Monday, August 31, 2009

Ligga i fosterställning och tända en cigarett...

Elin Boardy tänker tillbaka på tiden då hon gick skrivarkurs:
"Bland oss i klassen utkristalliserade sig genom alla textsamtal och diskussioner efter ett tag vissa ord som definierades som hatobjekt (och andra, som tex Pregnant, som höjdes till skyarna). Ett var av någon anledning cigarett, eller kanske snarare grejen att tända en cigarett i en text. Ett annat var Plötsligt (som jag forfarande knappt kan använda utan att känna mig skyldig). Ett tredje var Fosterställning.
Den yttersta av förkastliga meningar att skriva alltså: "Plötsligt lade hon sig i forsterställning och tände en cigarett." Läs hela inlägget här.
Många läsvärda artiklar och podcasts på The Creative Penn.

Forum för poesi och prosa: höststart imorgon

"Hur ser livet ut bakom överklassens tjocka solglasögon och överflödande champagneglas? Mår själen lika bra som plånboken? Vi utlovar en kväll utöver det vanliga om ett ämne som är mer aktuellt än någonsin i dessa kristider." Läs mer här.

Piratförlagets Mattias om paneldebatten

"Under rubriken ”Perspektiv på framtidens bokbransch” arrangerade de båda bokförlagen Natur & Kultur och Atlas denna paneldebatt där tre personer med utifrånperspektiv skulle möta bokbranschens tyngsta insiders, som det hette i inbjudan." Läs hans reflexioner här.

Vad ska debutanterna prata om?

"Jag har förstått att somliga förläggare avråder debutanter från att besöka Bokmässan, för en debutant kan det vara tungt att inte bli sedd."
Därför är det extra roligt att Bokmässan skapat ett utrymme åt oss debutanter i ett stort seminarium. Debutantens roll har förändrats och jag är tacksam över att få vara med om den förnyelsen."
"Och nu står vi inför det vanliga dilemmat: ska vi prata om det vi vill prata om eller det vi tror att publiken vill höra? Kan det vara samma sak? Och om det inte är det, vad ska vi göra då?"
Gå in på Debutantbloggen och ge tips!

Saturday, August 29, 2009

Ta kommandot

Om du skriver eller inte ligger på dig, det är ditt ansvar. Läs mer i Procrastinating Writers.

Alastair Humphreys

Engelsmannen Alastair Humpreys, cyklade jorden runt i under fyra års tid och skrev böcker. Lyssna på honom här.

"Twitter kan förändra vårt sätt att berätta"

Om "twitteratur", i dagens SvD.
Tips: Dan Abelin på Twitter.

Piratförlaget ger ut ännu en "Kapitel1-författare"

Jag har hört en del om honom ute på skrivarbloggarna, Christoffer Carlsson som lade upp sitt manus på Kapitel 1. Nu ska Piratförlaget ge ut hans bok, till våren 2010.
"Det var faktiskt den konstruktiva kritik som de medverkande på sajten Kapitel 1 som gjorde att min bok blev så bra. Vänliga och hjälpsamma kolleger förbättrade "Vincent Franke." Läs i DN.

Emma ser tre typer av recensenter

1. Recensenten förstår vad författaren försöker åstadkomma och tycker att författaren lyckas med det.

2. Recensenten förstår vad författaren försöker åstadkomma och tycker att författaren inte lyckas med det.

3. Recensenten förstår inte vad författaren försöker åstadkomma och tycker inte att författaren lyckas med någonting.

Läs i Emma Ångströms blogg.

Emot motmanifestet

Per Svenssons svar i Sydsvenska på motmanifestet.
Tips: Dan Abelin.

Friday, August 28, 2009

Om paneldebatten, på webradio.

P1 och Kulturnytts Elin Claeson i webbradion om paneldebatten "Perspektiv på framtidens bokbransch"
Per Helin från Publit kommenterar debatten.
"Det finns vissa pionjärer som håller på med utveckling av e-boksformat som funkar via webben där man kan dela noteringar i böcker, man kan dela metadata. Det finns oändliga möjligheter just p g a av att boken och litteraturen är text och i text kan man bygga in hur mycket information som helst, ettor och nollor är ju text. Så där har ju bokbranschen en möjlighet att inte behöva vara beroende av formatet på samma sätt."

Thursday, August 27, 2009

Kindle kommer till Europa nästa vecka

Läs i SvB.
Och nu finns tydligen Sony Reader i London. Och iPhone sägs funka bra som läsplatta. Vad välja?
Författaren Augustin Erbas bästa influensaläsningstips.

Proven Psychology To Help Authors and Writers

Bloggartikel av Joanna Penn, på Creative Penn.

