Sunday, November 30, 2008

OLM

Säkert flera här som minns det statusfyllda litterära magasinet från Bonniers: BLM. Nu
har bokförlaget Ordfront med sitt Ordfront magasin gjort senaste numret till en litterär blinkning: Ordfronts litterära magasin. Marie Lundström recenserar i Kulturnytt i P1.
Idag är jag på bloggbesök på Skriva.net.

Friday, November 28, 2008

Bilder att skriva till

Bildagenturen Getty Images har ett bildspel som kanske kan ge dig inspiration i skrivandet? Varför inte värma up genom att skriva till dessa bilder?
Tipset fick jag från författarcoachen Jurgen Wolffs läsvärda och uppdaterade blogg.

"Skrivkamp" - ny serie i UR

"Vad handlar berättelserna om i en värld där människor rör sig mer eller mindre frivilligt över land-, kultur- och språkgränser? Där några föds med mobil i hand, medan andra inte ens känner till att det finns alfabet?
Sex författare, tre svenska och tre internationella, möttes i tre unika samtal kring dessa frågor under den internationella författarkongressen WALTIC i Stockholm sommaren 2008."
En ny serie om skrivande startade på UR igår, på SVT 1. Jag missade tyvärr att informera om den i tid. Här kan du läsa mer på UR:s hemsida.

Författaruppläsning och signering på Skrivarakademin

Jag är lite sent ute, men bättre sent än...
Det är författaruppläsning och signering på Skrivarakademin i Stockholm ikväll kl 18.30, Kungstensgatran 45 (T-bana Rådmansgatan).
Läs mer i Inga-Lina Lindqvists blogg (en av författarna och tillika lärare på Skrivarakademin).

Om att skriva följdbrev till förlag

Hans-Olov Öberg
Ann Ljungberg
Tips: Monica
Hur kan man lägga in observationer utifrån i ett deckarmanus?
Hans-Olov öberg, förläggare, författare och skrivarkurslärare lämnar ut ett ex av Micke Fuchs “Ångest är det nya svarta” till den som mailar över den roligaste, kursiverade versionen. Läs mer här.

Wednesday, November 26, 2008

Rolfners skrivarkurs och JulOrd

Monica Rolfner (manusförfattare till långfilmen "Tomten är far till alla barnen") leder skrivarkurs i London i mars. Läs hennes högst inspirerande kursbeskrivning!
Arrangör är Ann Ljungberg. Hon ordnar även "JulOrd" i Gamla Stan i Stockholm den 16/12. Där kan du träffa författare och inmundiga skrivtips, nötter, glögg m.m. Läs mer här.

Tuesday, November 25, 2008

Lär dig skriva veckotidningsnoveller på Skrivarakademin

Vill du lära dig skriva kärleksnoveller respektive spänningsnoveller för veckotidningar (Allas, Allers, Hemmets Veckotidning m fl)?
Skrivarakademin i Stockholm ger denna nya* kurs på distans. Eftersom den är på distans helt och hållet kan du bo var som helst i världen;-)
* En liknande kurs har fram till dec 08 getts på Studiefrämjandet i Göteborg, då med inriktning på antingen kärleksnoveller eller på spänningsnoveller.
Den här nya kursen på Skrivarakademin lär du dig båda genrerna.

