Thursday, April 26, 2007

Min e-bok på elib.se


Nu ligger min e-bok "Kom igång & skriv! Ett 12-veckorsprogram" ute på elib.
Så nu kan man ladda ner den från de flesta biblioteken i Sverige.
Ni som har läst boken och vill tycka till om den, skriv gärna ett omdöme här.

Senare. kl 21.08: Oj oj oj. Nu har jag fått mina två allra första låntagare på boken. Jag kan följa utlåning och försäljning från mitt konto på elib. Hela tjugo kronor blir det plus moms! Det måste vara så här att följa börsen. Det blir ny startsida i Explorer!
2/5: Nu har 39 personer laddat ner min bok från biblioteken!
4/5: Nu har 50 personer laddat ner boken, varav de fyra senaste från Uppsala Stadsbibliotek. Jag är ju från Uppsala så man blir lite nyfiken, synd att man inte kan se vilka som lånat den.....
7/5 70 nerladdningar.....
16/5 110 nerladdningar och en nionde plats på topplistan!

Tuesday, April 24, 2007

"Det är en lång och mödosam process att skriva en bok och få den utgiven. I mitt fall höll jag på i över 10 år med att skriva boken och 1,5 år bara med att bearbeta förlagen. De flesta svar var refuseringar, men även ett och annat positivt lektörsutlåtande kom i brevlådan. Det inspirerade mig att arbeta vidare och jag fick många viktiga synpunkter som jag kunde ta tag i. Efter ett års förlagskontakter skrev jag om hela manuset i första person, alltså i jagform. Det var en rekommendation från förläggaren på Bra Böcker och även om de till slut valde att inte ge ut Ängeln så resulterade deras förslag i att ett annat förlag nappade. Under hela processen har arbetet redovisas på webbplatsen angeln.se och några av dessa dokument finns tillgängliga på förlagssidan."
Thor-Björn Bergman berättar om arbetet med sin självbiografiska debutroman "Ängeln vid Hovs Hallar" som kommit ut nu under våren.

Åsa Jinder om ensamt arbete framför datorn

Artisten Åsa Jinder bloggar om glädje och hårt jobb med romanskrivandet. Läs posten "Min dröm har gått i uppfyllelse" från 23/4 07.

Monday, April 23, 2007

Hjälp till att planera en roman

Writers Digests NOVEL IDEA SUMMARY SHEET

Paperback Writer

Här är en extremt innehållsrik blogg med massor av länkar och matnyttigt, "Paperback Writer".
Människan har skrivit "36 Novels in 5 Genres". Här finns många tips på var man kan göra research på nätet, var man kan ladda ner gratis e-böcker, en kartläggning av författarverktyg att ladda ner etc.

Sunday, April 22, 2007

Författarcoachens erbjuder!

Prova gratis coaching!
Hur fungerar författarcoaching? Innan du bestämmer dig för att anlita Multimanus författarcoaching, eller för att att gå programmet "Skriv en bok" kanske du vill pröva på kostnadsfritt? Skicka en av dina texter, minst 2 A4-sidor, högst 7 A4-sidor, dubbelt radavstånd till mig. Skicka dem via e-mail. Jag vill helst inte ha bifogade filer utan "klistra in" texterna i själva mailet. Skicka till: info@multimanus.se



Rabatterbjudande till dig som vill skriva en faktabok!
Du som skriver på en faktabok, eller vill komma igång med ett faktabokmanus (e-bok eller pappersbok) om ett visst ämne: detta erbjudande gäller dig. Du får 1000 kr rabatt på mitt coachingprogram "Skriv en bok" om du anmäler dig före den 6/5 2007.
Maila info@multimanus.se.
Läs mer om programmet här.

Multimanus nyhetsbrev 4/07

Aprilnumret hade jag glömt lägga ut! Från 4/4 07.