Rapport från debatten "Bokbranschen i framtiden"

Liveblogg från Bokbranschen i framtiden - debatten. Där går bl a att läsa om Linda Skugge:
"Hon berättade om Vulkan och hur uppstarten av print-on-demand provocerat många i bokbranschen, men förklarade att det inte handlar om konkurrens, och hur man missförstått idéen. Det handlar inte om refuserade stackare - utan om vanliga människor som vill publicera nischade publikationer - det är ett komplement, och perfekt för den rastlösa människan som vill ha allt med detsamma. Det passar yngre människor att ta makten över sin egen utgivning, entreprenörsandan är stor och föder mycket nytänk. Bokbranschen är för långsam - det kan redan vara för sent - bokbranschen måste gå ihop globalt och skapa ett litterärt Spotify! Lindas konkreta råd: aktion och mer frihet. Mindre snack och mer verkstad!"

Bloggen Bokens framtid

Bloggen "Bokens framtid" handlar om digitalisering, e-böcker och bokens position i en digital era.
Där står bl a:
"Från samma DN-artikel som jag skrev om tidigare:
Eva Gedin är förlagschef för skönlitteratur på Norstedts,
försvinner bokhyllorna i svenska hem med e-boken?
– Det tror jag absolut inte, pappersboken är en taktil sak som man vill äga, hålla i handen och ge bort.
Exakt samma sak sa musikbranschen för 10 år sedan när mp3:an kom, idag finns det knappt en enda 17-åring som kan stoltsera med en skivsamling hemma. Jag tror bokbranschen gör helt fel i att vara så säker på att pappersboken är en ohotad produkt."

Färskt citat om min coaching

En klient berättade nyligen om mig för en intresserad förläggare:
"För ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att börja sätta mina ord på pränt, med ambitionen att det skulle kunna bli en bok. Då jag inte har någon tidigare erfarenhet av att författa bestämde jag mig för att ta hjälp av en författarcoach (Multimanus – Johanna Wistrand). Detta känner jag som ett klokt steg. Hon har gett mig mycket stöd. Både ris och ros när hon har läst mina texter och en fantastisk uppmuntran och hjälp på vägen i processen att få till något som förhoppningsvis kan bli utgivet."
Nu håller jag tummarna för att det stora förlaget vill anta boken!

Wednesday, August 26, 2009

"Manifest för en olovlig litteratur"

Bara att läsa detta manifest ger i alla fall mig massor av härlig skrivlust! Motmanifestet i DN idag.

Tuesday, August 25, 2009

"7 saker jag önskar att jag vetat innan jag skrev min bok"

I J.Timothy Kings blogg.
Bra råd, tycker jag, för alla som tänker publicera sina böcker själva!

Smakprov.se

Så här snyggt ser det ut när provavsnittet ur min e-bok "Skriv boken!" ligger på Smakprov.
Det är förresten Issuu som har denna tjänst, och det är gratis. Jag rekommenderar den - man kan t o m omvandla sina worddokument.

Gratis bok på nätet: "Finish your novel"

av Timothy Halinan, den hittar du här.

Monday, August 24, 2009

Sunday, August 23, 2009

Om iPhone som läsplatta


Nathan Bransford om att läsa e-bok i iPhone (han gillar det), och om för-och nackdelarna med Kindle och Sony Reader.
Bilden på pärlplatteIphone tog jag här.

2 platser kvar på "Skriv varje dag"

Det finns fortfarande platser kvar på min distanskurs "Skriv varje dag" som startar 1/9.

Sagt om kursen


"Den här kursen har gett mig nya kraftfulla verktyg att arbeta med. Kraftfulla i och med mötena per telefon kombinerat med boken. Att mötas i telefonkonferenser var nästan som att gå på skrivarkurs i verkliga livet, IRL. Det funkade. Ett bra alternativ när man bor långt bort eller inte har möjlighet att komma ifrån."
Kristin Björnberg

"Det är min övertygelse att skrivandet, efter denna kurs, kommer att inta en viktig position i mitt liv."
Anders i Bollnäs

"Skriva dåligt, tänkte jag, vad ska det vara bra för? Ganska mycket skulle det visa sig! Kursen Skriv varje dag (inklusive Johanna själv!) är mycket inspirerande, och har fått mig att släppa loss kreativiteten med mindre självmedvetenhet. För mig, som är van att skriva med den inre kritikern på vänsteraxeln, har det varit oerhört befriande. Kort sagt: en suverän kurs med massor av bra skrivövningar, tips och väldigt avslappnad stämning kurskamraterna emellan. Ett riktigt lyft för skrivandet och fantasin. Jag önskar att jag hade gått den tidigare." Anders Lundgren, Kungälv

"Kursen har lärt mig att bättre förstå hur jag fungerar i min skrivprocess. Jag gör mitt skrivande mer lustfyllt nu och då skriver jag mer." Petronella Simonsbacka

