Sunday, January 31, 2010

Semesterstängt

Jag är på något slags semester i Stockholm och vilar från Internet (för att få loss mer egen skrivtid) så det blir inte så mycket bloggande den här veckan.

Saturday, January 30, 2010

"Dåligt som fan men i alla fall skrivet"

Våga vara dålig står det på en lapp på Elin Boardys dator. Jag kan inte annat än att hålla med! Det är det enda sättet att få boken skriven. Läs mer här.

Svara gärna!

Till höger här i bloggen har jag lagt in en fråga angående annonsering. Jag skulle bli jättetacksam om du tog dig tid att kryssa i ett av alternativen!

Första hjälpen vid refusering

Läs Nene Ormes´ tips på Debutantbloggen på hur man kan hantera olika slags refuseringsbrev.

Friday, January 29, 2010

Man glömmer aldrig sin svenskafröken...

Under min kurs Skriv varje dag har vi på telefonmötena bl a pratat om svenskafröknar. Tryckte de ner oss helt eller inspirerade de oss? En hade mycket att tacka sin för och de har fortfarande kontakt. En annan lade ner alla författardrömmar i malpåse i många, många år efter att ha fått veta hur värdelös hon var. Uppenbart var att ingen glömmer sin svenskafröken.
Hur var din? Lärare som kunde inspirera till skrivande, eller döda lusten helt och hållet? Berätta gärna om din svenskafrökens eller svenskamajjes inverkar på ditt skrivande i kommentarsfunktionen till det här inlägget!

Bli bloggare på M magasin

Läs mer om tävlingen här. För femtioplussare.

Thursday, January 28, 2010

Fråga din karaktär

Känns det trögt med karaktärerna i din berättelse? Här kommer lite frågor du kan ställa dem. Om du vill kan du låta dem svara, en och en, i monologer. Möjligheten finns att de undviker att svara på vissa frågor. Då får du fråga igen, och igen. Låt dem förstå att de inte kommer undan.
Jag har tagit dem från författarcoachen Jurgen Wolffs blogg:
1 What do they fear the most?
2 What and who do they love the most?
3 What is their darkest secret?
4 What is their deepest desire?
5 Who have they betrayed, and how?
6 Who has betrayed them, and how?
7 What would they do to save their lives?
8 What wouldn’t they do to save their lives?
9 What don’t they like about themselves?
10 What are they proudest of?

iPad - småförlagens vän

Atlasbloggen, som drivs av bokförlaget Atlas, ser paddeln som de små förlagens nya vän:
1. iPad är en dröm för framförallt små och mellanstora förlag. Äntligen får vi en återförsäljare på marknaden som har tillräckligt med självkänsla för att inte mobba de som är svagare. Apple tar 30% av Bonniers och 30% av Tranan (av det rekommenderade utpriset, en bok med f-pris 100 kr, kommer alltså att kosta ca 140-150 kr, inkl moms).
2. Jag har tidigare i intervjuer hävdat att jag inte tror att dagens återförsäljare har någon plats på en helt digital marknad. Inte ens nätbokhandeln. Med iPad känns det ännu tydligare. Apples konkurrenter i Sverige om tio år kommer snarare att vara helt nya aktörer. Att Amazon, Bokus och Adlibris kommer att "få" fortsätta att sälja böcker genom respektive appar utan kostnad har jag svårt att se.
3. iPaden konkurrerar i första hand med den offsettryckta (tänk inbundna förstaupplagan av) boken. Redan idag är huvuddelen av titlarna som utges varje år olönsamma. Varje läsare som väljer e-boksutgåvan framför den offsettryckta utgåvan, innebär ett ökat tryck bort från dyra offsettryckningar, mot en ondemandekonomi.
Tips: Daniel Åberg

Den svarta hunden

Kerstin, jag m fl hade en diskussion på Facebook häromdagen. Vi pratade om det här med depressioner och författarskap. Är det bra eller dåligt? Oundvikligt? Vi kom överens om att mörkret, smärtan etc som man bär inom sig är bränsle till texterna, till skrivandet över huvudtaget. Jag nämnde deppighet som "den nya lilla svarta" varvid Kertin nämnde den som den svarta hunden. Och tog fram detta:
"The Black Dog först kommer från Byron. Jag har ett citat i min lilla bibel (meditations för writers) av Robertson Davies: Then, of course, there's the Black Dog, the horrible depleting depression to whick Byron gave that name. I have never known or hear of an author who was a stranger to the Black Dog. Somehow, the book gets itself written, and now and then the passages written when the Black Dog was at his most malignant may be the best."

