Thursday, October 30, 2008

Roman på sju dagar


Han ska skriva en roman på 7 (sju) dagar, till allmänbeskådan. Ett experiment för att se om han kan skriva en roman på samma tid som han annars skriver en novell.
Läs mer i SvD, och i Jyllands-Posten.
Hittat på: Skrivtips
Foto: Frank Langmack

Wednesday, October 29, 2008

Böcker lanseras med onlinespel

Artikel i New York Times om förlag som satsar på onlinedataspel för den yngre målgruppen,i samband med boksläpp. En författare, PJ Haarsma, säger att spelen "brings the book into their world, as opposed to going the other way around."
Käla: Jurgen Wolff

Att skriva om kärlek

"What makes a great love story? Imagine looks at the great books, films and pop songs that have tackled the thorny issue of love, pain and desire. Lancelot and Guinevere, Wuthering Heights, Pride and Prejudice, Lady Chatterley's Lover, 24 hours from Tulsa, Casablanca, Brief Encounter and Lolita are all great love stories. But what makes them special? 'A great love story has to have a fly in the ointment', according to Pulitzer prize winner Jeffrey Eugenides.
Other contributors include best selling authors Sarah Waters, Helen Fielding, Jane Austen's biographer Claire Tomalin, Burt Bacharach's lyricist Hal David, screen doctor Robert McKee, psychoanalyst Adam Phillips and literature professor John Sutherland". Se BCCfilmen här, tillgänglig fram till 9/12, men du måste ladda ner nåt program först, för att kunna se den (jag är okunnig om sådant...)

Citat

"Ett författarskap handlar om att kunna ge av sitt eget liv och sina egna erfarenheter. Kan man inte komma över den psykologiska gränsen är det omöjligt."
Anette Kullenberg i artikel i dagens SvD om journalisten Marianne Höök.
Hittat hos: June Rydgren

Tuesday, October 28, 2008

Ranelid om Ljungberg och böcker

Björn Ranelid debatterar i Expressen: "Fredrik Ljungberg är snart helt utan attraktionsvärde som fotbollsspelare och kalsongpelare." "Mina böcker kommer att leva vidare på biblioteken i mer än femtio år.". Läs mer här.
Länktipset kom från Skrivtips.

Vi LÄSER - första numret


Igår damp sprillans nya tidningen Vi LÄSER ner på hallgolvet här hemma och vi som skulle ha skrivarträff i köket kastade oss över den istället för att skriva. Det var ett provex men jag kommer nog att prenumerera på den. Och jag tycker om Vi-känslan i den; mormor sparade alla gamla Vi-tidningar i stugan och varje sommar när jag var liten gick jag igenom högen. Det kändes tryggt och folkhemsbra med Vi. Jag tror att den här också gör det.
I detta första nummer pratar Elsie Johansson, Peter Kihlgård och Joanna Rubin Dranger om lusten att berätta,.Bodil Malmsten intervjuas och fotograf Elisabeth Olsson Wallin har skapat fotografier som ska ta oss in i Selma Lagerlöfs värld, fast på 2000-talet. Och här finns en artikel som kartlägger relationerna mellan författare, förläggare och journalister. Vad detta nätverkande dem kan tänkas påverka publicering, recensioner och prisnomineringar.
Vi LÄSER har också en blogg.

Monday, October 27, 2008

Instruktionsfilm: skriva självbiografi


Söta tecknade instruktionsfilmer på Teaching Matters.
Tips: Skrivtips

Mobilnoveller och balla bokomslag

Småförlag satsar på unga läsare."Noveller i mobiltelefonen och häftiga bokomslag ska få ungdomar att börja läsa skönlitteratur". Läs mer i artikel i SvD.
Tips: Gunilla von Feilitzen

Friday, October 24, 2008

Författare genererar arbeten

Ann Ljungberg har i sin blogg listat alla yrkesgrupper ett författarskap kan aktivera:

* Författarcoach
* Lektör
* Förläggare
* Redaktör
* Korrekturläsare
* Formgivare av inlagan
* Formgivare av omslag och illustrationer
* Tryckerifaktor (och säkert en massa andra personer på tryckeriet)
* Agent
* Säljare
* Marknadsförare/PR
* Distributör
* Bokhandlare
* Recensent
* Översättare

Författarcoaching i London i mars

Boka in ledighet 1/3 - 15/3, då blir det författarcoaching en masse. Ann Ljungberg - författarcoach, kursarrangör och bokförläggare har fått dit tre av mina favoriter: amerikanerna Cynthia Morris och Eric Maisel, samt engelska författaren och coachen Jacqui Lofthouse.
Har du läst min bok "Skriv boken! 4 veckors coaching" då känner du igen namnen på mina stora inspirationskällor. Du kan redan nu läsa lite om veckorna i London. I början av november lägger Ann in mer information.
PS. 1/3-6/3 coachar jag tillsammans med Anna-Carin Collin och Ann Ljungberg

Wednesday, October 22, 2008

Camilla Läckberg har börjat "lightblogga ".