"Du är en sprudlande och kreativ kvinna som flera gånger gjort hela resan själv... det vill säga tagit dig i genom den kreativa processen från idé till färdig bok. Du har ett unikt helhetstänkande som inspirerar och har gett mig avgörande kopplingar mellan mitt eget skrivande och min resa mot full potential och andlig kraft.
Det var också mycket bra att ha ett möte i vecka för mig passade den här formen av kurs jättebra. Jag har aldrig gått en sån här distanskurs men känner att jag gärna gör det igen. Jag har fått en ny kick i mitt skrivande, massor av inspiration av både dig och de andra deltagarna. Bloggen är super att den fanns att gå in och titta på varje dag och utforska länkar med tips och inspiration. Det är mycket bra att den ligger kvar jag hittar fortfarande nya saker och mer inspiration med den som källa. Det var mycket skönt att enkelt kunna vila i sitt eget projekt och att du hela tiden gav stöd att vara kvar i den egna processen och inte pushade på övningar och annat."
Gita Ljunggren

Reaktioner på manifestet

Det här manifestet i DN har genererat en hel del kommentarer.Folk är engagerade!

Om romantiska rysare och följetongar

Jenny Bäfving, veckotidningsförfattare, skriver om romantiska rysare och följetongar i artikel här.
PS. Hon finns på Falkgatan 7 i Göteborg idag kl 14.00 -16.00 och ger respons på din idé eller text inom genren.

Saturday, August 22, 2009

Litterärt manifest vill återerövra berättandet

7 författare har formulerat ett manifest för att: "återerövra berättandet från genrelitteraturen. Berättandet ska inte utnyttjas för att bekräfta klichéer eller redan etablerade verklighetsbilder utan tvärtom fungera som en utmanande och uppfordrande kraft.
Vi lovar att aldrig skriva böcker om unga shoppande kvinnor i storstadsmiljö helt upptagna av kärleksaffärer och märkesvaror. Vi lovar också att aldrig – inte ens under pseudonym – skriva romaner om kommissarier eller journalister som löser mordgåtor på Öland eller Gotland eller i Skåne, Bohuslän, Närke, Västergötland, Östergötland, Uppland, Sörmland eller andra svenska landskap." Läs mer i DN.

Drömmen om debuten

"I höst debuterar över fyrtio nya författare. Och många har kämpat länge för att få sina böcker utgivna. Boklördag frågade några av dem varför de skriver." Läs mer i dagens DN.

Book 9 - Kindle 0


Man kan ju inte signera en e-bok!
Och så här blir det med sagostunden *fniss*.

Igen: the Social Media Revolution


Jag lade in denna länk för ungefär en vecka sedan men den förtjänar attt visas igen. Jag anser att det är obligatoriskt att ta del av dessa siffror.Inte nödvändigtvis gilla dem men att känna till dem.

Konferens i N Y i september: The Business of Getting Published

Tvådagars konferens i New York, som jag skulle vilja gå på om jag hade möjlighet!:
"The Business of Getting Published. The conference, designed to guide any author through the new dynamics of today’s publishing world, will be held September 18 - 20 at the Marriott Marquis Hotel in New York’s Times Square.
The Writer’s Digest Conference will have an emphasis on networking and social media and will feature the industry’s top forward-thinking speakers and leading sessions on topics relevant to the current state of the publishing world. Sessions will be held on such topics as marketing, podcasting, literary agents, e-books, social networking, and more." Läs mer här. och här.
PS: Har för mig att SAS säljer extra billiga flygbiljetter i några dagar nu i augusti...

Ray Bradbury 89 år idag!


Ray Bradbury fyller 89 år idag!
Hans hemsida.
Ray Bradbury ger skrivråd på Youtube (2001).
Fotot hittade jag här.

Friday, August 21, 2009

Skrivandet öppnade många dörrar för Jeff Abbott

Läs hans artikel här.

Atwood bloggar

Margaret Atwood har sent omsider börjat blogga.

Marketing and the Future of Books

Litteräre agenten Chip MacGregor om hur marknadsföring av böcker kommer att te sig i framtiden.

Vikten av att ha releasefest

Emma Ångström, som i dagarna debuterar med romanen "Och allt är förvridet", skriver om vikten att ha releasefest:
"Att ha en releasefest är ungefär som att gifta sig med sig själv. Man bjuder alla man tycker om. Man ser människor från jobb, skrivarkurser, skolor, familjen, släkten och barndomen samlas under ett tak (fyllt av ballonger) och umgås med varandra. Alla är glada. Det är kärlek i luften.
Eller så är det kanske som att få vara med på sin egen begravning. Det hålls tal om ens allra bästa och lite smådåliga sidor, känslor blottas, folk rörs till tårar (alltså inte bara jag) och man vågar säga det där man aldrig har sagt förut."
Läs mer i hennes blogg .

Maria älskar fantasy


Maria Turtschaninoff skriver också fantasy. Läs hennes kärleksförklaring här.

Alain de Botton skriver på storbildskärm

Läs mer på informativa Skrivtips.