"Bokbranschens förlorade själ"

"Bokförlagen är stressade och vet inte riktigt vilken strategi de ska välja. Hittills tycks de mest vara intresserade av att värna upphovsrätten, samtidigt som de klamrar sig fast vid den traditionella bokens status. Eftersom det är medelålders kvinnor som håller den svenska bokbranschen under armarna är det kanske heller inte så konstigt att förlagen ännu inte tagit till sig den nya tekniken. Läsplattan är ännu i sin linda och den datoriserade generationen har ännu inte uppnått den medelålders bokslukaråldern."
Intressant artikel i Fokus om det komplicerade läget i bokbranschen: läsplattorna tros gör sitt intåg samtidigt som det är de medelålders kvinnorna som är den största bokkomsumenterna.
"Den största konsumentgruppen, bokbranschens älsklingar, är medelålders kvinnor. Så har det sett ut de senaste decennierna. Det är den gruppen som står för det mesta av både bokläsandet och bokköpandet och det är deras tycke och smak som bokförlagen i en allt hårdare kamp försöker tillgodose.
– Glöm de hopplösa männen och deras faktaböcker! Det gäller att ge dessa kvinnor vad de vill ha, det vill säga kvinnliga författare med diger livserfarenhet som kan konsten att berätta en god historia, säger Jonas Axelsson som är litterär chef på Albert Bonniers förlag."
Här tar man även upp det upptrissade tempot och den nedprioriterade kvaliteten som hänger ihop med bokbranschens kris:
"En frilansande redaktör som arbetat i tjugo år för flera av de större svenska förlagen och vill vara anonym berättar att produktionstiden under denna tidsperiod nära nog halverats. Från att tidigare ha arbetat med kvalitetskontroll och faktagranskning av ett manus i ett halvårs tid har redaktören numera ett par tre månader på sig. Från att ha tagit åtminstone tre vändor med texten till att i dag sällan hinna mer än två.
Tidspressen leder till försämrad kvalitet och att många böcker inte blir så bra som de hade kunnat vara, menar den frilansande redaktören.
– Jag försöker att inte tumma på kvaliteten men det innebär att jag får arbeta dag och natt utan ersättning, säger hon."
Läs hela artikeln här.
Artikeltips: Dan Abelin.

Apples bokbutik

The New York Times kommer att ha en digital fullkopia av papperstidningen - med hemsidans interaktivitet, i nya iPad. Och fem stora förlag är redan ombord och kommer att släppa hela sina arkiv till Apples nya bokbutik.
Källa: dagens Expressen.

Wednesday, January 27, 2010

Interaktivt läsande

"Textbooks are different animals than e-book novels and business books, in ways that current e-readers can’t handle. For starters, you don’t read a textbook’s pages serially from first to last. You need to be able to jump around, skip, skim, and flip back and forth between chapter review and chapter content. A textbook’s content should ideally be dynamic from year to year, not frozen in time like a novel."
Läs mer om Inkling och iPad.

Mer iPad

Jag drömde häromnatten om nya läsplattan. Den var ett spiralblock med rutigt vanligt papper och där kunde man surfa på Inernet och läsa e-böcker i det. Apples iPad är inte riktigt sådan, och på Mashable kan du läsa mer om Den Nya Plattan.

iPad


Här den: Apples iPad.

Skriv varje dag

"Skriv varje dag i vår!" - sista anmälningsdagen nu på fredag.