Anteckna i Evernote

Samla dina anteckningar i Evernote.
"Evernote är webbsajten som vill bli din sista anteckningsplattform. Tanken är att man lätt och snabbt ska kunna anteckna allt från text till bild och video, samt webadresser och klipp från nätet på en och samma plats". Kanske något för digert researcharbete inför ett skrivprojekt? Läs mer i Nanok Bies artikel i Journalisten.

Monday, October 20, 2008

Skrivhjärtat - insiktsskrivande i sju steg

Ann Westermark som har skapat Författarkortleken har en nyhet för hösten: Skrivhjärtat.
Skrivhjärtat är "en lustfylld metod för insiktsskrivande i sju steg"
Ann utbildar även Skrivhjärtatledare. Kankse något för dig? Läs mer här, under nyhet.

Världens rikaste författare

Listade i Forbes.com.

NaNoWriMo




Internationella skrivmånaden närmar sig... Uppfunnen i USA, med det missvisande namnet National Novel Writing Month. Men då visste de väl inte att folk från hela världen skulle delta.
På deras hemsida finns mycket "pyssel", bl a ordräknare och banners som ni ser ovan.
flickr har nanowrimo-folk lagt in bilder på sina skrivhörnor.

Ajvide Lindkvist ger skräcktips

Skräckförfattaren John Ajvide Lindkvist ger lite skrivtips på DN`s webTV

Nominerade till årets Augustpris

I år firar priset 20 år.
Nominerade in om skönlitteratur för vuxna: Eva-Stina Byggmästar, Per-Olov Enquist, Katarina Frostenson, Sara Mannheimer, Malte Persson och Bruno K Öijer. Läs hela listanoch motiveringarna här.

All you need is kärleksromanen

"All you need is kärleksromanen" - föreläsning med författare på ABF i Götebog lördag 25/10. Läs mer här.

Två dagar kvar...

Nu är det bara två dagar kvar att köpa min senaste bok "Skriv boken!" till introduktionspris.

Friday, October 17, 2008

Författarbesök i Bertilssons stuga

Ett evenemang jag bara måste tipsa om: författarbesök i Bertilsson stuga! En kaffestuga i Delsjön i Göteborg, med öppen spis, stans finaste WC, hembakat bröd, pelargoner på fönsterbräden och gott källvatten! Hit brukar jag ta långpromenad och sitta och jobba med texter och läsa.
Den 4/11 kl 18.30 - 21.00 gästas stugan av Johan Theorin som skrivit de ölandska rysarna "Skumtimmen" och "Nattfåk". Kan det bli mer stämningsfullt?
Hur tar man sig dit? Enklast medelst bil, men det går också bussar till Öjersjövägen, sedan får man gå en bit. Eller så promenerar man från Björkekärr, tar lite mer än en timme att gå dit.

Thursday, October 16, 2008

"How to write" - artiklar

i The Guardian.
Artikel i New York Observer om finanskrisen som påverkar bokbranschen.

London 1800-tal

Resurssida under uppbygggnad: London på 1800-talet; victorianlondon.org
Gör din blogg till bok Blurb Booksmart.

DN´s diktdoktor

DN.BOK har inte bara en prosapolis, där finns också en diktdoktor. Skicka in din dikt och se om han kan få fason på den. Här får man först ta del av ursprungsversionen, sedan doktorns resonemang och hans förslag på åtgärder hur dikten ska kureras.
Källa: Skrivtips

Wednesday, October 15, 2008

"Skriv boken! " av Johanna Wistrand


Nu är den äntligen klar! Helt klar, alltså, min bok om att skriva. Och nu finns den att köpa till extraerbjudande fram till den 22/10, så skynda fynda! Läs mer här.
Provläs här.
PS: 157 sidor.

Hemlisar

Idétorka? Här på skrivenhemlis.se kan du ta del av andras hemlisar och hitta stoff!
Tips: Angelica!

