Friday, August 31, 2007

Bra länkar

Förlagsklubben har ett bra länkbibliotek med språk - och litteraturresurser, ordböcker, uppslagsböcker och referensverk, organisationer, myndigheter och kataloger.

Titelskydd

Här kan du se vilka titlar som redan är upptagna. Bl a "Kokainkusten" (kommande bok av Liza Marklund) och "Människohamn" (kommande bok av John Ajvide Lindqvist)

Blogg om bokbranschen

Atlasbloggen - "inside the bokbransch"

Stjäl från de gamla myterna!

Vad gör sagorna så kraftfulla? Varför påverkar vissa filmer publiken så mycket? Här får du veta varför och du får även lära dig strukturerna. Kanske vad som behövs för att just din berättelse ska få liv? Läs början här.

Thursday, August 30, 2007

Writers Digest

Nu finns Writers Digest på Myspace.

Om att våga ta hjälp som författare

Anns bloggturné forsätter och idag på Irène Svensson Räisänens blogg berättar hon lite om detta med att coacha och att bli coachad:
"Kan alla lära sig skriva så att andra vill läsa?
Ja, det tror jag faktiskt. Med ett förbehåll - de måste verkligen VILJA lära sig skriva så att andra vill läsa. Jag har bland annat varit lektör för en debutant vars första utkast var så illa skrivet att jag med skrikpauser och rågarvattacker tvingade mig igenom det bara för att jag fick betalt (den krassa verkligheten som kulturarbetare). Författaren fick både bassning och goda råd - och är nu antagen av ett större förlag. Det beror förstås på författarens ambition och lyhördhet inför kritik och uppmaningar, förmågan att kliva ur sin text och se den med nya ögon. Författare som vågar ta hjälp under skrivarprocessen är i mina ögon mycket modiga."

Monday, August 27, 2007

Writestreet

Enligt upphovsmannen till writestreet.com: " This site contains what I believe to be the greatest writing resources available on the Internet today. It's updated every single day, so be sure to visit often!"
Här blir du alltså, enligt Writestreet, uppdaterad om de bästa hjälpmedlen som finns på Internet för skribenter.
Och här på Writers Giveaway kan man tydligen ladda ner en massa gratis skrivmjukvara, intervjuer etc.

Sunday, August 26, 2007

Start för Anns Ljungbergs bloggturné !


Jag har fått äran att inleda författarcoachen och nyblivna bokförläggaren Ann Ljungbergs bloggturné.
Ann har nyligen gett ut en roman av Claes Grill "Jag dog i Barcelona" .
Varje dag i tre veckor kommer Ann att intervjuas på olika skrivbloggar. Du kan läsa om turnéplanen här, och om Anns förlag och verksamhet här.


Johanna: Du har alldeles nyligen startat ett bokförlag. Är det något du har drömt om länge eller något som "bara hänt"?
Ann: Jag har alltid drömt om att jobba på bokförlag, och de senaste åren har jag haft förmånen att frilansa som lektör, korrekturläsare och redaktör på några förlag. När Anna-Carin och jag startade med Skrivarkalendern bestämde vi omedelbart att vi skulle ge ut den på eget förlag för att kunna lansera den inom ett år. Med det förlaget i handen var det inte så svårt att ta steget att ge ut en författare som jag verkligen uppskattade att läsa och arbeta med - Claes Grill som har skrivit "Jag dog i Barcelona". Så det är väl en liten kombination av dröm och "bara hänt" :-)

Johanna: Vad innebär det för dig att vara bokförläggare?
Ann: Att jag lägger ännu en syssla till mina redan ganska digra arbetsdagar. Jag som skulle långsegla och slappa långseglar nu och jobbar häcken av mig. Men kul är det. Förläggeriet känns som ett helt naturligt steg i min litterära verksamhet som skrivarkursledare, lektör, redaktör och författarcoach.