Snabbcoaching söndag kl 14-16


På söndag 23/8 ger jag, Johanna Wistrand, snabbcoaching på texter på Falkens författarskola, Studiefrämjandet, där det är Öppet Hus. Så välkommen till Falkgatan 7 - 9 kl 14.00 - 16.00. Har du några böcker du vill byta så ta gärna med dem också!

Wednesday, August 19, 2009

Författare lottar ut läsplatta

Hon har skrivit en bok om tjugo cancerdrabbade unga personer och om vikten att leva i nuet. Nu lottar hon ut 4 Kindle (läsplattor) genom twitter, för att marknadsföra boken. Läs i hennes blogg.

Tuesday, August 18, 2009

Kepler-debatten i DN

"Kepler-debatten" i DN:
Carina Rydberg gläds åt Keplers framgångar.
Agneta Klingspor blir ledsen för romanens skull.
Jonas Thente.
Intervjun med författarparet bakom pseudonymen Kepler.

En författare som gillar gratis e-böcker

"Copying is actually wonderful, and I have copied my head off since I first snuck into the photocopy room at my dad's office in 1980. My problem isn't piracy, it's obscurity, and free ebooks generate more sales than they displace."
"a free ebook isn't publicity, it's a tool for expanding your existing publicity and marketing.It follows that the right time to do a free ebook release is when the printed book is available, so that the deal can be consummated quickly."
Cory Doctorow, författare av SF-romaner, i artikel i The Guardian.
Tips: Dan Abelin

Rostbröd med text


Skriv ett meddelande på mackan!

Monday, August 17, 2009

"Nattfjäril" av Jessica Kolterjahn


Intervju med författaren på Bokhora. Romanen ges ut av Forum.
Och senare i höst kommer jag (Multimanus) att ha ett telefonseminarium med Jessica om detta att skriva romaner som utspelar sig i en annan tid. Mer info om detta senare.

Vilken författare sommarpratade bäst?

Booky Darling har korat sommarens bästa pratare bland författarna.

De som deltog var:
Hanna Hellquist - krönikör, författare
Helena von Zweigbergk - författare, kulturjournalist
Linda Olsson - jurist, författare
Hans Alfredson - författare, regissör
Herman Lindqvist - författare
Sara Paborn - copywriter, debuterande författare
Katerina Janouch - sexrådgivare, författare
Ann Heberlein - teologie doktor i etik
Per Olov Enquist - författare
Madeleine Westin - tv-meteorolog, författare, kapten i försvarsmakten
Lasse Berg - författare
Peter Englund - historiker, författare
Alex Schulman - medieentreprenör, författardebutant
Jörn Donner - författare, debattör
Bodil Malmsten - författare
Jan Guillou - författare, debattör

Här kan du läsa vem som vann.

Robin Jones Gunn är aktiv ute på nätet

Robin Jones Gunn är författare av ungdomsböcker. Hon för en aktiv dialog på Facebook med sina läsare, twittrar, finns på Youtube, har gratiserbjudande på hemsidan m m m m. Läs om henne i inlägg på Books & Such.

The book trailer blog

En blogg om bokpresentationer på video (Youtube, Vimeo etc).

Boklotteri 2


Michael Hyatt om "Born to Run" av Christopher McDougall. Han lottar också ut ett antal ex av boken.

Why a video will help sell your book

"A shopper who watches a video about a product is more likely to buy it.
That’s why publishers and video producers are rushing to collaborate on low-cost video book trailers. Publicists and marketing professionals believe these videos are the best new way to create the kind of buzz that attracts readers and sales.
In the past few months, publishers like Simon & Schuster, Harlequin, Scholastic, Wiley and others, have commissioned and produced hundreds of these short videos. They’re posting them on their own company websites, on Amazon, YouTube, author sites and blogs, and an expanding universe of multimedia and social networking sites."
Läs mer i Alan Rinzlers inlägg i The Book Deal.

Nya SvB

"Till årets Bokmässa lanserar Svensk Bokhandel en ny webbplats. Ny design, nytt innehåll och nytt tänkande.
Som bas för diskussionerna har vi haft idén om att det saknas en samlingsplats i Bok-Sverige. Idén om en portal är visserligen snart föråldrad i internetvärlden där alla skapar sina egna info-vägar, men ett ställe som samlar upp en alltmer disparat bokbransch tror vi behövs.
Svensk Bokhandels webbplats ska bli det navet där dels branschfolk ska få en samlingsplats och det djup och den spets de kräver, men där samtidigt den bok- och bokbranschintresserade allmänheten lockas av innehållet." Läs i bloggen.
Tipset kom från Johanna Westlund.

Pappersfoton berättar historien


Läs om projektet som denna denna film (och föregående inläggets film)ingick i, här.