Om läsplattor på TV 4 Nyheterna ikväll

Mattias Boström från Piratförlaget pratar om läsplattor på TV4 Nyheterna ikväll kl 19.00
Ikväll lanseras även Apples jättehemliga Tablet (läsplatta m m) - spännande att se om den kommer att bli lika poppis som iPhone och iPod. I såfall kommer läsplattandet att brejka på allvar, antar jag.

Tuesday, January 26, 2010

Skrivrummet, om skrivandet som kräver tid och rymd

Jag hittar mycket läsvärt om skrivprocessen i Skrivrummet - bloggen på Uppsala Nya Tidning, som Anna Ehns inlägg om behovet av tid för att ge utrymme för den skapande processen. Och inlägget som Lena Köster skriver, bl a detta: "Men ändå - ska jag slutföra mina två kvinnoberättelser, måste jag försätta mig i ett tillstånd, som inte ger utrymme för lönearbete och hushållsgöromål. Jag måste vara där kvinnorna är. Jag måste vara mina romangestalter. Tystnad, ensamhet under dagarnas skrivtid är nödvändig. Vid en viss punkt i skrivandet är det bara så. Var finns den tiden? Mestadels stavas tid tyvärr p e n g a r..."

Pattersons höga produktionstakt

"Kom ut med nio inbundna böcker 2009 och planerar att ge ut lika många i år. Detta är möjligt genom att han har en stab av hjälpförfattare - en metod som påminner om skapandet av tv-serier. Patterson inleder arbetet med en ny roman med att skriva ett utkast på ca 50 sidor, sedan tar någon av hans medhjälpare över."
Artikel i dagens Expressen om James Patterson som skrivit en deckare med Liza Markund, "Postcard killers".

Komma

Fick ett tips från en bloggläsare på ytterligare en tidskrift: Komma.

Tre svenskar på europeiska boktopplistan

Top 10 ranking of fiction writers in Europe in 2009

1 Stieg Larsson
2 Stephenie Meyer
3 Dan Brown
4 Paolo Giordano
5 Carlos Ruiz Zafón
6 Camilla Läckberg
7 Herman Koch
8 Tatiana de Rosnay
9 Henning Mankell
10 John Grisham

Källa: Camilla Läckbergs blogg.

Monday, January 25, 2010

Svårt att skriva under pseudonym

"Med de sociala medierna förväntas det numera också att offentliga personer bloggar, twittrar och skriver på Facebook, även om de mest triviala saker i privatlivet.
I ett sådant läge är det förstås svårt att som författare klamra sig fast vid en tillvaro i anonymitet."
Läs om hur Vertigo förlag har löst det hela.
Tips: DAn Abelin.

Kajsa Ingemarssons blogg

Kajsa Ingemarsson har startat en blogg.

Radiointervju med Jessica Schiefauer


Poddradiointervju med Jessica Schiefauer.

Poesi på nätet och i pappersform

www.poeter.se och www.diktkonst.se
Här kan du publicera egna dikter och få dem kommenterade av andra läsare.
www.bonnierlyrik.se:
Bonnierförlagens nya poesisajt med bla diskussionsforum, filmer, poesilyssning.
www.evastrom.blogg.se
och www.apolloprojektet.com:
Två författarbloggar där poeterna Eva Ström och Malte Persson skriver initierat och egensinnigt inte bara om poesi utan också om annan intressant litteratur.

Tidskrifter att prenumerera på:
Lyrikvännen
Sveriges äldsta poesitidskrift. Tradition och förnyelse i lika delar. Nu i bokförlaget Ellerströms regi.
00-tal
Litteratur, konst och samtidsdebatt. Ordnar evenemang och festivaler, tex Stockholms poesifestival varje år.
OEI
För den som vill ha både poesi och teori.
Karavan
Litteratur från hela världen, främst Asien, Afrika och Sydamerika.
papi
Publicerar både etablerade och oetablerade författare.
Fabrik
Kollage av bilder, poesi och experiment.
Ett lysande namn
Ett poezin utgivet av ett ungt poetkollektiv
Ordkonst
ges ut av Akademiska föreningen i Lund, men är lika oakademisk som akademisk.
Kritiker
Främst essäer och kritik av ny nordisk litteratur. Ges ut i samarbete med Fria seminariet i litterär kritik.
Ponton
Litteraturtidskrift för och av unga. För att bli publicerad ska du vara mellan 15 och 21. För att läsa den hur gammal eller ung som helst.
Haiku
Sägs utkomma ”oregelbundet”. Ges ut av Svenska haikusällskapet.