Johanna: Berätta om den första romanen som ditt bokförlag ALF gett ut.
Ann: När jag först fick Claes Grills manus i handen i vintras blev jag så uppslukad av den spännande och roliga texten att jag glömde bort att jag hade ett lektörsuppdrag. Det är det bästa betyg jag kan ge en bok. Jag är lite yrkesskadad efter att under flera års tid arbetat med att hjälpa författare utveckla sina manus att jag ständigt ser "fel" även i publicerade böcker - det var en njutning att bara få svepas med. Claes bok har en bra story, ett bra språk och intressanta karaktärer att engagera sig i. Och så gillar jag titeln - "Jag dog i Barcelona". Under mitt besök i staden förra veckan tillbringade jag mången stund med att flanera på Claes gator och försöka undvika att leva upp till titeln :-)

Johanna: Vad har du för försäljningskanaler?
Ann: Böckerna finns att beställa på http://www.alfbok.se, hos internetbokhandlare som http://www.bokus.com, i bokhandeln - som kan beställas via Bokrondellen eller direkt från oss om de inte finns i butik. Claes Grills bok kommer också inom kort som e-bok att köpa hos internetbokhandlarna eller låna på biblioteket. Skrivarkalendern har en egen sajt, http://www.skrivarkalendern.se som är både beställningssajt och medlemsforum.

Johanna: Du arbetar ju även som författarcoach. På vilket sätt har du nytta av det nu när du är bokförläggare också?
Ann: Eftersom förlaget är så blygsamt litet än så länge arbetar jag själv med böckerna som redaktör, vilket kan sägas vara en delmängd av att vara författarcoach. Det är en utmärkt kombination.

Johanna: Har du några tips till den som drömmer om att bli författarcoach?
Ann: Läs massor. Lyssna. Gå gärna en coachutbildning - det finns även utbildningar inriktade direkt mot författarcoacher (på engelska). Du som vill bli författarcoach har förmodligen pedagogiska kunskaper, förmågan att ge konstruktiv kritik, att inte ta över författarens situation, att vara bollplank istället för tuktare - även om du kan behöva tukta ibland. Du är genuint intresserad av litteratur och att hjälpa en författare nå sitt mål.

Johanna: Hur fungerar det att bo på en båt ute i världen och samtidigt ha ett svenskt bokförlag?
Ann: Det är ett spännande liv med massor av tekniska komplikationer och jag skulle inte klara av det utan mina fantastiska medarbetare. Anna-Carin, medförfattare till Skrivarkalendern, hanterar all logistik runt den boken och Claes hanterar distributionen av sin bok. Jag har också ett antal engagerade påhejare, återförsäljare och medhjälpare vid speciella evenemang. Samtidigt är det förunderligt hur mycket som går att göra på distans och vilka djupa kontakter som kan skapas med mail. Jag har t ex fortfarande inte träffat Claes Grill på riktigt och ser verkligen fram emot att få ta emot honom i Spanien i höst då vi ska ha ett litet litteraturevenemang för svenskar på solkusten. Det bästa med min tillvaro är att det finns utrymme för roliga improvisationer.

Johanna: Vilken är din drömbok att få ge ut?
Ann: Jag för förhandlingar om en mycket bra amerikansk bok. Det är en av de absolut bästa böcker jag läst om skrivande och jag skulle vilja ge ut den på svenska. Min översättarkontakt i Kairo sitter i startgroparna - om det här går vägen kommer jag förstås snart att tala om vilken bok det gäller!

Johanna: Ser du några kommande trender inom bokvärlden? Fler deckare? Dokumentärromaner? Historiska romaner, sjävbiografier? Annat?
Ann: Det är de stora drakarna till förlag som skapar trenderna. Ena året tas alla deckardrottningar in. Nästa år refuseras en ny skörd, osv. Personligen skulle jag önska att vi fick se fler genreöverskridande böcker och jag kommer att göra mitt bästa för att skapa en sådan trend. Och så kommer förstås alla förlag och författare att anamma din goda idé att bloggturnera, Johanna!
Tack för att jag fick komma hit!







"Cathys bok" - en annorlunda bok

skapad av en multimediaberättare och en spelskapare. Läs mer här och här.

Författardebutant coachas fram på TV

I november startar en ny programserie på TV4plus. Camilla Läckberg (Deckare) och Denise Rudberg ( s k "chicklitt") ska coacha fram en debutant fram tills dess att boken publiceras. Det blir även författarporträtt och författarintervjuer, boktips och att man tar upp olika trender inom litteraturen.
Källa: Aftonbladet.