Deadline - postitlapparna attackerar

Interaktivt bokprojekt

Leo Babauta är en aktiv bloggare (bl a Zen Habits) och twittrare. Nu är han på gång med ett interaktivt bokprojekt. Så här tänker han gå tillväga:
- Write just the core content, in short chapters.
- Publish this on the web in "beta" form. Share it with a small group of readers, for free.
- Ask them to comment and even make contributions. I'll decide what goes in, of course.
- I'll revise and expand on the book, based on input from early readers. Will publish new versions as they're done.
-More readers will be invited, and more feedback welcomed. More revisions will come out.
- Finally, the book will be done, freely available on the web to read. Credits included for contributions from readers.
- Will turn into an ebook, also freely downloadable, encourage people to spread it widely.
- Will get a publisher to publish and distribute the print version, or failing that, self publish. Will sell this for a fee.
- There might be some additional info in the different versions, to encourage people to check out all versions if they like.
Läs mer här. och här.

The lost art of reading

"...the ability to still my mind long enough to inhabit someone else's world, and to let that someone else inhabit mine. Reading is an act of contemplation, perhaps the only act in which we allow ourselves to merge with the consciousness of another human being." Artikel i Los Angeles Times.
Tips: Elisabeth på Twitter

Saturday, August 15, 2009

Skräck - den missförstådda genren

Läs Jenny Bäfvings artikel här.

Sociala media - en revolution



Jag får hjärtklappning, av flera anledningar, när jag ser dessa siffror.
Detta påverkar på alla plan, även när det gäller författande och publicering.
Tips från Elisabeth Lahti på Twitter.

Slutförfattat på kaféerna?

Nu har kaféägarna i New York tröttnat på att folk med laptops använder lokalen som kontor...Det ante mig...de få kaféstolarna på Starbucks på Broadway var upptagna av samma laptopknattrande människor i timmar när jag var där förrförra hösten.
Länktipset fick jag från Jurgen Wolff.

Harry Potter för vuxna - "The Magicians"

Han är litteraturrecensent på the Time Magazine, han är uppvuxen i en litterär, akademisk familj som förfärades över hans intresse för fantasy,sf, tecknade serier och videospel och nu har Lev Grossman skrivit en "Harry Potter" för vuxna. "The Magicians".
" ´The Magicians´ is the story of Quentin Coldwater, an off-the-charts brainy, socially awkward high school senior from Brooklyn (where Grossman currently lives) who gets two unbelievable opportunities: to learn magic (at Brakebills College, a school in upstate New York) and to visit the land of Fillory, as described in his favorite fantasy series (a wholly convincing Grossman concoction). Why, then, is he so unhappy?"
Läs mer i Los Angeles Time.

Friday, August 14, 2009

Håll din deadline, annars...

"as book sales fall and publishing houses look for ways to cut costs, many literary agents are growing increasingly worried that publishers looking to trim their lists will start holding authors to deadlines and using lateness as an occasion to renegotiate advances and, in some cases, terminate contracts altogether." Artikel i The New York Observer.

Michael Hyatt om bloggartiklar

Bloggar med läsvärda artiklar som läggs in regelbundet ger bloggläsarna mersmak, enligt Michael Hyatt. Läs hans bloggartikel om hur du blir en respekterad och läst bloggare.

Höstens kurser på Falkens författarskola


Nu är programmet för kurserna på Falkens författarskola färdigt.
Över 20 kurser, de flesta på distans.
Du kan lära dig skriva skräck, fantasy, självbiografi, krönika, följetong för veckotidningar, poesi, journalistik, e-bok, tydliga texter m m.
Här kan du läsa om distanskuserna, här om kurserna som ges IRL i Göteborg och här är hemsidan med länk till anmälningsformulär.
Distanskurserna är helt och hållet på distans och det finns tre kursstarter: 1/9, 6/10 & 3/11.

Thursday, August 13, 2009

Kepler berättar

i DN. Overkligt snyggt par...Alexander och Alexandra, verkar nästan påhittat...
Chris Brogan (Mr Social Media), har gett ut en "traditionell" bok, d v s pappersbok.

Citat om skrivande

"If it sounds like writing, I rewrite it." Elmore Leonard

To Twitter or not to Twitter, that is...

"Hundreds of authors, possibly thousands, are using the social networking service to talk about their books with fans, a unique challenge especially for a wordy novelist who has only 140 characters to get his message out." Läs mer på usatoday.com.

Wednesday, August 12, 2009

När ger man upp en bok?

När slår du igen boken och slänger den i väggen? typ, undrade Nathan Bransford. Han har redan fått 171 svar...

Awful Library Books

Jag skrattade rätt gott när jag hamnade på den här bloggen.
Tipset kom från Amanda Hellberg.

Nyinstiftat europeiskt litteraturpris till bl a Helena Henschen

Ett utskick från Sveriges Författarförbund:

Finns det en ny litteratur i Europa?
Kulturhuset måndag den 24 augusti klockan 16.00, Café Panorama.

Kom och lyssna på ett samtal mellan författarna Helena Henschen, Gabriella Håkansson och Jan Arnald om Henschens roman I skuggan av ett brott och om strömningar och tendenser i den europeiska litteraturen.

Inledning av Sveriges EU-minister Cecilia Malmström.