Källa: Voltaire

Voltaire söker författare

Voltaire - "Sveriges största kulturmagasin på Internet" söker nya författare.

Saturday, January 23, 2010

Friday, January 22, 2010

Ny våg av läsplattor

SvB visar upp nya e-bokläsare/läsplattor.

Fågelbovägen blir film


Sara Kaderfors roman blir film. Jag håller tummarna för att hennes senaste roman "Borta bäst" också blir det!

Piratförlaget i bioreklam

Piratförlaget lanserar Liza Marklunds och James Pattersons gemensamma deckare "Postcard killers" med hjälp av bioreklam.

Laptopfodral


Litteratör istället för chalmerist med en sådan här laptopväska.
Tips: Swartling

De 3 nominerade till Slangbellan

Inför utdelningen av BUS årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2009 har juryn läst ett drygt 40-tal böcker, och bland dem valt att nominera följande:

Tänk själv! (Bonnier Carlsen) av Peter Ekberg
Decembergatans hungriga andar (Alfabeta) av Ulrika Lidbo
Vita streck (Alfabeta) av Sara Lundberg

Prisutdelning torsdag 11 mars, 16.45 (utdelningen sker 17.00). Författarnas Hus, Drottninggatan 88B, Stockholm
Öppet hus!

Mer information om Slangbellan och prisutdelningen kan du få av Pernilla Gesén: pernilla@pernillagesen.se, tel 0707 744 399

Nålsögat

"Even in the Web era, getting in the door is tougher than ever."
Artikel i The Wall Street Journal om de författare som trots allt kommer genom nålsögat.

Thursday, January 21, 2010

Radiointervju med Johanne Hildebrandt

"Att skriva är ett hantverk – först reser man väggar och lägger golv. Sen finslipar man och bestämmer var soffan ska stå och hänger upp tavlorna."
Författaren och journalisten Johanne Hildebrandt om att jobba sig till ett språk. Hon har kallats för Sveriges enda riktiga krigsreporter och Sveriges enda författare av krigets chick-litt.
Lyssna på intervjun med henne i webbradion.

P3 Text

"P3 Text är inte bara ett radioprogram – det är också en scen för dig som skriver.
Läs upp dina dikter, låttexter, sms, bästa statusuppdateringar, blogginlägg, fantasier, noveller, dialoger, monologer. Allt som du har skrivit och skulle vilja få ut i radion.
Var med och gör P3 Text till en flod av röster, berättelser, ord! Mejla genast p3text@sr.se"
Här är hemsidan.

Distanskurser på Falkens författarskola


Vårens kurser på Falkens författarskola, Studiefrämjandet. Kurserna är helt på distans och har tre startdatum under våren.
Läs programmet här.
Om du vill anmäla dig till en kurs, gå in här.

Wednesday, January 20, 2010

Så arbetar Kim fram sina böcker

Kim Kimselius berättar om sin skrivprocess.

Om artikel om litteraturklimatet i Sverige

"Om man ska sammanfatta litteraturåret kan man säga att det har handlat en hel del om ekonomi. Aldrig har det pratats så mycket pengar i litteraturdebatten som 2009. Det är symtomatiskt att Svensk Bokhandel inleder vårnumret just med en stort uppslagen diskussion om författarnas inkomster (i snitt 120 000/år för ´en aktiv och litterärt etablerad författare´).
Läs mer ur Anna Halllbergs artikel i DN. Bl a nämner hon Camilla Läckberg som varar på artikeln här.