Christina Larssons blogg

Deckardebutanten Christina Larsson som har skrivit "5:e Moseboken" har en hemsida och en blogg.

Litterära samtal med kvinnliga författare

En artikel i Astra Nova från -04, där Tomas Nydahl intervjuar författaren Agneta Klingspor. Bl a står där om hennes författarskap:
"Agneta Klingspor föder sig själv i sina böcker. Hon gör upp med barndomen, hon för en både förstående och aggressiv dialog med sina föräldrar och visar naket och brutalt hur svårt det är att skapa sig ett konstnärsliv när föräldragenerationen gör anspråk på att få korrigera eller hejda det. Man skulle kunna säga att hela Klingspors författarskap handlar om hur den lilla flickan växer och går igenom tonårstillvaron fram till ett liv som vuxen och hur hon under denna utveckling alltmer övertygas om att köttet, sexualiteten och den fysiska bönen är ett liv lika värdigt som något annat, och att hon med sina böcker bokstavligt talat förvandlar ordet till kött."
Artikeln finns med i Thomas Nydahls bok "Skrivandets portar - literära samtal med tio kvinnliga författare", Artéa Förlag AB, 2006

En författares brev

Finlandssvenska författaren Anne-Marie Berglunds texter har alltid fascinerat mig, ändå har jag knappt läst henne. Så här står det om henne på Bonniers hemsida:
"När hon debuterade 1977 väckte hon genast uppmärksamhet med sin självutlämnande stil och sin högt uppdrivna erotiska livskänsla. I diktsamlingar, prosaberättelser och radiopjäser har hon givit röst åt ensamma rastlösa kvinnor, på en gång utsatta och suveränt fria."
Den här helgen har jag spenderat i pyjamas och bl a läst ur "Breven till Mamma", en bok som jag hittade för femtio kronor på Bokia nere i Olskroken. Det har varit en spännande att läsa om hennes liv och hennes ständiga resor. Att läsa andra människors dagböcker och brev älskar jag, för då blir jag inte bara bekant med en annan person, jag blir även bekant med mig själv. Breven är inte skrivna för att läsas av allmänheten, inte så som jag uppfattar dem i alla fall, vilket gör dem intressanta och öppna. De spänner över tjugo års tid.
Och gissa vems böcker jag ska fråga efter på bibblan imorgon! Särskilt efter at ha tagit del av författarens liv genom breven.
Hon skriver en del om den litterär a världen, bl a :
"Att jag blivit folkilsken är nog riktigt. Nu vill jag absolut inte gå till förlaget. Jag står inte ut med förnedringen att de ska se mig, titta på mig. Och för det får jag några ynka tusen. Och boken blir ändå inte som jag önskar. Allt detta gör mig helt orkeslös. Tar ifrån mig lusten att skriva böcker. Nog är man ensam i allt detta! Tänk om man hade någon med pondus som hjälpte en. Vilket är fallet för många författarinnor, de är gifta med redaktörer och förläggare, eller andra inom branschen."
(ur brev från 15/10 1988)
"Men om eftermiddagen var jag så sjuk att jag inte visste om jag borde hoppa i Seine eller ta mig ut ur världen på något annat sätt. Jag försökte ta en vitamin tablett men fick upp den om och om igen, kunde alltså inte svälja. Och kallsvettades som en dödssjuk, skakade, fick diarré, utslag i ansiktet....fattades bara ett epileptiskt anfall. Varför detta lidande? Jo, för att mina små noveletter känns så löjliga jämfört med alla dessa tunga grabbars författarskap. Och alla dessa herrar kan dessutom tala elegant inför publik, deras böcker säljer, de är uppmärksammade, deras förläggare är nöjda med dem! Ja, jag var sannerligen som katten bland hermelinerna och kände mig även något nedlåtande behandlad (förstås, jag är nog sjuk på den punkten!). /.../Dock, de flesta människor var så ofattbart snälla, det var vad som chockerade mest! Man kysste på kind och på hand och smickrade och log vänligt och klappade på axel och bytte adresser och hämtade vin och kom med roliga förslag. Detta var alltså efteråt, vid Buffén uppe hos intendent Svenstedt. Om uppträdandet kan jag säga: det händer något mystiskt när man står på en scen. Hur kan jag inte förstå artister som blir helt besatta av det och måste göra det om och om igen. Man försätts i en sorts trancetillstånd. Man förlorar sin vanliga personlighet, och blir någon som har något att förmedla. Ändå är jag stapplande och oklar, jag har ärvt far Ossos sjukdom, den att aldrig kunna tala till punkt. Jag trasslar in mig i mina halva meningar. Nu kom jag att uppträda tillsammans med Klas Östergren och det var tacksamt, för denne författare är mycket skämtsam och lustig, viket man ej anat. Salen var fullsatt och det var tal om att självaste ambassadören skulle komma (Lidbom). Och sannerligen han kom! Den riktiga ambassadören. Längst fram satt en herre och hela tiden tittade intensivt på mig. Där fanns stort vemod i blicken. Jag blev konfunderad av detta tittande. Tittade även tillbaks, men kände ej igen. Kvällens stora ofantliga misslyckande, att jag ej kunde känna igen. Jag skulle vilja slå på mig själv, vet inte hur gottgöra detta. När jag hade uppträtt (stod vid en hög pulpet) gick jag ned och satte mig bland puliken på första raden, då lutar sig mannen mot mig och frågar sorgset :Känner du inte igen mig? Och då gör jag det, först då. Det är Philippe Baude; franske kulturattachén i Stockholm, du minns, för hundra år sen...Han och hans hustru, den evigt vackra, hade kommit för att lyssna på mig. De hade av en slump fått se annons om detta evenemang. Ja, det här var gårdagens stora present till mig! "