Ett nytt europeiskt litteraturpris kommer att utdelas för första gången i år. Sveriges pristagare 2009 är Helena Henschen som får priset för sin roman I skuggan av ett brott.

Priset delas ut i Bryssel i höst till 12 pristagare från de länder som ingår i EU:s kulturprogram.

The European Union Prize for Literature, 2009, EUPL, är ett av EU nyinstiftat litteraturpris med syftet att sätta fokus på den kreativa mångfald som finns inom samtida europeisk litteratur.

Den svenska juryn består av:
Magnus Jacobsson, ordförande, Sveriges Författarförbund
Eva-Brita Jonsson, Svenska Bokhandlareföreningen
Jonas Modig, Svenska Förläggareföreningen
Marie Peterson, Sveriges Författarförbund
René Vázquez Díaz, Sveriges Författarförbund

Programmet sker i samarbete mellan Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen, Svenska Bokhandlareföreningen, Brombergs Bokförlag, Kulturhuset.

Fri entré.

Mera information om priset finns på www.euprizeliterature.eu

Lars Kepler är...

två författare: Alexandra och Alexander.
Vad tycker ni om pseudonymen, namnet i sig? Själv tycker jag det är perfekt: känns stabilt, pålitligt, lagom fyrkantigt namn, klingar exotiskt svenskt men funkar utomlands. Hade det funkat lika bra om det var ett kvinnligt förnamn?

Kulturfestival i Stockholm 11-16 augusti

Här är programmet. Glöm inte världens längsta bokbord!

Din handstil blir nytt typsnitt

Skapa ett typsnitt utifrån din handstil (jag vet inte om det funkar med å,ä,ö, dock)

Att publicera pdf elller worddokument på webben

Jag fick en fråga om hur man lägger in en pdf-fil i bloggen.
Jag tipsade på Issuu där man kan lägga sina dokument och sedan länka till dem på bloggen, Twitter, Facebook. Nån som vet andra sätt att få in pdf:er utan att ha egen hemsida/server att lägga in den på? Jag är inte nån datatekniker så kom gärna med tips!

Ordkalaset i Göteborg

"På torsdag kl. 16 offentliggör Författarcentrum Väst höstens fullmatade och stjärnkryddade Litterära kalendarium på Ordkalaset, Kulturkalasets litteraturscen i Stadsbibliotekets utställningssal. Vi bjuder också på uppläsningar av Ragnar Strömberg och Linus Gårdfeldt samt något svalkande att dricka. Vi kan som vanligt lova en säsong fylld med framträdanden av Sveriges mest intressanta författare!"
Varmt välkomna!
Pål Börjesson, Hedvig van Berlekom & Carl Forsberg"
Författarcentrum
Poesi och prosa

Monday, August 10, 2009

Bokhyllor

En blogg om bokhyllor.
Tips: Pocketförlaget på Twitter.
Bonniers blev tagna på sängen av "Hypnotisören"s försäljningsframgång.
SvB´s Lasse Winkler reflekterar över oron i bokbranschen.

5 sätt att plåga sig över recensioner

Augustin Erba om fem sätt att låta sig plågas av recensioner.

Sara Paborns sommarprogram

Först nu har jag lyssnat till författaren Sara Paborns sommarprogram. Flera har tipsat om det och jag vill också rekommendera det! Det handlar mycket om skrivande. Lyssna på det innan det försvinner från webben! Hon debuterade med romanen "Släktfeber" i våras och här är hennes hemsida.

Marknadsföring av böcker på bloggar


Förlagsmannen Michael Hyatt marknadsför en bok ("Fearless" av Max Lucado) på det här viset - lyssna på hans erbjudande i youtubemeddelandet på bloggen. Inte så pjåkigt, om jag får säga det själv. Free copies och om allt går vägen massor av kommentarer på bloggar världen över.
Bloggarna sägs ju vara på väg att ta över ned nedbantade kulturredaktionernas roll.Och hur fick jag reda på detta? Tack vare Michael Hyatts intensiva Twittrande.

Stipendiesök

Den här kursen tror jag på: att lära sig söka stipendier, på Göteborgs Stadsbibliotek."Lär dig att söka i stipendiedatabasen Global Grant. Vi tipsar även om ställen på Internet varifrån det går att söka fler stipendier. Viss datorvana krävs.
Anmälan fr o m 10 augusti
Välj det alternativ som passar dig bäst:
Torsdag 8 oktober kl. 13.30-15.00
Tisdag 20 oktober kl. 18.00-19.30
Berzeliihörnan, plan 1
Fri entré"

Filmmanus på nätet

Nyfiken på hur filmmanus kan se ut? Titta här.

Ralph Fletchers skrivråd

För unga skrivare.

Världens längsta bokbord

Glöm inte att besöka världens längsta bokbord på söndag denna vecka, Drottninggatan i Stockholm kl 11-16.