Antal tecken per pocketboksida

En av mina klienter arbetar som grafisk formgivare vid sidan av skrivandet. Jag frågade henne hur många tecken det blir per pocketboksida.Det kan kännas lite uppmuntrande att veta hur många sidor ens manus skulle täcka i en pocketbok.
Detta är henens svar:
"Om man tittar på en vanlig pocketbok så är det 62-67 tecken på en "full" rad, inklusive mellanslag. Längre rader skall man inte ha, det påverkar läsligheten. (Nu är det den grafiska formgivaren som talar). Radantalet brukar vara 32-35.
En liten räkneövning:
35 x 67= 2345 tecken per sida
32 x 62= 1984 tecken per sida
Men detta gäller "fulla" rader, oftast är det ju en hel del mellanslag, indrag och repliker.
När jag skriver i word så brukar jag använda 12 punkter, det blir lätt och luftigt att läsa på skärmen/i utskrifter. Och teckenavståndet är 1,5 rader, precis som vi kom fram till i samtalet. Jag skriver luftigt, med många indrag och repliker, så jag brukar hamna på 1 600-1 800 tecken per sida.
Krönikörer, typ Martina Haag, hamnar nog bara på en 1000 tecken per sida :-) Och även succeromaner, som Susanna Alakoskis Svinalängorna har relativt få tecken per sida."

Över 500 bidrag till följetongstävlingen

Hemmets Journals jury är fullt upptagen med att läsa alla inkomna bidrag till följetongstävlingen.Om man är sugen på att lära sig mer om att skriva följetong så finns det en distanskurs i ämnet, på Studiefrämjandet.

Tuesday, November 18, 2008

Författarcoaching i radio

I måndags 17/11 blev jag intervjuad och fick författarcoacha i radio, i "Radiohuset" med Ylva Nilsson, P4, Göteborg. Jag var i studion i en timme så det är båda länkarna från början till slutet (kl 11.05 - 12.00).
Här och här på webbradio kan du lyssna i efterhand en månad framåt.

Saturday, November 15, 2008

Författaruppläsning på Skrivarakademin

Skrivarakademin i Stockholm har fött fram många debuterande författare och den 28/11 läser några författare ur lärarkåren högt ur sina böcker: Inga-Lina Lindqvist, Ulf Eriksson, Anna Schulze och Sören Bondeson. Läs mer här.

Friday, November 14, 2008

Wednesday, November 12, 2008

Bli upptäckt på Kapitel 1?

"Kapitel 1 är en sajt för författare och bokälskare. Här publicerar du ditt manus och skapar en bok på nätet. Läsarna får sedan säga vad de tycker. Är du tillräckligt populär hägrar ett förlagskontrakt med Piratförlaget. Låt dig inspireras!"
Kolla här.
Tips: Gunilla von Feilitzen

Monday, November 10, 2008

Läromedelsförfattare sökes

Hans Richter Läromedel söker läromedelsförfattare. För mer info, maila: red@richbook.se
Tips: Gunilla von Feilitzen
Hans Richter inbjuder även till att skicka bidrag till deckarnovellantologi, jag har flaggat för det förut i bloggen men inte fört in det under Tävlingar då det är oklart med deadline. Läs mer här om antologin.

Dina dikter upplästa i hissen?

Vill du få din poesi uppläst i hissarna tillhörande en av Stockholms bostadsrättsföreningar? Chansen finns om du deltar i Argus tävling. Läs mer här.

Jenny Diski


Jenny Diski har börjat blogga igen.
Foto: Ulla Montan här.

Kura skymning på biblioteken denna vecka

"Kura skymning" kallas den nordiska biblioteksveckan som börjar idag runtom på biblioteken i Sverige. Håll utkik i era lokaltidningar. Under denna vecka håller man nordisk berättartradition vid liv genom författaruppläsningar på biblioteken. "Kanske slås det världsrekord i högläsning när tusentals människor i de nordiska länderna samtidigt på mer än 2000 platser på sina respektive språk lyssnar till högläsning av en och samma specialskrivna text av den finska författaren Eeva Kilpi." står det på projektets hemsida.

"Skriv boken!" på bloggturné

"Skriv boken! 4 veckors coaching" är ute på bloggturné under tio veckor, f r o m idag, med första besöken hos Skrivarmamma och June Rydgren . Här är turnéschemat.

Thursday, November 06, 2008

Om berättandet 24 Direkt idag

Från kl 11.55 till kl 14.40 idag är det mycket om litteratur på Kanal 2 (24 DIrekt): Lennart Hellsing intervjuas, om berättandet på gott och ont, om författaren Hjalmar Söderberg, om "skönlitteraturen - mobbad konstart i skolan?"