Saturday, August 25, 2007

Espresso Book Machine

Tänk om man hade en sån här apparat hemma, en maskin som fixar rubbet, bara att välja fil ur datorn som ska omvandlas till bok. Här ligger också en film där man kan se hur det går till.

"On Demand Books LLC. is planning to become the first company to globally deploy a low cost, totally automatic book machine (The Espresso Book Machine), which can produce 15 - 20 library quality paperback books per hour, in any language, in quantities of one, without any human intervention. This technology and process will produce one each of ten different books at the same speed and cost as it can produce ten copies of the same book."

Skrivrum i höst

Har du, liksom, jag har svårt att ge dig tid till skrivande? Behöver du stöd för att få igång en skrivrutinen? Behöver du, liksom jag, veta att du kommer att sitta i åtminstone en och en halv timme med ditt skrivande i veckan? Då finns Skrivrum som jag tagit initiativ till både för min egen skull och för att träffa likasinnade och för att känna stödet när flera personer sitter i ett rum och bara skriver.
Obs! Vi läser inga texter högt eller ger respons på texterna. Hit kommer vi bara för att skriva.
Vi träffas två måndagar på Kafé Husaren i Haga i Göteborg och sedan 8 måndagar på Falken på Falkgatan 7 (i Göteborg) i Studiefrämjandets lokaler, i Inre kafét som det kallas.
Här är tiderna:
Kafé Husaren 27/8 kl 18.00 - 20.00
Kafé Husaren 10/9 kl 18.00 - 20.00
Falken 17/9 kl 19-20.30
Falken 24/9 kl 19-20.30
Falken 1/10 kl 19-20.30
Falken 8/10 kl 19-20.30
Falken 15/10 kl 19-20.30
Falken 22/10 kl 19-20.30
Falken29/10 kl 19-20.30
Falken 5/11 kl 19-20.30

Läs mer om Falken.

Bokbytardag på Falkens författarskola

Varför låta böckerna samla damm i bokhyllan? Byt ut dem mot andra på Falkgatan 7 i Göteborg, den 2/9. På Studiefrämjandet. Läs mer här.

Friday, August 17, 2007

höstens nya titlar

Ett axplockur svenska skönlitterära författares titlar:
"Smugglarkungens son"
"Yngling på guld"
"Livstid"
"Djävulssonaten"
"Lyckans hjul"
"Mannen på Trinisla"
"Himmelsöga"
"Mirakelkuren"
"Tröstaren"
"Orkanparyt"
"Kungens komediant"
"Gunnar"
"Hennes mjukaste röst"
"Vattenbärerskan"
"Om en ensamstående herre"
"Norrlands akvavit"
"Faller fritt som i en dröm"
"Boven i mitt drama kallas kärlek"
"Otrogen på öppen gata"
"Permafrostens avtagande"
"Skugga"
"Glitterscenen"
"Kleopatras kam"
"Grymhetens stad"
"Värmebölja"
"Att vara Per Gessle"
"Vem ska trösta Gösta?"
"För att inte tala om alla dessa hundar"
"Kicki och Lasse"
"Det enda hem du har är du själv"

