. "Why" och "how".

Stressade författare


Paperback Writer om olika slags trötthet en författare kan drabbas av.

Tuesday, June 15, 2010

Billy Mernit


Billy Mernitt är manusförfattare och romanförfattare. Han har en matnyttig, livaktig blogg, och för dig som är nyfiken på att skriva en romatisk komedi kanske boken ovan kan vara något? Här kan du läsa första sidorna i boken.

Monday, June 14, 2010

The Writer´s Guide to Psychology


Här kan du som skriver om massmördare och annat läbbigt få lite relevant information, i Carolyn Kaufmans nya bok The Writer´s Guide to Psychology. Carolyn har även en blogg som legat här i länklistan något år. Där beskriver hon bl a arbetet med boken, i Archetype Writing Blog. Det finns även en svenk nyutkommen bok i ämnet seriemörare: "I huvudet på en seriemördare" av Sven Å Christianson, rekommenderad av Ann Heberlein i SVT`s litteraturprogram Babel.

För att uppnå flow

Ge dig själv en begränsad skrivuppgift. T ex att skriva i 10 minuter om ett slagsmål. Stäng av Twitter, mobilen etc. För stor frihet ger en känsla av brist på kontroll och kompetens, undvik. Läs mer här.
Tips: AC Collin

Sunday, June 13, 2010

Googlenovell


Det finns många sätt att berätta en historia, ett öde. Som detta.

Saturday, June 12, 2010

Rädslan skapar framåtrörelse

Om du tänker dig vad din påhittade figur är rädd för kan det börja hända saker med din text. Läs Jurgen Wolffs reflexioner om detta.

Friday, June 11, 2010

"Litterära drömmar i London"

"Golvets breda träplankor stänger effektivt ute doften av nytappad öl och sorlet från pubgästerna en våning ner. Här, ett stenkast från Paddingtons tågstation, har tio förväntansfulla svenskar bänkat sig kring ett långbord för att påbörja en veckas kurs i romanskrivande.
I det angränsande biblioteket sitter ytterligare åtta svenskar som ska drillas i deckarkonstens grunder. Några är redan publicerade författare, andra har länge närt en dröm om skrivande, men ännu inte fattat pennan på allvar.
– Många av mina kursdeltagare går redan på skrivarkurser hemma och deltar i bokcirklar, men att åka på en skrivresa är ett sätt att komma bort från vardagen och hitta ny inspiration, säger kursarrangören Ann Ljungberg.
Hon har anordnat skrivarkurser utomlands sedan 2004. Den första hölls i Italien, utanför Rom, och året därpå blev det två kurser i Venedig. Sedan dess har Ann Ljungberg utvecklat sin verksamhet, med bland annat individuell coachning, ett bokförlag och kurser på olika platser.
Svenskarnas stora intresse för att kombinera semestern med kursverksamhet förklarar Ann Ljungberg med att vi gillar att kombinera nytta med nöje, även när vi reser. Dessutom kan mötet med en ny stad och alla dess dofter, ljud och människor göra underverk för en avsomnad fantasi."

Artikel i Svenska Dagbladet om Anns och min författarcoaching i London. Ann har fler krsrer och coachingtillfällen utomlands. I Sveilla, London, New York. Läs mer här.

Thursday, June 10, 2010

Jenny Dahlberg om att jobba hemma


Jag lunchade med Jenny Dahlberg i Södertälje för några veckor sedan och passade på att langa fram min nyinköpta videokamera och filma samtidigt som vi pratade.
Jenny är författare, krönikör, frilansjournalist och spökskrivare.
Fler författarutfrågningar på video är att vänta!

Wednesday, June 09, 2010

Skrivandets magi

"Skrivandet innebär, som jag ser det, två faser där en är helig. Det är där man tillåter flödet, det är den största. Den är gemensam för alla som skapar vad det än är, och det är i den fasen som man kan få plötsliga insikter och helt oanade idéer.
Sen är det en enklare, där hjärnan är inne o ger struktur etc. Båda faserna behövs, men den första är viktigast att ge utrymme för."
Sanna Ehdin bloggar om skrivandets magi.

Tips till en blivande författare

"Jag har blivit refuserad av många förlag. Jag la ner mycket möda på mitt följebrev och jag lusläste alla råd om hur man ska skriva. Sedan frångick jag flera av dem… I brevet beskrev jag varför jag trodde att den svenska bokmarknaden var redo för den typen av bok jag skrivit – i genren Romance som är en av de största litterära genrer i USA och den övriga engelskspråkiga världen. Jag använde konkreta exempel, siffror och kryddade med humor och lite självdistans. Långt senare fick jag veta att följebrevet var det som gjorde att mitt manus valdes ut till läsning överhuvudtaget.
Jag bad även om att få komma upp och lämna mitt manus personligen. Jag bemödade mig om att vara trevlig, jag tackade alltid, även när jag blev refuserad. Man vet aldrig när man stöter ihop igen. Social kompetens och vanligt hyfs är långt viktigare än man tror i en bransch som handlar så mycket om känslor, intuition och samarbete. Man kan vara trevlig utan att vara utslätad!"
Och hon ger följande råd:
"Lägg ned tid på följebrevet. Det kan inte nog betonas hur viktigt detta är. Det ligger travar, meter efter meter, med gröna vadderade kuvert på förlagen, det väljer in manus på mejl – utan ett vettigt följebrev minskar risken att en redaktör ens tittar på ditt manus dramatiskt.
Och sedan måste början av ditt manus vara fångande. Lägg allt krut och sedan ännu mer på den första sidan, det första kapitlet. Om du inte har fångat läsaren med dina första tusen ord är det sannolikt att du förlorat honom eller henne för gott. Konkurrensen är hård – bara på de senaste åren har den hårdnat, tror jag. Förlagen rapporterar en allt högre kvalitet på inkomna manus. Köp hjälp utifrån, ta hjälp av professionell lektör, coach eller gå en kurs."
Simona Ahrnstedt intervjuad i Deckarhuset.

