Tuesday, December 19, 2006

Hjälp till att mejsla fram en påhittad person

Här kan du ladda ner ett utdrag ur Maisels bok "What Would Your Character Do?"Boken är full av övningar som hjälper författare att arbeta fram karaktärer till en berättelse.
I utdraget ur boken finns en hel del övningar du kan arbeta med (det är på engelska).

Artikel om föräldrarledig skribent

Engelskspråkig artikel om hur man som föräldrarledig kan strukturera sin dag för att få tillfälle att skriva.

Ditt skrivande nästa år

Så här inför nya året är det ett bra tillfälle att se tillbaka på året som gått, ditt skrivande år.
Se tillbaka på det med ömhet. Vad har du åstadkommit, vad är du stolt över? Du kanske har hittat böcker som inspirerat dig – romaner eller skrivarkursböcker eller gått en skrivarkurs? Du kanske har tränat dig i att spontanskriva? Eller i att strukturera dina texter? Hur det än gått, beröm dig själv för det du gjort! På så vis blir du en bra mentor åt dig själv.
Och på så vis kan du fortsätta hålla den där envetna inre kritikern långt borta från ditt skapande.

Ta tid på dig. Titta tillbaka på varje liten del av ditt skrivande år och beröm dig själv för det.
Skriv gärna ner det i en anteckningsbok. Använd sedan anteckningsboken som en ”arbetsdagbok” eller ”skapelsejournal” där du skriver ner dina känslor och tankar angående skrivandet hela nästa år och ger dig själv beröm, kontinuerligt.

Ge dig själv en klapp på ryggen. Varje författare behöver detta, det är ett ensamt arbete, och ibland slitsamt. Du har ingen chef som kan berömma dig, så du får fylla den uppgiften själv.
Framför allt är den kreativa processen inte bara fylld med glädje och eufori utan även massor av misströstan och uppgivenhet. Så var stolt över dig själv! Det är modigt och bra att skapa och det är nödvändigt.

Här är några frågor inför nya skrivåret, inspirerade av amerikanska författarcoachen Cynthia Morris. Ställ dessa frågor till dig själv.

Hade du några tankar inför ditt skrivande eller något mål med skrivandet 2006?
Vad tänkte du? Vad hade du för mål?

Är det något särskilt du kommer att tänka på när du ser tillbaka på förra året, skrivmässigt?

Vad vill du ge dig själv beröm för?

På vilket sätt tänker du fira detta?

Du har, på ett eller annat sätt, lärt dig saker om skrivande under året som gått. Om ditt skrivande och din skrivprocess. Kanske även om hantverket. Hur tänker du att du ska få användning av detta nästa år?

Har du några idéer om vad du vill fokusera på år 2007 (tänk brett här, typ “lära mig mer om hur man skriver noveller”, ”fördjupa mig i publiceringsvärlden” ”Gå en skrivarkurs”, ”Söka efter skrivarvänner och bilda en skrivarcirkel”, ”Publicera mina texter på nätet” et c) ? Vilka?

Tänk ut två mål som du vill uppnå med ditt skrivande år 2007. Formulera vad det är för mål.
Vad kan du göra för att underlätta det hela, för att nå dina mål kommande år? Tänk rent praktiskt. Kan det vara en egen skrivarstuga? Ett beslut att skriva på kaféer, i bilen, i tvättstugan, i verkstan nere i källaren? Ett samtal med familjen där du gör klart att du vill ägna en halvtimme om dagen till ditt skrivande utan att bli störd? Annat?

Inför nya året kan jag verkligen rekommendera ett redskap för dig som skriver: Skrivarkalendern.
Här kan du anteckna dag för dag hur du har arbetar, skriva ner dina tankar och idéer, få skrivtips och råd och inspiration i artiklar om skrivande, länktips etc. Saknar du skrivarvänner så kan denna kalender kännas lite granns om en vän och ett stöd.