Tuesday, August 14, 2007


Lyssna på poesi

Lyssna på lyrik på Internet:
"lyrikline.org is the platform on the internet on which poems are available to listen to, and to read both in their original languages and various translations: a concert of verse in the voices and languages of the authors.
430 poets and 4300 poems in 44 languages are available by now as well as thousands of translations in 42 languages!"
Lyssna t ex på en bretonsk dikt av Antony Heulin, läst med mjukaste franska accent. Eller varför inte denna dikt läst på baskiska?
Isländske författaren Sjons läser här med sin djupa stämma.

Poesimaskin



Monday, August 13, 2007

Thursday, August 09, 2007

Får man skriva om levande personer i en roman?

Läs artikel i DN à propos Maja Lundgrens senaste roman "Myggor och tigrar" där hon kritiserar den maffialiknande kulturvärlden.
Andra romaner som har skapat liknande debatt:
"Märit" av Ing-Marie Eriksson som debuterade 1965 med den verklighetsbaserade romanen.
"Den högsta kasten"av
Carina Rydberg.
"Livstecken" av Gunilla Linn Persson där hon beskrev sin livskris och sina relationer till olika män i boken.
"I min ungdom speglade jag mig ofta" av
Per Gunnar Evander. Boken skildrar bl a hans relation till sin döda dotter.
"Lilla du och jävla jag" av
Johan Wensheim som skildrade sin relation med författaren Kerstin Thorvall.
"Regissören"
av Alexander Ahndoril som lät Ingmar Bergman spela huvudrollen i romanen.
Läs mer i DN.

Ibland är det trevligt.....

att jobba som författarcoach och lektör. I måndags åkte sonen och jag ut till Vrångö och då satt jag med en text på spårvagnen och sen på båten. Han få en hel del gjort, resan tog en och en halv timme. Sen bada, sola och prata med bekanta på ön (halva Majorna brukar vara där känns det som) , och på vägen hem sitta med texterna igen.
Och i förrgår satt jag på Skara sommarland i skuggan av ett träd och fortsatte lektörsläsa medan jag vaktade allas väskor. Sonen, hans kompis och mamma roade sig, jag var nöjd att sitta med mina papper.
Igår var vi vid sjön och grillade och badade men då blev det för meckigt att sitta med papper också. Idag stannar jag hemma och jobbar. Försöker att inte jobba i sängen. Det är just detta att fritid och jobb flyter ihop som är så vanskligt. Det brukar sluta med att jag aldrig kan göra något utan att samtidigt jobba. Inte ens sova om natten.
Men efter total semester i en vecka så är det roligt att arbeta igen. Då känns dessa valmöjligheter inspirerande.
Har jag tur så ska jag få bo gratis och vakta en katt i New York, Manhattan i två veckor i oktober. Sitta och jobba där på nästa e-bok istället för att sitta i en stuga vid havet (i och för sig också obetalbart). Jag som aldrig varit i USA! Håll tummarna alla för att just jag blir vald av kattägarinnan. Då ska jag klappa katt, gå långa promenader, skriva flera timmar om dagen och botanisera bland amerikanska litterära tidskrifter.

Saturday, August 04, 2007

Om jag hade pengar.....

Om jag hade pengar skulle jag köpa denna lilla träkyrka och ha mina kurser och min coaching i den gamla församlingssalen. Den är till salu och ligger i Löttorp på underbara Öland. Har precis kommit hem från en semester där i närheten. Jag inte läst en rad och jag har inte öppnat laptopen en enda gång. Innan jag åkte iväg gav anblicken av datorn magknip. Nu ger den mig lust. Nu längtar jag efter att läsa och skriva texter. Hurra för semester!
Nu måste jag jobba hårt så att jag kan köpa en gård där jag kan ha mina kurser och skriva mina böcker, långt från storstadens buller. Och mellan passen framför datorn ska jag påta i landet och ta långa promenader på Alvaret med någon hund.