Novelltävling för kvinnor 50 +

M Magasin har utlyst en novelltävling för kvinnor i åldern 50+.
I samband med den ger de lite skrivövningar, som jag kopierar in här:

Övning 1: Ta dig till ett okänt bostadsområde
Sväng in på tredje gatan/vägen till vänster och stanna framför femte huset på höger sida.
Vilka ser ut att bo här?
Anteckna detaljer som känns viktiga (fotografera inte – då får man för många detaljer!).
Är det ett hyreshus? Då ska du leta upp fönstret på andra våningen, längst ut till vänster. Försök lista ut vilka fönster som hör till samma lägenhet.
Anteckna sånt du ser genom fönstren, men också avslöjande detaljer som finns utanför – cykeln i cykelstället, den sönderslagna gatlyktan, en tom godispåse…
Åk hem och skriv en text om människorna som du har bestämt bor där.


Övning 2: Kasta tärning & hitta din karaktär
Slå med en tärning två gånger, lägg de två siffrorna intill varandra. 5 + 4 = 54 år.
Nu har du din persons ålder.

Var bor din person?
1) på en ö
2) i en stor stad
3) under en gran
4) på en bondgård
5) i ett höghus
6) i en förtrollad trädgård.

Vad har din person med sig?
1) baddräkt
2) förstoringsglas
3) en trasig mobiltelefon
4) blommor
5) sax
6) en karta.

Din person bär på en hemlighet:
1) Jag har inte varit ute på sju år
2) En gång dödade jag en katt
3) Min önskan är att bli soldat
4) Mitt andra namn är Hubert
5) Jag är kär i min tandläkare
6) Jag har aldrig skrivit ett brev.

Skriva romance


Romance-genren är inte stor i Sverige - än. Men kanske snart? Vill du vara med i startgroparna med ett manus kanske den här boken är en bra början?

Skriva romaner som utspelar sig förr


Den här boken är jag nyfiken på!

Tuesday, January 19, 2010

Writual

"Writual - this hybrid word came to me some years ago and when I got the cosmic download, I recognized it immediately.
Writing, to me, is a magical process. When we get into the zone, writing as fast as we can, spilling our thoughts on the page, a kind of transformation happens. We forget time, we write beyond our minds, and we tap a deeper wisdom and power.
I’ve felt this myself and have seen it in the hundreds of people I’ve lead in free writing. I set the timer and we write for 10, 15, then 20 minutes. By the end of the 45 minutes the energy in the room is akin to that in a cathedral – hushed, sacred, deeply satisfying and awe-inspiring.
Countless writers have emerged from the writing trance and then claimed they didn’t remember writing what they’ve penned.
This kind of magic does not come through thinking. No. It happens when we rub two sticks together – thinking and words on the page – to create a fire as if from nothing.
Writual is far away from the way of writing that only comes from berating, disciplining, or forcing ourselves to get butt in chair and write. You’re much less likely to avoid your writing if you bring intention and devotion to your practice."
Läs mer i Cynthia Morris´ inspirerande artikel.

Monday, January 18, 2010

Skrivrummet

"Har du ett bokmanus i skrivbordslådan eller i datorn? Det har vi också. Och vi är inte ensamma. Hela Sverige skriver dikter, noveller, deckare och romaner. Åtminstone verkar det så när man besöker nätets många skrivarsajter och läser om de tusentals manus som landar i förlagens brevlådor varje år.
Vi, Anna Ehn och Lena Köster, är kulturjournalister på UNT. Vi är också skönlitterära författare med flera utgivna böcker bakom oss. Och förhoppningsvis med flera framför oss. Vi lever i skrivandet och läsandet. Det är vårt yrke, vår fritid och vår passion.
Men vad är det egentligen som vi, liksom du, vill berätta? Varför skriver vi? Vad är hemligheten bakom en bra text?
Det tänker vi blogga om på Skrivrummet."