Novelltävling

Cathaya utlyser en novelltävling inom sci-fi, fantasy och skräck.
Tips: Angelica

Om att få en bok utgiven

Sollentunaförfattarna ger lite vägledning om hur det är att ge ut på förlag.
Tips: Angelica

Skydda dina texter på Manusbanken

Hur skyddar man sina alster rent juridiskt? Manusbanken har en lösning.

Tuesday, October 14, 2008

Din dröm publicerad?

Tänk om din dröm publiceras i samband med en bokutgåva? Läs mer på bokförlaget Betydelsefulla mötens hemsida.
Tips: Gunilla von Feilitzen

Skriv i november - ny kursstart

Skriv varje dag i en månad. Skaffa kompisar i skrivprocessen. Läs mer om Multimanus nya kurs här.


LL-förlaget utlyser synopsistävling

"Hur är det att komma från ett annat land, med andra traditioner, andra värderingar? Hur mångkulturellt är Sverige idag, hur öppna är svenskarna? LL-förlaget utlyser en synopsistävling om Sverige i dag. Texten ska vara skönlitterär, skriven för vuxna, och vi söker texter med mycket humor och svärta." Läs mer på deras hemsida.
Tipset kom från Annie Angelica Navjord

Friday, October 10, 2008

Små svenska förlag

Man behöver inte hänga läpp bara för att man fått sin roman antagen på ett mindre förlag och inte på ett av de stora, statustyngda.
Gabriel Byström skriver i dagens Göteborgs-Posten, à propos detta att årets nobelpristagare, J M G Le Clézio, har getts ut av ett enmansförlag i Sverige de senaste åren :
"...något som pekar på det faktum att alltmer av den mer högkvalitativa och utmanande utgivningen i Sverige äger rum långt utanför de stora förlagen. Kvalitet och storlek går inte alltid hand i hand. Årets pris är en uppmuntran för alla de små förlag runtom i landet som kämpar med knappa resurser och vars största drivkraft är kärleken till litteratur. Utan dem skulle det litterära landskapet i Sverige bli avsevärt mycket fattigare."

Hotel Gothia Tower ger ut antologi

Hotel Gothia Towers, som härbärgerat otaliga författare under bokmässorna i Göteborg, har gett ut en antologi. Antologin heter "Slump" och de kallar den för ett litterärt experiment. Den består av elva berättelser som alla handlar om en kvinna och en man. De möts av en händelse på ett hotell och blir förälskade.
Författargänget som medverkar visar på ett brett urval: Katarina Mazetti, Emma Hamberg, Kristian Lundberg, Theodor Kallinfatides, Karin Wahlberg, Linda Olsson, Peter Fröberg Ilding, Ida Säll, Beata Berggren, Stefan Lindberg och Ronnie Sandahl.
Hotellet har tagit fram boken med hjälp av kulturconceptbyrån Studio Total. Boken kommer att säljas via bokhandeln och i Hotel Gothia Towers reception.
Källa: Mässans Tidning 5/08

Ny bokmässa i Stockholm

Stockholm får en egen bokmässa: Boksalongen. Premiär våren 09.
Tips: Ann Ljungberg.

Wednesday, October 08, 2008

DN´s prosapolis har gjort sitt första tillslag!

Paulo Coelho är anhållen i sin frånvaro, bl a för bruket av allmänna och innehållslösa fraser ;-)

Hjälp till flödesschema

Draw Anywhere kan du göra egna flödesschemata och annat som kan vara ett stöd för att hålla reda på alla relationer i följetongen, deckaren eller vad du skriver på. Man behöver inte ladda ner något program utan gör det direkt ute på webben.

Ny e-bokläsare från Sony

Sonys senaste elektroniska bokläsare, PRS 700, har fått en tryckkänslig skärm som gör det möjligt att bläddra mellan sidorna i boken med ett finger p skärmen. Man kan också göra markeringar och anteckningar i marginalerna. Pris : ca 3000 kr
Källa: Metro 081007
Prylzonen har kollat in den.

Deckarmanusdebatten i SvB

Ann Ljungberg, författarcoach och förläggare har intressanta tankar angående deckarmanusdebatten. som pågår i SvB.

Sunday, October 05, 2008

"Skriv dig glad" - ny blogg om skrivande

Här är en ny lävärd blogg om skrivande: Kerstinsveas tankar om skrivande ("Skriv dig glad").
Kerstin hade jag förmånen att lära känna på skrivretreat i Älvdalen i somras!