Författarcoachens rapport

Jo, jag skriver ju själv också....
Vad som hänt:
  • Min e-bok "Kom igång & skriv!" har jag nu sålt via min hemsida i 95 exemplar sedan slutet av december 06. Och nu har jag fått kontakt med Elib vill distribuera e-boken till internetbokhandlarna och biblioteken i Sverige. Boken kommer således att finnas tillgänglig inte bara på min hemsida utan även på www.elib.se och förhoppningsvis senare ute hos Internetbokhandlarna (Adlibris, Bokus etc) och på biblioteken. För varje nedladdat exemplar av min e-bok från ett bibliotek får jag 10 kr + moms. En biblioteks-ebok kan man läsa i 28 dagar, sedan är det stopp. Paul Björkman sitter nu och gör om i pdf:en så att den passar elibs krav. E-böcker rules! Jag är verkligen glad för detta. Elib tar vanligtvis inte emot böcker som är utgivna av upphovsmannen, men de ville göra undantag för mig eftersom de tyckte att kvalitén var tillräckligt hög!
  • Jag har skickat iväg de tre första avsnitten av min följetong till en veckotidning. Berättelsen utspelar sig i Paris på 1880-talet. Tillsammans med de tre avsnitten har jag gjort en kort beskrivning av resterande 4 avsnitt (den är skriven i 7 avsnitt). Jag är inställd på att få svaret: "Intressant och engagerande berättelse men passar tyvärr inte som föjetong" - vilket inte kommer att knäcka mig eftersom följetongen är ett sätt för mig att lägga grunden till en roman som ska bli saftigare och tjockare. Fast jag skulle gott behöva pengarna :-)
  • Kollegan J och jag som skrivit en annan följetong ihop som utspelar sig i rafflande Los Angelesmiljö i nutid fick ju tummen ner av en veckotidning som inte tyckte att den passade deras målgrupp på kvinnor från 50 år och uppåt. Så nu har vi mejlat den till svenska Harlequin med frågan om de är intresserade av att vi gör om den till en roman åt dem. Vi fick snabbt svar att de har fått in oväntat mycket manus så de kommer att dröja med svar på vår fråga.
  • Jag har börjat skissa på nästa e-bok "Skriv boken" som jag hoppas bli färdig med innan bokmässan i Göteborg i höst där jag ska delta i en monter. I augusti-september i år ska "Skriv boken! 4 veckors coaching" vara klar. Den är tänkt att bli ett stöd och en inspirationskälla för alla skrivande personer ute i landet som kanske inte har skrivarkompisar att tillgå. För personer som vill få boken skriven, på riktigt.

Tuesday, April 10, 2007



På nittiotalet fick jag ett stipendium från Sonet Film för att delta i ett filmmanusseminarium på Dramatiska Institutet i Stockholm
I två dagar föreläste bl a filmanusläraren Christopher Vogler som har skrivit boken "The Writers Journey : Mythic Structure for Writers". Boken kostar 196 kr på www.adlibris.se
Hans metod är enormt kraftfullt verktyg. Han utgår från Hollywoodfilmernas dramaturgi ( som i sin tur utgår från Joseph Campbells teorier om dramaturgin i sagor) och det kan appliceras på litterära berättelser lika väl.
Om du skriver på en historia, men den känns för tunn, framåtrörelsen för svag, motivationen för låg - då kan den här boken vara botemedlet.
Du kan också läsa en artikel i Writers Digest som kortfattat beskriver Voglers metod.
Här är artikeln, skriven av Ridle Pearson.


Frågor & svar om skrivande

Här , på First Aid for Writers, kan man som fri medlem under en månads tid ställa frågor om skrivande till författaren Sol Stein (engelspråkig). Eller varför inte bara läsa frågorna och Steins svar?
Tipset fick jag från skrivarcoachen Ann Ljungberg på hennes blogg. Hon skriver:
"Den smått legendariske förläggaren Sol Stein, som jobbat med bl a Jack Higgins, har skrivit en av de bästa böcker jag läst om skrivande. "Solutions for Writers" heter den i UK, "Stein on Writing" i USA. Rekommenderas."

Monday, April 09, 2007

Coachande bok om att skriva


Cynthia Morris, författarcoach i USA, har skrivit den här boken. Det är en uppmuntrande, kärleksfull bok som tar läsarens behov av att skriva på största allvar.
Cynthia Morris fokuserar på skrivprocessen och på vikten att ta hand om sig själv - det är inte alltid smärtfritt att skapa. Jag har läst boken under påsken och rekommenderar den skarpt!
Boken går inte att köpa via de svenska internetbokhandlarna vad jag kan se, men jag beställde den på hennes hemsida och fick ett bulligt, vadderat paket en vecka senare ända från Amerikat.

Saturday, April 07, 2007

Påskskriva


Nu jäklar ska jag dricka kaffe i lugn och ro och sitta i köket och skriva om så bara 15 minuter, innan påskpysslet tar vid. Vi ska på påskknytis om några timmar.
Har inte umgåtts med min berättelse på fem dagar och börjar tappa greppet. Ska sitta en liten stund i alla fall så att jag inte förlorar kontakten med den världen - fiktivt Paris på 1880-talet.

Monday, April 02, 2007

Tips till en debutant

Till en debutant (från Sveriges författarförbund):
"Ta dig tid.Tiden är det dyrbaraste du har, det rum där du kan vistas i fred med det du gör.Läs ständigt, läs allt.Minns vad du läser, glöm vad du läser.Minnet är för erfarenheten, glömskan för att du ska finna ditt eget.Allt du sysslar med rör det du skriver, det finns egentligen ingenting utanför detta.Glöm inte bort att du har en vardag.Att handla mjölk, städa lägenheten, gå till ett arbete är, om inte annat, delar av den erfarenhet som gör dig till en författare.Gör dig stora planer – gör dig inga planer alls: Det spelar ändå ingen roll, det blir alltid annorlunda än vad du tänkt.Visa för andra vad du gör. Läs dig själv, kritiskt, elakt och kunnigt.Tro på det du gör.Allt kommer att ta tid, planer och idéer kommer att förändras, det är din övertygelse om att du gör vad du ska, som driver dig fram till ditt mål.Refuserad?Bli inte besviken, gör allt en gång till.Antagen?Underbart – nu blir du aldrig fri!"

Tips från Marie Hagberg.