Franska och tyska självpublicerare i Kindle

"Authors worldwide can now self-publish Kindle versions of their books, Amazon.com said Friday.
Amazon also said that its Digital Text Platform will now support books written in German and French.
The self-publishing platform, which allows writers to upload electronic versions of their books to Amazon's e-book reader store, was previously limited to English and to authors based in the United States." Läs mer här.

Sunday, January 17, 2010

Skrivövning 18

Välj slumpmässigt en låt här (man kan skriva in vad som helst i sökordsrutan), lyssna i några minuter och skriv utifrån musiken, vad som helst som kommer upp.
Om ni vill lyssna på något franskt kan ni t ex skriva in Julien Clerc i rutan och välja någon av hans låtar som kommer upp (dubbelklicka på dem).
Se bara till att inte fastna här på musiksajten utan skriv först, sen kan ni leta upp alla gamla godingar från era bästa somrar ;-)

Skrivarungar - sajt för yngre skrivare

"Är du mellan 8 och 18 år kan du skicka in dina dikter, noveller eller pågående böcker hit så skall vi visa världen vad du kan.
Välkommen in!"

Romanparty à la Tupperware

"The people who showed up for these events had usually never heard of me. They came because it was a party at their friend’s house and the friend promised to make those cupcakes they like or was calling in a favor. Nobody wants to give a bad party, and touring this way ensured there would be at least one person other than myself who would be embarrassed if no one showed up.
The readings mostly went very long, over an hour with questions, and people didn’t leave. We were often up discussing until 1 in the morning."
Författaren Stephen Elliott gjorde en bokturné i folks hem. Här berättar han om hur det gick, i The New York Times.
Länktips från Andreas Ekström.

Friday, January 15, 2010

Debattartikel om manliga konstnärer

"Det är verkligen dags att skärskåda kulturvärldens medbe­roendelika förhållande till självförhärligande manliga konstnärer. Jag kan inte tänka mig en enda samtida kvinnlig författare som skulle kunna gå loss som Larsson gjorde och fortfarande bemötas med aktning. Kerstin Ekman? Agneta Pleijel? Sara Stridsberg? Anna Hallberg? Glöm det. Det är en sorts rörelsefrihet – om man väljer att kalla det så – som ingen kvinnlig konstnär kan unna sig."
Debatt om manliga konstutövare (inkl författare) pågår just nu. Läs Åsa Beckmans artikel i dagens DN.
Noterat dagen därpå: nästan 200 kommentarer på artikeln!

Elin undrar


"Romanen som författaren skriver och som sedan blir en annan i mötet med läsarna – eller lika många som läsarna är. Man kan inte vänta sig att det man skrivit ska bli läst exakt så som man menat, som man skrivit det. Det är ju också en del av det häftiga med litteratur, att den förändras när den blir läst.
Men. Men!
Detta känns för mig som en sådan avgörande del av huvudpersonerna, en sådan avgörande beståndsdel och jag undrar varför man som författare inte gör det så tydligt att alla läsare kommer att se det. Stewe måste ju ha kunnat förutse – eller? – att en del läsare inte skulle uppfånga de där undertonerna som riktigt så dramatiska som han avsåg."
Elin Boardy om läsningen av Stewe Claesson roman "Än jublar fågelsången".

Thursday, January 14, 2010

Wednesday, January 13, 2010

Undvik byråkratiskt språk

Jenny Forsberg ger bra tips om hur man skriver begripligare texter, på lista.se.

Borås Tidnings debutantpris

Läs om de fem nominerade.
Priset offentliggörs 25/2.

Böjbar läsplatta


Framtidens GP? Eller bilderböcker? Skiff Reader.

Lägg krutet på det du gillar i sociala media

"If you don't have a passion for blogging it's going to show. Readers will notice and your blog will remain obscure. Not a newsflash: obscure blogs don't sell books. No one should be blogging (or Tweeting or Facebooking or etc.) for the sake of blogging (or Tweeting or Facebooking or etc.).
It takes time to make a good blog, a good Twitter feed, a good Facebook page, a good book trailer, etc., and if you dilute your time and try to do everything you might end up without a good anything.
Instead: do what you're best at. Don't make yourself miserable doing what you think you should be doing, do what you enjoy doing. Utilize your time where it's best spent"
Litteräre agenten Nathan Bransford om att marknadsföra sin bok ("Time well spent")

Starta bokblogg - få böcker

Om projektet BookSneeze: gratis böcker/recensionsex till bokbloggare.