Wednesday, November 05, 2008

Diane Chamberlaines lilla författarskola

Diane Chamberlaine - amerikansk bestsellerförfattare inom genren romantik-spänning har startat en lite berättarskola på sin blogg. "Creating a story" med hittills tre lektioner:
Del 1
Del 2
Del 3

Margit Sandemo


Intervju med Margit Sandemo på hennes hemsida.Foto: Martin Argles. Bilden tagen från The Guardian som här har en artikel om författaren.

Skrivarkurser i Sverige

kurser.se finns information om skrivarkurser runtom i Sverige.
PS: detta är en betaltjänst så den täcker inte alla existerande skrivarkurser.
Skrivarpiskan funderar på detta med författare som lyckas inom vissa genrer och andra inte.

Nanowrimo - bra eller dåligt?

Författarcoach Jurgen Wolff om Nanowrimo. Bra eller dåligt? Hur kan man dra nytta av novembermånaden?

Writer´s retreat

Ibland vill man ha oceaner av tid för sitt skrivande och t ex åka iväg någonstans. Författarcoach Lisa Tener ger lite lågbudgettipsför dig som vill skriva ostört - "Create your own low budget writer´s retreat".
Bloggtips: Ann Ljungberg

Tuesday, November 04, 2008

Henschen om tråkigheten som förutsättning

Ett citat ur Helena Henschens bok "I skuggan av ett brott", om skrivandet: "Ibland känns det nödvändigt att utsätta sig för ensamhetens tråkighet. Även när den är självvald drar den all kraft ur armar och händer, och när vinterns elavbrott avlöser varandra välkomnar jag dem. Jag kan sitta kvar i mörkret och vänta utan otålighet för jag vet ändå inte vad jag ska ta mig för. Om avbrottet är långvarigt, vilket ofta är fallet, somnar jag i stolen och vaknar plötsligt med ett ryck när alla lamporna tänds och stereon och radion börjar spela och prata samtidigt. Dag eller natt när jag vaknar? De ser likadana ut på vintern och jag känner på kaminen för att få en uppfattning om hur lång tid som har förflutit. Det är så här det brukar vara under de första dygnens ensamhet. Det är som om psyket måste ha tystnad och tid för att kunna aktiveras och sätta igång en skapandeprocess. Jag måste bort från vardagslivet med ständigt inkommande data som upptar utrymmet, en ström av intryck som forsar utifrån och in och kräver sortering, värdering och åtgärd. Det är först när slamret från det yttre livet avstanna som det uppstår en konvertering. Strömmen växlar riktning. Ur tråkigheten växer en rörelse från motsatt håll, inifrån och ut. Det verkar som om tråkighet och skapande har med varandra att göra liksom lyssnandet på ingenting. En dag slår jag på datorn och tankar som jag inte visste att jag hade finns plötsligt bara där och vill bli nerskrivna. Jag finner sammanhang som jag tidigare inte sett och uppfylls av ett flöde av bilder. När elektriciteten bryts igen, står en fylld fotogenlampa på bordet intill soffan. Jag trevar efter tändsticksasken som jag har lagt bredvid och kryper upp med ett block och en penna i fickan, jag är beredd och ingen tid får förspillas. Elavbrottet kan vara hur länge som helst men jag somnar inte. Hjärnan är på högvarv, andarna har vaknat och all tråkighet är bortblåst."