Sunday, August 09, 2009

Udda familjeporträtt i bok

Den populära sajen "Awkward Family Photos" ska bli bok.

Laura Ingalls Wilder


Artikel i The New Yorker om min absoluta favoritförfattare när jag var barn: Laura Ingalls Wilder, som skrev "Lilla huset på prärien" bl a. Denna skildring av nybyggarandan i Amerika i slutet på 1800-talet har präglat mig mer än den svenska folkhemspedagogiken på 70-talet.
Författaren Jennifer Weiner ombads av bokhandlaren att censurera vissa stycken under en författaruppläsning.

Gör en egen kokbok

Create My Cookbook.

Romanfigurer på Twitter

Artikel i The Guardian om författare som marknadsför sina böcker på olika sätt på Twitter, bl a genom att låta romanfigurerna tala.

Marla Beck inspirerar


Författarcoachen Marla Beck är inte bara klok och pedagogisk, hon inspirerar också. Läs detta inlägg. Där finns också ett citat av Kurt Vonnegut: “Don’t trim your sails to every wind, just go ahead and write and see what happens. Don’t look at the market. Don’t look at the bestseller list to see what’s selling. That wouldn’t help anyway. You have to write what you write, or get out of the business.”
Foto taget här.

Skriv varje dag i höst

Nu är det dags att anmäla sig till min kurs "Skriv varje dag" som startar 1/9.Läs mer om kursen här.
Några utlåtanden om kursen:

"Den här kursen har gett mig nya kraftfulla verktyg att arbeta med. Kraftfulla i och med mötena per telefon kombinerat med boken. Att mötas i telefonkonferenser var nästan som att gå på skrivarkurs i verkliga livet, IRL. Det funkade. Ett bra alternativ när man bor långt bort eller inte har möjlighet att komma ifrån.
Kristin Björnberg

"Det är min övertygelse att skrivandet, efter denna kurs, kommer att inta en viktig position i mitt liv."
Anders i Bollnäs

"Skriva dåligt, tänkte jag, vad ska det vara bra för? Ganska mycket skulle det visa sig! Kursen Skriv varje dag (inklusive Johanna själv!) är mycket inspirerande, och har fått mig att släppa loss kreativiteten med mindre självmedvetenhet. För mig, som är van att skriva med den inre kritikern på vänsteraxeln, har det varit oerhört befriande. Kort sagt: en suverän kurs med massor av bra skrivövningar, tips och väldigt avslappnad stämning kurskamraterna emellan. Ett riktigt lyft för skrivandet och fantasin. Jag önskar att jag hade gått den tidigare." Anders Lundgren, Kungälv

"Kursen har lärt mig att bättre förstå hur jag fungerar i min skrivprocess. Jag gör mitt skrivande mer lustfyllt nu och då skriver jag mer." Petronella Simonsbacka

"Johanna är en sprudlande och kreativ kvinna som flera gånger gjort hela resan själv... det vill säga tagit sig i genom den kreativa processen från idé till färdig bok. Hon har ett unikt helhetstänkande som inspirerar och har gett mig avgörande kopplingar mellan mitt eget skrivande och min resa mot full potential och andlig kraft."
Gita Ljunggren

Friday, August 07, 2009


Berättelser får man aldrig nog av.

Wahlström & Widstrand söker skrivartalanger

Med anledning av Wahlström & Widstrands 125-årsjubileum lanserar vi ett skrivarprojekt där du med författardrömmar kan få din text kommenterad av våra erfarna förläggare och redaktörer.
En gång i månaden kommer vi på vår hemsida att publicera en text med kommentarer och uppmärksamma skribenten med en intervju.
Den första texten publiceras på vår hemsida i samband med mässan Bok & Bibliotek i Göteborg den 24-27 september 2009. Därefter publiceras en ny text den första i varje månad.
Vi tar emot alster inom genrerna prosa för vuxna, lyrik, essäer och samhällsreportage. Du kan skicka in ett utdrag, ett kapitel eller ett helt manus. Alla inskickade bidrag läses men det är bara ett urval som kommenteras och publiceras på hemsidan.
Skicka in ditt bidrag per e-post till jubileum@bonnierforlagen.se. Skriv ”Skrivarprojekt W&W 125 år” i ämnesraden. Bidrag kan skickas in t o m den 31 juli 2010.
Anns fredagsfunderingar är tillbaka!

Amanda Hellbergs blogg

Har nämnt hennes blogg förut, men den hamnade aldrig i blogglistan, nu ligger den där. Amanda Hellbergs blogg.

Wednesday, August 05, 2009

"Don´t network - connect"

Här är en matnyttig artikel i Writer´s Digest, med, för mig, nya idéer om hur man kan bygga sin författarplattform.

"10 literary agents who represent speculative fiction"

Har du skrivit ett manus inom genren sci-fi, thriller, skräck eller fantasy och drömmer om att det ska slå utomlands? Varför inte låta översätta de första femtio sidorna till engelska, tota ihop ett brev, kontakta någon av dessa agenter och sedan hoppas på att någon av dem här av sig och vill se lite av din story?