The Book Designer

The Book Designer ger praktisk hjälp till dig som ger ut dina böcker själv.

Här är några av deras tips:
- Establish a principal focus for the cover - nothing is more important. Your book is about something, and the cover ought to reflect that one idea clearly.
One element that takes control, that commands the overwhelming majority of attention, of space, of emphasis on the cover. Don’t fall into the trap of loading up your cover with too many elements, 3 or 4 photos, illustrations, maps, “floating” ticket stubs.
- You could think of your book cover like a billboard, trying to catch the attention of browsers as they speed by. Billboards usually have 6 words or less. You have to “get it” at 60 miles per hour, in 3 to 5 seconds.
- A book cover ought to do the same thing. At a glance your prospect ought to know;
the genre of your book,
the general subject matter or focus, and
some idea of the tone or “ambiance” of the book.
- Is it a thriller? A software manual? A memoir of your time in Fiji? Your ideas on reform of the monetary system? Each of these books needs a cover that tells at a glance what the book is about.
- Make everything count—If you are going to introduce a graphic element, make sure it helps you communicate with the reader.
- Use the background—Avoid white backgrounds, which will disappear on retailer’s white screens. Use a color, a texture, or a background illustration instead.
- Make your title large—Reduce your cover design on screen to the size of a thumbnail on Amazon and see if you can read it. Can you make out what it’s about? If not, simplify.
- Use a font that’s easy to read—See above. There’s no sense using a font that’s unreadable when it’s radically reduced. Particularly watch out for script typefaces, the kind that look lacy and elegant at full size. They often disappear when small.
- Find images that clarify—Try not to be too literal. Look for something that expresses the mood, historical period, or overall tone of the book; provide a context.
- Stay with a few colors—If you don’t feel comfortable picking colors, look at some of the color palettes available online to get a selection of colors that will work well together.
- Look at lots of great book covers—You may not be able to mimic all their techniques, but the best book covers are tremendous sources of inspiration and fresh ideas.

Tuesday, June 08, 2010

Meyers senaste gratis


Här kan du läsa Stephenie Meyers senaste roman "The Short Second Life of Bree Tanner" gratis fram till 5/7.
Dessutom går en dollar från varje såld pappersbok till amerikanska Röda Korset.

Monday, June 07, 2010

The "Ridpath Method'"

"He spent 18 months working on the book: six months on researching and planning, six months on the first draft and then six months redrafting with freelance editor Richenda Todd. Ridpath decided that, rather than showing potential publishers ´a good synopsis´ he would do better with the whole novel. 'It seemed to me that the nearer a finished product there was, the less risk publishers would be taking. And with the change of genre and everyone being so risk-averse, anything I could do to minimise the risk would help.'"
Läs mer här i Jurgen Wolffs blogg.
Ridpaths hemsida.

The Morphology of Desire

The Morphology of Desire, 1998 from Robert Arnold on Vimeo.


Bokomslagen är sig lika, men detta liknar ingenting!

Sunday, June 06, 2010

Nu finns Simonas bok i bokhandeln

Nu kan man beställa Simonas roman i nätbokhandeln.
Här kan du lyssna Författarhörnans poddradiointervju med Simona, inspelat i februari i år.

Friday, June 04, 2010

Socialt e-bokprogram

ReadCloud from LeBard on Vimeo.


"With ReadCloud eBooks become interactive as students can share their thoughts inside an eBook in real-time by posting annotations as text, links, pictures or video or by making direct posts to Twitter/Facebook.
Teachers can make tutorial comments inside an eBook to encourage discussion and to share their knowledge across reading classes.
Just double-click on any word and get instant lookup in Dictionary, Wikipedia or Google – check out the facts of a statement and make it part of your annotation."
Tips: Adam Gardefjord på Twitter

Framtidens romanläsare otålig?

Statusraderna på Facebook, Twittrande, de korta artiklarna i Metro m m - kommer detta att skapa otåliga läsare? Är det tjocka romanernas tid förbi? Kommer det en ny skönlitterär genre anpassade för snabb läsning i läsplattor, iPad, iPhone? Det är tankar jag får när jag läser den här artikeln.
Vad tror du?

Thursday, June 03, 2010

Författarcoachen gästar skrivboken.nu

Den 6-12/8 är jag "gästlektör" på skrivboken.nu. Skriv upp det i din kalender!

Svensk historisk snusklit


Bloggen Magstarkt intervjuar Simona Ahrnstedt som snart romandebuterar med "Sveriges första historiska snusklit".

Författaren och entreprenören har en del gemensamt

Författarcoachen Jurgen Wolff drar paralleller mellan att vara företagare och att ägna sig åt skapande, som att skriva. Det handlar i båda fallen om att dra gärnser, att köra sitt eget rejs osv.