Svenskt säljer bäst

Saxat ur dagens Göteborgs-Posten angående pocketförsäljningen (artikelförfattare Lotta Engelbrektson):
"Svenska romaner och deckare säljer bäst just nu. Av Pocketgrossistens tio bästsäljare är fem skrivna av svenska författare, och lika många är deckare. Nästan likadan ser listan ut som presenteras av branschtidningen Svensk Bokhandel, som bygger sina uppgifter på försäljningssiffror hos 300 bokhandlare och varuhus. Där är de svenska författarna åtta av tio, och sex av tio böcker är deckare."
"Böcker som förlagen vet i förväg kommer att bli givna succéer, får ett högre pris, marknadsförs mer, säljs mer - och hamnar på någon av de eftersträvansvärda topplistorna. Och när boken väl är en av tio-i-topp, krängs den i ännu större kvantiteter...Förläggaren Johan Strid är inte särskilt optimistisk inför framtiden, och han ser dystert på mångfalden inom pocketlitteraturen. Utvecklingen är på väg mot ett ännu mer likriktat utbud i bokhandlarhyllorna, tror han.
- I slutändan kommer förlagen inte att våga ge ut en massa böcker som de förlorar pengar på, och då kommer bara ett fåtal författare att dominera, förutspår han."

Monday, November 03, 2008

Skaparvånda

Varje måndag den här månaden kommer författarcoach Cynthia Morris att ta upp detta med rädsla inför skrivandet. Följ hennes läsvärda, tankeväckande och trösterika artiklar i bloggen Original Impulse.
Amerikanska Cynthia kommer för övrigt till London i mars för att hålla i en workshop.

Sunday, November 02, 2008

Citat

"I allt man gör borde man agera som James Bond. Det gäller även skrivandet. Inte grubbla för mycket. Bara köra på tills uppgiften är löst. Sedan ta sig an nästa uppgift."
Håkan Tendell

Saturday, November 01, 2008

Det finns platser kvar....

Det finns några platser kvar på "Skriv varje dag i en månad" som startar 11/11. Läs mer här.

Deckarkurs i London

Hans-Olov Öberg som är deckarförfattare (på Piratförlaget) och förläggare (Kalla kulor)håller deckarkurs i London 8-15/3. Läs mer här.

Multimanus-Johanna coachar i London!


Vill du bli författarcoachad av mig, Ann Ljungberg eller Anna-Carin Colln i London i mars?
PS: Jag coachar både dig som skriver skönlitterärt och dig som vill skriva på faktabok, handbok, inspirationsbok eller s k självhjälpsbok. Eller varför inte dina memoarer?
Läs hur det går till på Ann ljungbergs hemsida. Det är Ann som arrangerar detta (och mer därtill!).
Fotot kommer härifrån.

Danielle Steels blogg

Jag har tidigare,för några år sedan i Multimanus nyhetsbrev, tipsat på Danielle Stells hemsida (den gamla) med tanke på hennes extremt digra arbetschema...Kvinnan vilade inte en sekund!
Nu har hon sstartat en blogg också.
Och här är hennes hemsida.
Artikel i DN BOK
PS: Jag kan inte låta bli att fascineras av henne: hon är 61 år...har nio barn...

För generöst i marknadsföringen?

Författarcoachen Jurgen Wolff frågar sig om man kan marknadsföra en bok till döds. Han tar John Medinas bok "Brain Rules" och dess hemsida som exempel. "It includes a slide/video/audio presentation that gives the key facts about each of the twelve principles. There's also a blog that goes with the book. Great stuff--but after checking it all out, I wonder whether there's enough more in the book to justify buying it."

Idag börjar det....


Den stora, internationella romanskrivarmånaden NaNoWriMo i förkortning.På deras hemsida kan du ladda ner ordräknare, lyssna på peptalk i wrimoradio, diskutera i dra-ut-på-det-hela-forumet (Procrastination Station). Risken är att man sitter lattjar runt på deras hemsida mer än utför själva skrivandet. Å andra sidan är detta ett sånt roligt evenemang bara en gång om året och folk runtom i hela världen sitter och hamrar fram sina manus. 50000 ord fr o m idag t o m 30/11. Det blir 1666,66 ord per dag i en månad.
Här kan du läsa mer om det hela går till.