Framtidspenna

Framtiden är verkligen här. Titta bara på denna penna på livescribe.
Tips: Ann Ljungberg

UK's Young Publishing Entrepreneur 2010

Det skulle vara kul tycker jag om det fanns något liknande i Sverige!

Kultursjal, inte kulturkofta

Fast i Paris har de alltid haft halsduk, typ röd, släng över axeln, i alla fall männen. Och en bakåtstruken hårman, och manchesterkavaj...
Läs om svenska varianten i DN.
Tips: Peggy.

Jobba scenvis

En del författare jobbar med scener, som många manusförfattare gör.

Bransfords lista i repris

Nathan Bransfords checklista när det gäller manus är så populär att jag lägger in länken igen, här.

Digitala pennor

Författarcoachen Jurgen Wolff om digitala pennor.

Monday, August 03, 2009

Dikter hos Coelho

Paulo Coelhos blogg kan man dela med sig av sin favoritdikt.

Om du vill skapa en WordPressblogg

WordPress verkar bli en alltmer poppis bloggtjänst. Kanske för att den känns både som blogg och hemsida. Här finns vägledning för nybörjaren.

Booking the Futur

Booking the Futur - artikel om bokmarknaden, i Australia.to.
Self-Publishing Review intervjuar artikelförfattaren Ransom Stephens som själv gett ut en e-bok.

"Waste of My Paper, Energy and Time"

Paperback Writer om wompets, ufo´s, wombats etc...

Sunday, August 02, 2009

15 sätt att sno åt sig lite skrivtid

Hur ska man få tid till att skriva? Författarcoachen ger några tips.

Dorotea Bromberg: "Marknadsförarna bör inte ha för stor makt"

Dorotea Bromberg i dagsfärsk artikel i DN.
"De flesta förlag i Sverige satsar på deckare och helst av svenska författare. Många skyr översättningskostnader och utländsk skönlitteratur. Till sist blir talet om de omöjliga utländska böckerna nära nog en sanning.
Men inte för Dorotea Bromberg.
– Vi har inte hoppat på deckartrenden utan går vår egen väg. I Sverige toppar deckar- och underhållningslitteraturen listorna och det handlar egentligen inte om översatta eller svenska böcker. Vi ser samma trend över hela världen. Men jag tror att de goda berättarna överlever – oavsett om de är svenska eller från utlandet. De måste sticka ut, göra skillnad."
Tips: Elisabeth Lahti

Michael Hyatts blogg

Michael Hyatt, amerikansk förlagsman ("Chief Executive Officer") är en aktiv bloggare och Twittrare. På hans blogg finns en hel del läsvärda artiklar.

Saturday, August 01, 2009

Så skapar du dialog med läsarna

"7 Steps to Building a Genuine Relationship With Your Readers" av Leo Babauta.

Sagt om "Skriv boken!"


Inte förrän nu, nästan ett år senare (!) har jag samlat in utlåtanden om min e-bok "Skriv boken!". Dem kan du läsa här. Och om du vill beställa boken kan du göra det här.

Skribentgympa

Nack - och axelyoga för skribenter.

WriteRoom i iPhone

WriteRoom (för Mac) och DarkRoom (för PC) är populära program för skribenter som inte vill bli distraherade av Internet och annat när de skriver i datorn. Nu finns WriteRoom även för iPhone.

Blogg om förlagsvärlden

Jag vill verkligen rekommendera Mattias Boströms blogg, där han generöst delar med sig av sina erfarenheter från förlagsvärlden och tankar inför bokbranschens framtid.

Snabbköpskassörskan som blev bästsäljande författare


Anna Sam läste litteraturvetenskap på universitetet i Frankrike, tog tillfälligt jobb som snabbköpskassörska och blev kvar där. Sen bloggade hon om det och fick ett bokkontrakt, sen blev det en musikal osv...

Tema läsning och skrivande i Cattis & co


Senaste numret av Cattis & co har temat läsning med artiklar om läsandets helande kraft. Där berättar också tre författare om hur de vågade börja skriva: Maria Sveland, Viveca Lärn och Helena Henschen.

Platta paket

Läsplattan är på väg till Sverige...Bye bye bokhyllor?
Artikel i Sydsvenskan.
Tips: Abelin

Kampen om läsarna

Artiklar i Sydsvenskan.
Tips: Dan Abelin

Den andra romanen

Endast 55-60 % av alla debutanter kommer tillbaka med en andra bok enligt Svensk Bokhandels katalog.
Amanda Svensson ("Hello Dolly") skriver om att producera en andra roman. Jessica Schiefauer("Om du var jag")har också tankar om detta.
Frida författar på fritiden (jag är inte förtjust i allitterationer men nu råkade det bli så). Hon bloggar om detta och vissa inlägg fastnar jag för, som detta.