Lite tips kan alltid vara till hjälp...

10 things to do to start writing - and keep writing 2010.

Bloggsamlingar

Dessa bloggsamlingar på Collected är väldigt behändiga tycker jag.
Titta på Daniel Åbergs om böcker ("Boken idag men kanske främst imorgon"), och Ann Ljungbergs nya om engelskspråkigt bokförläggeri("Blogs from and on the publishing industry").
Här är även Anns bloggsamling med svenska skrivarbloggar och dito med engelska.

Göra bloggen till e-bok

Det har Paperback Writer gjort. Här och här beskriver hon hur det gick till.

Tuesday, January 12, 2010

Radiointervju med Maria Lang


Maria Lang, eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, om läsare, kritiker och om deckaren som romantisk, mystisk och pirrande underhållning. Lyssna här i SR`s webbradio.
Tipset kom från Jenny Bäfving.

Spådomar

Writers Digest samlar spådomar om den litterära framtiden. Bl a följande:
"As the initial sale becomes less of the focus for authors, the agent of the future will become more of a business manager who handles every aspect of an author's career, overseeing the author's online presence, developing sources of revenue outside of book sales such as workshops and lecture tours, and acting as the author's publicist in between publications." och
"Publishers will create free-standing departments whose services can be purchased a la carte by authors, whether that author is self-published or published by a competitor who doesn't offer such services." eller
"Ebooks that are too short to be print books will become a real factor in ebook sales, opening up new opportunities for publishers but even more for authors. Short fiction is already well established in the romance genre and some major publishers have broken out stories from anthologies as separate items to be sold on Kindle. In 2010, authors and agents will discover that shorter-than-a-book works can be the subject of useful experimentation and learning through electronic publishing and, by the end of the year, it will become a frequently-employed device."

"Allt fler skriver"

"I USA har medieföretagen länge undrat var den professionella unga kvinnan har tagit vägen på mediekartan. Hon finns inte någonstans. Hon använder inte morgontidning, tittar inte på tv och köper inte magasin.
Men nu vet man var hon är. Tillsammans med 25 andra väninnor som också är labchefer, åklagare och forskare skapar hon en informationsström på Facebook där de berättar vad de vet, vad de hör, vad de tänker, vad de har läst och de länkar och bildsätter och levererar personligt.
Detta läser hon, och inte för att hon har loggat ur och inte vill hänga med, utan för att det är bättre och mer kvalificerat än vad de traditionella medierna producerar."
Detta har kanske inte direkt med skrivande att göra, men jag tycker det var så intressant att jag ville citera det. Däremot står det annat om hur internetanvändandet förväntas höja kvalitén på svenska texter, i denna artikel i Expressen.
Tips: Dan Abelin

Monday, January 11, 2010

Ångestpyttipanna med hårdkokta ägg


d v s den moderna litteraturen, säger bokförläggaren spelad av Hasse Ekman till sekreteraren (Sickan Carlsson) i denna colorerade långfilm, just nu på SVT1.
Sekreteraren skickar sitt manus till chefen under pseudonym, och hennes make (Sture Lagerwall) vill att hon ska sluta jobba och bli hemmafru. Tror jag ska se hela denna film!

"Så skriver du romaner och noveller"


Lars Åke Augustssons nya bok om skrivande. Här kan du beställa den.
Tips: Skrivtips

"I huvudet på en kulturkofta"

Författare Lars Åke Augustsson, som även skriver böcker om konsten att skriva, bloggar om böcker och skrivande i Kulturbutiken.

Ritualer runt skrivandet

"Mig har det hjälpt att bygga upp rutiner kring skrivandet - det har gett mig en känsla av att ´gå till jobbet/kursen´. Ett verktyg för att verkligen se till att skriva det som vill bli skrivet, är att avsätta tid till det. Kreativiteten kommer igång när tiden för skrivandet är inne - eller egentligen redan tidigare - när vi vet att snart är det dags. Rutinerna hjälper hjärnan att ställa om och fokusera och det blir lättare att lägga bort alla andra måsten. Oavsett om du har lust att skriva eller inte när skrivtiden är inne, blir tiden effektiv på ett eller annat sätt. Små egna ceremonier kan hjälpa dig att komma till ro för att skriva."
Maud Deckmar, som håller i kursen "Skriva för läkedom" på Falkens författarskola delar med sig av sina funderingar. Läs mer här.

Saturday, January 09, 2010

Vad som orsakar skrivkramp

6 anledningar. Läs artikel i Jurgen Wolffs blogg.

Bloggtips

Läsvärda Debutantbloggen, där bl a Christin Ljungkvist och Marcus Priftis tycker till om att gå/inte går skrivarkurser och visa sina texter för andra.

Faulkners svenska älskarinna


Författaren och nobelpristagaren William Faulkner hade en loveaffair med Thorsten Jonssons änka Else under 1950-talet. Läs detta litterära skvaller i DN.
Bilden hittade jag här.

Lycka är...

ett eget skrivrum. Som Katerina Janouch har. Vad var det för författare nu igen som använde ugnsluckan som skrivpulpet i början av sin karriär?

Wednesday, January 06, 2010

Noveller per post


Prenumerera på noveller, till din brevlåda. Alltså inte e-post.
Tips: AC Collin.

Att bara skriva på

– En poäng med projektet är att jag ska ha en deadline, jag ska känna pressen att skriva. Inte tänka, inte formulera mig, inte använda metaforer. Bara köra på.
– När jag började för snart två år sedan skrev jag tio sidor om dagen, utan att fundera för mycket. Jag är väldigt självkritisk, både privat och i min författarroll. Om jag skulle klara av projektet måste jag hålla känslorna i schack. Inte vara smart, inte ”flink”. Bara vara effektiv.
Karl-Ove Knausgård i DN.

Monday, January 04, 2010

Extraknäck?

Fick ett mail från Lilleman & Smultron Bokförlag:
Känner du någon som vill ha 5% av försäljningsintäkterna på en humorbok, samt få med sitt namn i bokens tacklista. Bra! Det har kommit in många förslag på barncitat gällande Victoria & Daniels kommande bröllop (tack för det), men vi behöver fler, många många fler. Därför söker vi 4-5 personer som kan tänka sig att besöka förskolor/skolor i detta avlånga land och intervjua 5-11-åringar. Kontakterna får man själv stå för, så rimligtvis är det personer som daglig dags träffar barn som vi bör nå...kanske lärare, lärarstudenter, dagisfröknar, fritidsledare, dagmammor, idrottsledare etc.
Be intresserade att mejla på info@lillemansmultron.se så får de mer information. Jobbet bör vara klart i månadsskiftet jan/feb så det brinner lite i knutarna :-)
Ha en fortsatt skön måndag!
Tack för hjälpen!
Kjell & Co

Sunday, January 03, 2010

Skrivövning 17

Gör en ny, vuxen variant (d v s med bara vuxna "på scenen") av Emil i Lönneberga som gör något som av omgivningen uppfattas som hyss och som sedan får som straff att sitta i snickarboden.
Använd er, om ni vill, av den tiden och den småländska gårdsmiljön, eller använd ny miljö och nutid. Bara ni kopierar situationen: någon gör något hyssartat/otillåtet och körs ut av en auktoritet för att ta sitt straff. Och därinne i straffmiljön gör personen något kreativt.

Saturday, January 02, 2010

Efterlysning

Jag söker en person som kan hjälpa mig att bygga upp en bra WP-sida/blogg, där man även kan ha bokförsäljning.
Hör av dig till Johanna Wistrand: johanna@multimanus.se